Chrápete a neriešito to? Pozor, môže to byť nebezpečné. A ktoré pomôcky proti chrápaniu sú účinné?

„Aj vo vyššom veku by sme mali mať možnosť dopriať si zdravý spánok,“ hovorí somnológ a pneumológ z Nemocnice Staré Mesto Imrich Mucska, predseda Slovenskej spoločnosti spánkovej medicíny.

26.09.2023 10:00
debata (1)
Imrich Mucska, somnológ a pneumológ, Nemocnica... Foto: Pravda
Imrich Mucska Imrich Mucska, somnológ a pneumológ, Nemocnica Staré Mesto - Univerzitná nemocnica Bratislava.

Akú otázku položíte ako prvú pacientovi, ktorý za vami príde do ambulancie?

Spíte sám alebo sama v miestnosti? Častou odpoveďou je, že už áno, pre chrápanie. Každé hlasné chrápanie, ktoré ruší partnerku alebo partnera, by mal vyšetriť odborník, najmä vtedy, ak si partner všimne prestávky v dýchaní.

Prečo muži tak veľmi chrápu?

Chrápanie sprevádzajú rizikové faktory, ku ktorým patria obezita, vek a mužské pohlavie. Muži tvoria až 75 percent chrápačov. Veľmi výrazne chrápe 25 až 30 percent z nich, ale závažné a zdraviu škodlivé chrápanie s prestávkami v dýchaní postihne len 8 až 9 percent. V tejto kategórii je pomer mužov a žien 10:1.

Čomu za to vďačia ženy?

Chránia ich ženské pohlavné hormóny, ktoré ovplyvňujú napätie svalov horných dýchacích ciest. Po menopauze sa však spomínaný pomer začne vyrovnávať.

Ako chrápanie ovplyvňuje obezita?

Obezita je typická pre mužov s chrápaním v strednom veku so sedavým zamestnaním, ktorým sa ukladá tuk nielen v oblasti brucha, ale aj krku. Môže spôsobiť zúženie priestoru horných dýchacích ciest až natoľko, že sa uzatvoria a nastane prestávka v dýchaní. V spánku sa snažia nadýchnuť, ale bráni im v tom prekážka. Prvý nádych, druhý, tretí, napokon sa dýchacie cesty otvoria a veľmi silný prúd vzduchu roztrasie mäkké podnebie. Pre telo je to namáhavá práca a niektorí obézni pacienti dokážu počas spánku schudnúť kilo až kilo a pol.

Je možné, aby si pacient svoje spánkové apnoe nevšimol?

Prestávky v dýchaní sú pri spánkovom apnoe veľmi početné, môže k nim dochádzať každú minútu, za noc je to aj 300– až 500-krát. Môže sa stať, že sa pacient v noci zobudí na to, ako lapá po dychu alebo ho preberie nepríjemná nočná mora. Spánkové apnoe sa však vyvíja postupne a organizmus si naň časom privykne. Problém s dýchaním nemusí pacient vôbec zaregistrovať. V noci sa nemusí prebudiť do plného vedomia, len prejde do plytšieho spánku, preto sú dôležité údaje o chrápaní a dýchaní počas spánku od partnerky, s ktorou spí v jednej izbe.

Nie je to nebezpečné?

Prestávky v dýchaní počas spánku nie sú život ohrozujúce, ale existujú aj pacienti, ktorí majú prestávky trvajúce aj minútu-dve, to sú stavy s možnými závažnými zdravotnými následkami. Spánok prerušovaný prestávkami v dýchaní s prebúdzacími reakciami je rozkúskovaný a nekvalitný, spôsobuje deficit fázy hlbokého spánku a výrazne narušená je i REM fáza. Pacient sa budí unavený, možno aj s bolesťami hlavy, jeho výkonnosť počas dňa klesá.

V ojedinelých prípadoch je taký vyčerpaný, že dokáže zaspať aj cestou na toaletu, stačí, že sa oprie o stenu. Oči sa mu zatvárajú nielen pred televízorom alebo za počítačom, ale akákoľvek monotónna činnosť ho dokáže uspať. Nebezpečné sú najmä mikrospánky za volantom, preto Európska únia vydala nariadenie, aby pacienti, ktorí chrápu a majú prestávky v dýchaní, podstúpili vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. Ak sa u vodičov potvrdí syndróm spánkového apnoe stredne závažného a závažného stupňa, musia prísť na kontrolu raz za tri roky a vodiči profesionáli každý rok.

Môže chrápať aj pacient, ktorý nie je obézny?

Horné dýchacie cesty tvorí osem svalov, ktoré udržujú napätie, plus, samozrejme, jazyk, ale ak zlyhá súhra medzi nimi, dochádza k spomínanému uzatvoreniu dýchacích ciest aj u pacienta, ktorý nie je obézny. Existuje na to aj určitá genetická predispozícia.

chudnutie, žena pred a po Čítajte aj Chcete konečne schudnúť z brucha?

Aké vážne komplikácie môže spôsobiť spánkové apnoe?

Môže mať kardiovaskulárne a metabolické následky, pretože prestávky v dýchaní spôsobujú stres. Počas spánku dochádza k vzostupu krvného tlaku, následne sa takýto krvný tlak zvykne zafixovať aj počas dňa. Až 50 až 60 percent pacientov s obštrukčným spánkovým apnoe má vysoký krvný tlak. Spolu s ním stúpa riziko infarktu myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhody, vývoj cukrovky, v štúdiách sa píše aj o riziku zhoršenia niektorých onkologických ochorení – napríklad karcinómu prsníka alebo melanómu kože.

Aký je postup pri stanovení diagnózy?

Na diagnostiku sa využíva dotazník, ak je nález pozitívny, pacienta pošleme na skríningové vyšetrenia k špecialistom. Do domáceho prostredia dostane prístroj, prenosný pulzoxymeter, ktorý mu v noci počas spánku prostredníctvom snímača na prste monitoruje nasýtenie krvi kyslíkom a pulzovú frekvenciu. Na základe získaných údajov sa vyhodnocuje, či je potrebná napríklad polygrafia.

Je to vyšetrenie, pri ktorom sa meria aj dýchanie nosom, chrápanie, dýchanie hrudníkom, následne, podľa nálezu, sa pacient pošle na polysomnografiu do spánkového laboratória. Tam dostane viacero snímačov na hlavu, hrudník, krk, nohy a zaznamenáva ho aj infračervená kamera. Meria sa elektrofyziologická aktivita mozgu, svalstva očí, jazyka, dýchanie, hlasitosť chrápania, napätie svalstva v dolných končatinách, EKG a ďalšie parametre. Lekári vyhodnotia typ a stupeň závažnosti syndrómu spánkového apnoe a stanovia liečbu.

Ako sa lieči spánkové apnoe?

Na liečbu stredne závažných a závažných foriem syndrómu spánkového apnoe sa využíva neinvazívna ventilácia pomocou nosovej alebo ústno-nosovej masky. Prístroj zachytí prestávku v dýchaní a vtedy upraví tlak, aby pacient mohol voľne dýchať. Často sa stane, že sa konečne zobudí po niekoľkých rokoch vyspaný a oddýchnutý. Zabezpečenie prístroja prostredníctvom zdravotnej poisťovne trvá mesiac až dva mesiace, ale pacientom stojí za to počkať. Často ich zaskočí, že syndróm spánkového apnoe je chronické ochorenie a prístroj by mali doživotne využívať. Svoj postoj zmenia, keď im vysvetlíme, že im môže výrazne predĺžiť a skvalitniť život.

Na internete sa dá zohnať mnoho pomôcok na odvrátenie chrápania. Sú účinné?

Existuje veľa receptov na riešenie chrápania, ale treba si uvedomiť, že skutočný problém je umiestnený v zadnej časti hrdla. To je dôvod, prečo sú voľnopredajné pomôcky, ovplyvňujúce priechodnosť úst a nosa, teda predných partií, celkom neúčinné. My ľudia spíme v ľahu, pretože nám v spánku ochabne svalstvo, a to sa týka aj jazyka, preto sú účinné len také mechanické pomôcky, ktoré dokážu ťahať dolnú sánku, na ktorú sa upína koreň jazyka, alebo jazyk samotný do prednej pozície. Na tieto pomôcky, ako sú napríklad prísavky na jazyk, si však treba zvyknúť, pretože spôsobujú mechanický ťah.

Spánkové poruchy dýchania podľa prestávok v dýchaní

1. obštrukčné

  • za prestávky v dýchaní môže obštrukcia v podobe zúženia alebo uzavretia horných dýchacích ciest
  • 90 % všetkých spánkových porúch dýchania
  • hlasné chrápanie a časté prestávky v dýchaní

2. centrálne

  • bez zúženia horných dýchacích ciest, chýba povel centrálneho nervového systému na nadýchnutie sa
  • len 10 % všetkých spánkových porúch dýchania
  • bez chrápania, prestávka v dýchaní trvá 10 sekúnd a viac

3. zmiešané – kombinácia centrálneho a obštrukčného typu spánkového apnoe

  • termínom apnoe sa označujeme zastavenie dýchania trvajúce 10 sekúnd a viac
Môže chrápať aj pacient, ktorý nie je obézny? Foto: SHUTTERSTOCK
zobudenie, ráno Môže chrápať aj pacient, ktorý nie je obézny?

Oplatí sa vedieť

  • Každé chrápanie s prestávkami nemusí byť rovnako závažné.
  • V každom prípade sa odporúča, aby pacient schudol, ak je pacient obézny.
  • Niekedy sa využívajú chirurgické zákroky alebo lieky, ktoré dokážu napríklad spriechodniť nos pri výskyte polypov alebo alergickej nádchy.
Pacient sa budí unavený, možno aj s bolesťami... Foto: SHUTTERSTOCK
spánok, ospalosť Pacient sa budí unavený, možno aj s bolesťami hlavy.

Aké závažné je vaše chrápanie?

  • Jednoduché chrápanie – občasné chrápanie v polohe na chrbte, dočasnou príčinou môže byť nádcha, alergia, suchý vzduch v miestnosti alebo alkohol.
  • Habituálne chrápanie – chrápanie každú noc v každej polohe. Spôsobuje ho chvenie mäkkého podnebia a vibrácia stien horných dýchacích ciest.
  • Syndróm zvýšeného odporu v horných dýchacích cestách – zúžené horné dýchacie cesty spôsobujú prekážku prúdeniu vzduchu, neuzavrú sa však celkom, takže nedochádza k apnoickým pauzám.
  • Syndróm spánkového apnoe – typické sú periódy zastavenia alebo obmedzenia dýchania. Chorobný stav nastáva, ak je takýchto epizód viac ako päť za hodinu spánku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #spánok #chrápanie #spánkové apnoe