Toto je jeden z najjedovatejších pavúkov na Slovensku. Čo spôsobí jeho bolestivé uhryznutie?

Predpokladá sa, že na Slovensku žije asi 942 druhov pavúkov. Pavúk na človeka útočí jedine v sebaobrane. Obyčajne uhryzne len raz, opakované uhryznutia sú raritné. Pri uhryznutí navyše nemusí pavúk vypustiť do rany jed (tzv. suché uhryznutie). Ranu tvoria dve bodky, ktoré sú od seba vzdialené 1-10 mm.

18.06.2023 06:00
pavúk, Pradiarka pestrá, jed Foto:
Pradiarka pestrá je jeden z našich najjedovatejších pavúkov.
debata

Jeden z najjedovatejších pavúkov voľne žijúcich na Slovensku je Pradiarka pestrá. Po česky Zápřednice jedovatá. Známy prípad uhryznutia sa stal v júli 2019 v Stupave. V auguste 2021 ju zas odfotografovali v jednej zo záhrad pri bratislavských Zlatých pieskoch. „Je to malý neochlpený hnedozelenkavý pavúk s červenkastou hlavičkou. Obýva zvyčajne lúčny porast. Jeho výskyt je relatívne zriedkavý. Môže spôsobiť veľmi bolestivé uhryznutie, niekedy spojené s nevoľnosťou, vracaním, malátnosťou a miernym zvýšením telesnej teploty. Do troch dní príznaky zvyčajne prejdú,“ píšu farmaceutky PharmDr. Silvia Plačková a PharmDr. Blažena Cagáňová v publikácii Neotrávte sa! (Prvá pomoc pri otravách v domácnosti.)

Na stránke Národného toxikologického a informačného centra s telefónnymi číslami 02/5477 4166 a 0911 166 066, kde poskytujú 24 hodín telefonické konzultácie pri akútnych otravách, možno nájsť niekoľko popísaných prípadov, keď došlo ku uhryznutiu týmto pavúkom. 13-ročné dievča pavúk uhryzol nad členkom do pravej nohy cez hrubú ponožku. Rana nebola opuchnutá a nespôsobovala nijaké väčšie problémy, ale lekársku pohotovosť vyhľadali, až keď matka našla pavúka na vnútornej strane nohavíc. Ranku tvorili dva krvavé vpichy vzdialené od seba 3,5 mm.

dieťa, otrava, liek, chemikálie Čítajte rozhovor Nástrahy prázdnin: Na diaľku sme študovali odseknutú hlavu hada

52-ročnú ženu zas pavúk uhryzol do prostredníka a ukazováka pravej ruky. Postihnuté prsty výrazne opuchli a pacientka napriek prudkej bolesti vyhľadala pomoc až o 24 hodín. Sťažovala si na namáhavé dýchanie, bolesť sa jej rozšírila aj na pravú nohu a telesná teplota jej stúpla o dva stupne Celzia. Hospitalizáciu odmietla, pomohla injekcia magnézia a opakované studené obklady. Stav sa do niekoľkých dní upravil.

Jeden zoológ dokonca testoval uhryznutie pradiarkou sám na sebe. Dráždil pavúka dovtedy, kým ho neuhryzol do predlaktia. Popisoval intenzívnu bolesť porovnateľnú s bolesťou pri uhryznutí sršňom. Rana sčervenela. Bolesť odznela do 20 minút, ale večer sa príznaky vrátili. Ruka opuchla a začala tŕpnúť až do oblasti ramena. Zoólogovi stúpla telesná teplota na 37 stupňov Celzia.

Pri uhryznutí navyše nemusí pavúk vypustiť do... Foto: SHUTTERSTOCK
pradiarka, pradiarka pestrá, pavúk, jed, Pri uhryznutí navyše nemusí pavúk vypustiť do rany jed (tzv. suché uhryznutie). Ranu tvoria dve bodky, ktoré sú od seba vzdialené 1-10 mm.

Prvá pomoc spočíva v opláchnutí rany vodou a mydlom, nanesení dezinfekcie. Bolesť možno mierniť studenými obkladmi a liekmi proti bolesti a zápalu, lokálnymi prostriedkami (gély, masti) tlmiacimi bolesť a zápal, prípadne alergickú reakciu, ktoré sa používajú aj po bodnutí hmyzom. Ak sa ťažkosti stupňujú, alebo ide o malé dieťa, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Antisérum neexistuje, jed by však bežného zdravého dospelého človeka nemal usmrtiť.

Na Facebooku existuje otvorená skupina „Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov“, kde upozorňujú, že ľudia nemajú pradiarky zabíjať, ale humánnym spôsobom ich premiestniť inde. Podľa nich akýkoľvek bodavý hmyz, ak je človek alergikom, vyvoláva neporovnateľne horšie alergické reakcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #pavúk #uhryznutie #pradiarka