Táto najčastejšia neurologická porucha môže postihnúť už deti v brušku. Na Slovensku ňou trpí až 70 tisíc ľudí

V nedeľu si na Slovensku už piatykrát pripomenieme Fialový deň – Svetový deň povedomia o epilepsii. V uliciach a nákupných centrách bude možné stretnúť dobrovoľníkov, ktorí budú šíriť povedomie o tejto chorobe aj zbierať financie na dobrú vec. Symbolom fialového dňa je fialové tričko s nápisom Nič so mnou nezatrasie.

23.03.2024 11:00
mozog psychopata Foto:
Epilepsiou trpia desiatky tisíc Slovákov.
debata (1)

Epilepsia je jedno z najrozšírenejších neurologických ochorení, po celom svete ňou trpí vyše 50 miliónov ľudí. Na Slovensku žije s epilepsiou takmer 70 000 pacientov. V roku 2021 pribudlo takmer 12 000 novodi­agnostikovaných pacientov a vyše 5000 pacientov muselo byť hospitalizovaných v nemocnici.

Epilepsia je chronické ochorenie mozgu, ktoré postihuje ľudí všetkých vekových kategórií, dokonca aj deti v prenatálnom štádiu vývoja. Toto ochorenie vyvoláva záchvaty, ktoré sú typické abnormálnou elektrickou aktivitou v mozgu. Až jeden z dvadsiatich ľudí má počas života epileptický záchvat.

Záchvaty majú rôzne prejavy a existuje až 40 rôznych typov. Od tikov svalov cez nekontrolovateľné trasenie celého tela a pády až po zmätenosť a dezorientovanosť. Riziko predčasného úmrtia je pri pacientoch s epilepsiou až trojnásobne vyššie ako u bežnej populácie.

Najčastejšou príčinou epilepsie je genetika – dedičná predispozícia sa predpokladá u takmer 40 % pacientov. Odhaduje sa, že až 70 % ľudí by mohlo žiť bez záchvatov, keby im bola epilepsia správne diagnostikovaná a liečená.

Epilepsia sa nevyhýba ani slávnym osobnostiam. Trpeli ňou aj vládcovia Július Caesar, Napoleon Bonaparte či umelci ako Vincent Van Gogh, spisovateľka Agatha Christie a spevák Prince.

shutterstock 2122756115.jpg NN Čítajte viac Pri liečbe tohto ochorenia ide doslova o minúty. Vzniká aj v spánku a následky môžu byť fatálne

Zbierka pomôže detským pacientom s epilepsiou

Fialový deň bude premiérovo spojený aj s verejnou zbierkou, ktorej výťažok pôjde na zakúpenie špecializovaného EEG prístroja na kliniku detskej neurológie na bratislavských Kramároch. Tento prístroj môže pomôcť presnejšie diagnostikovať detských pacientov čo uľahčí ich liečbu a v mnohých prípadoch aj zlepší prognózu vývoja.

„Plánujeme zakúpiť moderný, výkonný prístroj. Prístroj je podobný so zariadeniami, ktoré sú používané v centre pre liečbu epilepsie v Motole v Prahe, kde doteraz posielame našich pacientov na hĺbkovejšie vyšetrenia,“ vysvetľuje prednostka kliniky Miriam Kolníková. Odhadovaná cena prístroja je 150 000 – 200 000 eur. Do zbierky sa môžete zapojiť aj online na www.melibeli.sk.

Desiatky fialových dobrovoľníkov nájdete v ôsmych mestách. Fialové hliadky budú okoloidúcich aj edukovať. Kvízom o epilepsii aj letákmi, v ktorých nájdu jednoduchý návod ako postupovať v prípade, že sú svedkami epileptického záchvatu.

Fialových dobrovoľníkov môžete stretnúť v bratislavskom Avione a v centre mesta, v centre Trnavy a v nákupných centrách Max a Arkadia, v žilinskom a košickom Auparku, v centre Banskej Bystrice a v nákupnom centre Europa, v popradskom Forume, v centre Michaloviec a v nákupnom centre Zemplín, v centre Starej Ľubovne.

žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer, choroba, staroba Čítajte viac Jednoduchý domáci test s hodinami napovie, či blízky trpí demenciou

Zapoja sa aj známe osobnosti

Fialový deň na Slovensku organizuje občianske združenie Meli Beli, ktoré založili manželia Škovierovci, na základe vlastného príbehu s dcérkou Meli – tá sama trpí ťažkou formou epilepsie.

S osvetou pomáhajú každý rok i známe tváre. Fialové tričko si už obliekli aj Viktor Vince, Sajfa, Richard Lintner, Kristína Tormová, Martina Schindlerová, Miro Jaroš, Jaro Slávik a desiatky ďalších. Tento rok sa pripájajú aj nové osobnosti: zabávač Šoko Tabaček, spevák Tomáš Bezdeda, vedec Pavol Čekan či cestovateľ Radoslav Hoppej alias Nie je túra bez Štúra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #epilepsia #ľudský mozog #epileptické výboje