Pacienti s duševnou poruchou môžu pri prepustení písať svoje odkazy na Strom úprimnosti

Na psychiatrických oddeleniach po celom Slovensku postupne vyrastajú stromy. Nie sú živé, len namaľované či nalepené na stene, živé by však mali byť v zmysle odkazov, ktoré budú písať jednotliví pacienti pri odchode z oddelenia ako povzbudenie ostatným. Zároveň pôjde o spätnú väzbu pre personál. Takzvaný Strom úprimnosti je súčasťou humanizácie v psychiatrii, minimálna finančná, ale maximálna ľudská investícia.

10.10.2022 14:08
strom, stromy, reťaz, duševné zdravie,... Foto:
Je to súčasť akéhosi súkolia vzájomného odovzdávania si skúseností v rámci spoločenstva, ktorého cieľom je uzdravenie človeka.
debata

Ukážme svetu, že telesné a duševné zdravie sú si rovnocenné. „Na Slovensku sme hľadali tému, o ktorej sa hovorí, ktorá sa v oblasti psychiatrie aktuálne rieši. A vybrali sme si zložku humanizácie psychiatrickej starostlivosti, a to podmienky psychiatrickej hospitalizácie, o ktorých sa často hovorí predovšetkým v negatívnom zmysle slova,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., hlavná odborníčka MZ SR pre psychiatriu. „Pacient, ktorý prichádza na hospitalizáciu, má často obavy: Koľko tu budem? Budem môcť mať mobil? Budem neslobodný? V čase prepustenia z nemocnice ho vyzveme, aby napísal svoj odkaz, možno povzbudenie iným. Hoci: Bolo to ťažké, ale pomohli mi. Pacienti nám to totiž hovoria, ale počuje to nanajvýš pacient na vedľajšom lôžku. Takto si to prečíta ktokoľvek. Netvrdím, že sa nevyskytne aj kritika. To je zas odkaz pre personál, aby bol humánnejší, ľudskejší. Ja sama som písala odkaz na tri stromy: Som tu pre vás,“ dodáva známa psychiatrička.

Na psychiatrických oddeleniach po celom... Foto: SHUTTERSTOCK
strom, muž, stromček, duševné zdravie, nádej, príroda Na psychiatrických oddeleniach po celom Slovensku postupne vyrastajú stromy.

Takýto strom bol zatiaľ „zasadený“ na piatich klinikách na Slovensku. „Prvý strom sme namaľovali na klinike v Martine a už tam máme aj množstvo odkazov,“ hovorí doc. Mgr. Martina Dubovcová, PhD., predsedníčka sekcie sestier pracujúcich v psychiatrii SKSaPA. „Je to len jeden z príkladov možnej intervencie, ako možno pristupovať ku pacientovi, ktoré nevyžadujú finančnú investíciu, žiadne verejné obstarávanie.“

„Psychiatria lieči slovom. Na oddeleniach v Ružinove a v Starom Meste už máme dva takéto stromy,“ podotkol na tlačovej konferencii MUDr. Alexander Mayer, PhD., riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Realita psychiatrického oddelenia na začiatku veľakrát nie je prívetivá. A táto iniciatíva je výzvou pomôcť inému prejsť určitou skúsenosťou. Je súčasť akéhosi súkolia vzájomného odovzdávania si skúseností v rámci spoločenstva, ktorého cieľom je uzdravenie človeka. Na oddelení sme akoby jeden strom a s tou myšlienkou sa plne stotožňujem,“ pripája sa MUDr. Michal Patarák, PhD., nový prezident Slovenskej psychiatrickej spoločnosti. „Pomôcť iným je prirodzená súčasť liečebného procesu a na tejto myšlienke je založený aj systém tzv. peer konzultantov v psychiatrii.“

depresia, smútok, nostalgia, osamelosť, psychiater, stromy, les, postava Čítajte rozhovor Terapeut Miloš so skúsenosťou s depresiou: Každému, kto zablúdil v živote, odporúčam venovať čas inému. Je to liečivé

„Už niekoľko rokov spolupracujeme so Slovenskou psychiatrickou spoločnosťou. Pretože nejde len o to, aby sme pomenovali problémy v psychiatrii, ale potrebujeme ich aj vyčísliť,“ hovorí prof. PhDr. Róbert Babeľa, PhD., štátny tajomník MZ SR. "Do oblasti duševného zdravia sa oplatí investovať, pričom návratnosť takýchto investícií sa pohybuje medzi 8 až 10 rokmi, čo je v zásade relatívne krátke obdobie. Len depresia nás stojí minimálne 770 miliónov eur ročne, a to nie je len čisto zdravotná starostlivosť, ale aj strata produktivity, invalidizácia ľudí s duševnou poruchou a podobne.

Humanizácia psychiatrie na Slovensku. A treba v... Foto: SEESAME
strom, psychiatrické oddelenie, psychiatria, humanizácia Humanizácia psychiatrie na Slovensku. A treba v nej pokračovať.

Nehovoriac o cene, ktorú za to platia príbuzní a blízki pacienta. Aj preto z Plánu obnovy a odolnosti SR pre kvalitnejšiu starostlivosť o duševné zdravie plánujeme investovať 11 miliónov eur do humanizácie oddelení ústavnej psychiatrickej starostlivosti, 6,5 milióna eur je určených na rozšírenie siete psychiatrických stacionárov a tretia investícia vo výške 1,3 milióna poputuje na modernizáciu diagnostiky v zmysle kvalitnejšieho materiálno-technického vybavenia." Dobré správy?

Dnes je Svetový deň duševného zdravia.

Ak máte psychické problémy, aj tu vám pomôžu

  • web bezdepresie.sk, dusevnezdravie.sk, linkanezabudka.sk (aj e-mailová poradňa do 48 hodín)
  • Facebook No more stigma Slovensko
  • Linka dôvery Nezábudka tel.: 0800 800 566 (bezplatná, anonymná, nonstop).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #depresia #psychické choroby #duševné zdravie #Liga za duševné zdravie