Ktorá krvná skupina je citlivá na infekčné ochorenia a ktorá si "rozumie" so zimou?

Akú máte krvnú skupinu? Viete, že 450 mililitrov z piatich litrov, ktoré vám približne kolujú v žilách, môže niekomu zachrániť život? A vám chýbať nebudú!

23.06.2023 11:00
krvné skupiny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Krv je červená tekutina, ktorú tvorí krvná plazma. V nej plávajú krvné bunky, krvinky. Sú to červené krvinky (erytrocyty), biele krvinky (leukocyty) a krvné doštičky (trombocyty).

Všetky krvné bunky sa tvoria v kostnej dreni. Odtiaľ sa krvinky vyplavujú priamo do krvi. Staré krvinky zachytáva a rozkladá slezina, ktorú nazývame aj cintorínom krviniek.

Existuje viac ako 20 systémov rozdelenia krvi, ale pre transfúzie krvi je najdôležitejší AB0 systém a Rh faktor.

Podľa AB0 systému existujú štyri rôzne krvné skupiny: A, B, AB a nula. Na svete je najčastejšia krvná skupina nula, ale v niektorých oblastiach, napríklad aj na Slovensku, je najbežnejší typ A.

Pri určovaní krvných skupín je takisto veľmi dôležitý antigén, ktorý určuje Rh faktor. Ak sa nachádza na povrchu červených krviniek, označuje sa Rh+, ak na povrchu chýba, označuje sa Rh-. 85 percent populácie má Rh pozitívny faktor a len 15 percent Rh negatívny.

Zaujímavé je, že v Afrike a v Ázii má 99 % ľudí Rh+, a tak je istým spôsobom pre Európanov s Rh- faktorom rizikové cestovať do týchto oblastí, kde sú zásoby krvi s faktorom Rh- malé.

krv, krvná skupina, laboratórium, skúmavka Čítajte viac Červená krv má aj tri iné farby! Kedy je žltá, biela a kto ju má modrú?

Rozšírenosť krvných skupín na Slovensku

  • A má 42 %
  • 0 má 38 %
  • B má 13 %
  • AB má 7 %

Aká ste krvná skupina?

A: Ak máte krvnú skupinu A, patríte k väčšine. Vaši predkovia prišli do Európy z ďalekej Ázie pred 25–15-tisíc rokmi obrábať nové polia, postaviť dom, zasadiť strom a splodiť syna.

B: Rozumiete si so zimou a lyžovačkami. Vaši predchodcovia boli otužilci z Himalájí a odovzdali vám odvážne a životaschopné gény.

AB: Je vás najmenej, ale veľa vydržíte. Vaša skupina sa zmiešala z mongolskej a európskej krvi v dobách divokého stredoveku pred asi 1200 rokmi. Ani vás nič len tak nezlomí – reuma ani alergie.

0: Milujete slnko a teplo. Možno práve snívate o Afrike, kde sa už pred 40-tisíc rokmi preháňali vaši praotcovia. Ale pozor na infekčné ochorenia, na ktoré ste obzvlášť citliví!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darovanie krvi #darcovstvo krvi