Existuje alergia na prácu? Ohrození sú hlavne ľudia, bez ktorých si nevieme predstaviť svoje ráno

„Som alergický na prácu!“ hovorí niekedy asi každý z nás, keď sa nám práve nechce pracovať. A hoci pravá alergia na prácu neexistuje, zamestnanie nám môže spôsobiť rôznorodé alergické reakcie. Známa je napríklad astma pekárov.

09.04.2024 11:00
žena, laptop, kancelária, práca, kariéra Foto:
Keď sa nám nechce pracovať, s trochou zveličenia hovoríme, že máme na prácu alergiu.
debata

„Neodborne a s humorom by sme mohli povedať, že u niektorých jedincov alergia na prácu určite existuje,“ uvádzajú s trochou zveličenia odborníci zo stránky Alergológovia a imunológovia Slovenska. V skutočnosti nič také v odborných lekárskych knihách nenájdeme.

„Avšak existuje niečo, čo sa nazýva alergia na pracovné prostredie alebo závažná alergia na pracovisku, a to obvykle vo forme astmy. Oba prípady môžu byť považované za typ alergickej reakcie spojenej s prácou. Toto ochorenie nie je alergiou voči práci samotnej, ale voči alergénom alebo alergickým podnetom v pracovnom prostredí,“ vysvetľujú lekári.

Tieto alergény môžu zahŕňať chemikálie, dym, prach, výpary, plesne, zvieracie alergény a iné látky. Ľudia, ktorí majú genetickú náchylnosť na alergie alebo astmu, sú logicky náchylnejší aj na rozvoj alergie na pracovisku.

dieťa, lúka, púpava, púpavy, alergia Čítajte viac Peľová sezóna prepukla naplno, budú sa alergici tento rok trápiť viac ako inokedy? Toto hovorí predpoveď

Kašeľ, svrbenie očí či výtok z nosa

Príznaky alergie na pracovisku môžu zahŕňať kašeľ, dýchavičnosť, opakované záchvaty astmy, svrbenie očí a výtok z nosa. Ak tieto symptómy pozorujete najmä vo svojom pracovnom prostredí, stojí za to zamyslieť sa, kde môže byť príčina a čo sa s tým dá robiť. Niekedy pomôže len zmena práce alebo aspoň zmena pracoviska.

Imunoalergológ: Čo urobiť, ak máte anafylaktický šok? Takto si pichnite injekciu adrenalínu
Video
Zdroj: TV Pravda

„Tieto príznaky sa zhoršujú počas práce a môžu sa zlepšiť počas víkendov alebo dovoleniek, keď nie je človek vystavený alergénom v pracovnom prostredí. Najznámejšou je takzvaná astma pekárov. Je to alergia, ktorá vzniká na základe pravidelného vdychovania alergénov z pšeničnej múky pri práci v pekárni,“ objasňujú odborníci.

U niektorých ľudí môže mať táto alergia až takú závažnú formu, že je im uznaná ako choroba z povolania.

(Zdroj: Alergológovia a imunológovia Slovenska)

debata chyba
Viac na túto tému: #peľová alergia #alergia na lepok