Choré zdravotníctvo! Transplantácia stolice pomohla stovkám ľudí, pokazil sa však mraziaci box, lekári zúfalo prosia ľudí o peniaze

Fekálna mikrobiálna terapia je liečebná metóda, pri ktorej sa zdravá stolica od darcu prenáša do čreva pacienta trpiaceho úpornou hnačkou. Tá u neho nastala v dôsledku užívania antibiotík. Lekárom sa však pokazil mraziaci box, v ktorom stolicu uchovávajú, a prosia vo verejnej zbierke o peniaze.

13.03.2024 06:00
fekalna transplantacia Foto:
Lekári zháňajú peniaze na mraziaci box slúžiaci na zamrazenie stolice.
debata

Aj na Slovensku existuje možnosť transplantácia stolice, ktorá sa ukazuje ako účinná metóda na zvládnutie viacerých zdravotných problémov.

Tráviaci trakt osídľujú baktérie už v období pred narodením a k masívnej kolonizácii dochádza v prvých dňoch života jedinca. Rôznorodosť mikroorganizmov, ktoré sa v črevách usídlia, počas života ovplyvňujú viaceré faktory, ako je klíma, zloženie stravy, ale aj užívanie antibiotík. Črevný mikrobióm pracuje v ľudskom tele ako samostatný orgán. Jeho narušenie je príčinou viacerých ochorení alebo prispieva k ich vzniku.

„Jedným z nich je aj postantibiotická hnačka nazývaná klostrídiová kolitída, ktorá sa prejavuje hnačkami, bolesťami brucha a chudnutím. Pre toto ochorenie je typické, že aj napriek dobre zvolenej liečbe sa pacientom opakuje. Pri recidívach je najefektívnejšou liečbou fekálna transplantácia,“ vysvetľujú lekári z Klinik& infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

hemoroidy, zápcha, toaleta, stolica Čítajte viac Stolica ako dar. Aj fekálie možno transplantovať a zachraňujú život. Zatiaľ však pri jedinej diagnóze

Vysoká úspešnosť liečby

„U pacientov s postantibiotickou hnačkou terapia dosahuje viac ako 80-percentnú úspešnosť. Fekálnu transplantáciu po prvýkrát na Slovensku realizovala doktorka Mária Kachlíková v roku 2016 a za tento výkon dostala v roku 2018 aj ocenenie Top inovácie v zdravotníctve. Odvtedy tento výkon podstúpili stovky pacientov, ktorým sme zachránili život,“ uvádza tím mladých infektológov.

Na začiatku je najdôležitejšie nájsť darcu stolice. V ideálnom prípade je to mladý, zdravý človek, ktorého lekári riadne vyšetria. V deň transplantácie donesie stolicu, ktorú spracujú na transplantát a podajú pacientovi do čreva.

„Vzhľadom na to, že počet pacientov s touto diagnózou narastá a samotný proces vyšetrovania darcov zaberie nejaký čas, potrebujeme mať fekálne transplantáty hneď k dispozícii. Od roku 2020 sme začali využívať mrazené fekálne transplantáty, ktoré si dopredu pripravíme a skladujeme ich v mraziacom boxe pri teplote –80 stupňov Celzia,“ vysvetľujú lekári.

Je to významný pokrok, lekársky tím má fekálny transplantát hneď k dispozícii a z jednej darovanej stolice vie vyrobiť viac fekálnych transplantátov, ktoré dokážu pomôcť viacerým pacientom: „Avšak náš mraziaci box sa pokazil a pre nás to znamená krok späť nielen pri liečbe našich pacientov, ale aj pre vedu, ktorú na klinike praktizujeme.“ Pacienti podstupujúci fekálnu transplantáciu sú totiž zaradení aj do vedeckého výskumu.

pankreas, Čítajte viac Pláva vaša stolica v toaletnej mise? Možno váš pankreas produkuje málo enzýmov

Nebezpečný trend

Účelom zbierky je získať finančné prostriedky na kúpu mraziaceho boxu. Že musia lekári zháňať peniaze týmto spôsobom, to pobúrilo viaceré verejne činné osoby, medzi nimi napríklad konzultanta a ekonóma Miroslava Beblavého, ktorý sa venuje i oblasti zdravotníctva.

„Trend zbierať sa na zdravotníctvo považujem nielen za nedôstojný, ale aj za nebezpečný. Fekálna banka je vedecky preukázaný a lacný spôsob liečby niektorých ochorení. Zbierať sa v Univerzitnej nemocnici s rozpočtom, ktorý sa blíži k pol miliarde, na chladničku v hodnote 7 500 eur, ukazuje, ako veľmi choré je naše zdravotníctvo,“ vyhlásil.

Zbierka prebieha na portáli Donio. Do jej ukončenia zostáva 53 dní, zatiaľ sa podarilo vyzbierať 3 860 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stolica #fekálna transplantácia