Peľová sezóna prepukla naplno, budú sa alergici tento rok trápiť viac ako inokedy? Toto hovorí predpoveď

Teplá zima, vyššie teploty nezodpovedúce ročnému obdobiu i dostatok vlahy spôsobili, že peľová sezóna začala na Slovensku nezvyčajne skoro. Alergici už vytiahli vreckovky a kupujú si zásoby liekov na prekonanie akútnych príznakov. Môžu tento rok čakať mimoriadne náročnú jar a leto?

28.03.2024 06:00
dieťa, lúka, púpava, púpavy, alergia Foto:
Alergia trápi dospelých i deti.
debata

O skorom nástupe peľovej sezóny svedčí i to, že hygienici spustili svoje pravidelné peľové správy nezvyčajne už vo februári. Je síce pravdou, že prvé jarné alergény jelša a lieska začínajú bežne kvitnúť už v januári, avšak nástup sezóny býva veľmi pozvoľný, čo sa tento rok nestalo.

„Vysoké teploty, dostatok vlahy i slnečného svitu priniesli hneď na začiatku februára prudký nástup peľovej sezóny liesky a jelše s veľmi vysokými koncentráciami peľu v ovzduší. V samotnej Banskej Bystrici sme po prvý raz počas dvadsaťročného monitoringu zaznamenali hneď v prvý februárový týždeň v ovzduší veľmi vysoké denné koncentrácie peľu liesky a jelše,“ informuje Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá aj koordinácia Peľovej informačnej služby.

Oproti minulým rokom chýbalo výraznejšie ochladenie, ktoré by aspoň trochu pribrzdilo kvitnutie týchto drevín a tým aj spomalilo nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší.

alergia, peľ, nádcha Čítajte viac Účinnú terapiu na alergickú nádchu užíva málokto. Neliečená alergia sa však rozvíja do astmy

Nepriateľ alergikov vietor

„Vietor je ďalším z faktorov, ktorý prispieva k nárastu koncentrácií peľu v ovzduší. Väčšina významných alergénov totiž patrí medzi vetrom opeľované rastliny s vysokou produkciou peľu, ktorý môže byť transportovaný na veľké vzdialenosti. Prispieva tak k nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší a tiež k predlžovaniu peľovej sezóny jednotlivých druhov,“ konštatuje odborníčka.

Hygienici tento rok očakávajú aj skorší nástup peľovej sezóny brezy, ktorá je ďalším silným alergénom jarného obdobia. Nástup a priebeh peľovej sezóny tráv z čeľade lipnicovitých a neskôr paliny a ambrózie potom do značnej miery ovplyvní počasie. „Na základe dlhodobých výsledkov peľového monitoringu však nepredpokladáme, že by tohtoročná sezóna mala byť pre alergikov náročnejšia než vlani,“ má Janka Lafférsová pre alergikov dobrú správu.

Imunoalergológ: Čo urobiť, ak máte anafylaktický šok? Takto si pichnite injekciu adrenalínu
Video
Zdroj: TV Pravda

Momentálna situácia

A ako to s peľom vyzerá na Slovensku momentálne? Peľ brezy bude už v najbližších týždňoch najsilnejším a najvýznamnejším alergénom. S peľom liesky a jelše sa stretneme už len ojedinele.

Stúpnu denné koncentrácie peľu javora, hrabu, duba a jaseňa. Počas daždivých a chladnejších dní bude dochádzať k poklesu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší . Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium budú dosahovať vyššie denné hladiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #peľ #peľová alergia