Ľahko vybuchnete? Naučte sa, ako sa ovládnuť

Dusiť v sebe emócie sa síce neodporúča, na druhej strane však dramatické „vybuchnutie sopky“ vyrieši len máločo.

10.01.2024 10:00
žena, hnev, zúrivosť, starta nervov, Foto:
Hnev zväčša ničomu nepomôže.
debata

Hnev síce po vypustení pary dostanete von, ale za cenu zhoršenia rodinných či pracovných vzťahov. Prudkou emocionálnou explóziou si skrátka zväčša viac uškodíte, ako pomôžete. Vo väčšine situácií, ktoré v nás hnev vyvolávajú, je lepšie ovládnuť sa a riešiť problémy skôr pokojnou cestou. Tu je päť spôsobov, ako to môžete dosiahnuť.

1. Pochopte príčiny

Prvým predpokladom úspechu je pochopiť, aké situácie v nás hnev vyvolávajú. Dochádza k výbuchom najmä, keď ste unavení, vystresovaní alebo sa cítite nepochopení? Vybíjate si často zlosť na niekom, kto za nič nemôže a slúži len ako hromozvod? Ak pochopíte príčiny svojich nežiaducich reakcií, ľahšie sa vám s nimi potom bude pracovať. Naučíte sa predchádzať hnevu, vedieť sa ovládnuť, ak cítite, že sa už schyľuje ku „katastrofe“.

2. Jednoducho sa vzdiaľte

Je to azda najúčinnejší spôsob, ako sa vyhnúť hnevu a zlosti. Veľmi sa bude hodiť najmä rodičom malých detí, ktorí sa do stresových situácií so svojimi potomkami dostávajú veľmi často. Je to veľmi jednoduché, hnevu sa vyhnete, ak sa v okamihu blížiaceho sa výbuchu rýchlo vzdialite. A je jedno kam. Zavriete sa do spálne, vyjdete z domu von. Dá sa to veľmi účinne natrénovať. Nielenže sa naučíte nevyskakovať ako čertík z krabičky pri každej príležitosti, ale získate aj povesť človeka, ktorý dokáže byť nad vecou a len tak ho niečo nerozhodí.

Maya Nováková Čítajte viac Vnútorný nepokoj, hnev, agresia? Pomôžu meditácie

3. Zahryznite sa do jazyka

A to pokojne aj doslova. So zubami zahryznutými do jazyka budete len ťažko okolo seba hádzať hnevlivé slová a rozčuľovať sa. Alebo alternatíva – počítajte v duchu do sto, možno bude stačiť aj do päťdesiat. Prípadne rátajte svoje nádychy a výdychy. Sústredenie sa na dych je, mimochodom, ďalším skvelým prostriedkom, ako sa rýchlo a jednoducho ovládnuť. Vynikajúcou prevenciou záchvatov hnevu je zasa jóga, meditácia alebo pravidelná relaxácia spojená s uvoľnením svalov.

4. Nájdite si náhradný cieľ

Ak sa to dá, skúste svoj hnev obrátiť inam. Dostaňte ho von, avšak nie tak, že svoje emócie „hodíte“ na ľudí vo svojom okolí. Majte emócie pod kontrolou a nedovoľte, aby vás úplne ovládli. Pomôže napríklad, ak budete búšiť do vankúšov, tancovať, skákať alebo si pôjdete zabehať, možno postačí aj rýchla chôdza. Pes vám dokonca poďakuje, ako ho vezmete von. A keď sa upokojíte, nájdite si čas a porozprávajte sa s človekom, ktorý vás nahneval, o tom, čo sa stalo a ako to možno riešiť.

5. Majte po ruke predmet, ktorý vám pomôže

Ak chcete predísť hnevlivej reakcii, majte už vopred pripravenú vec, ktorú v prípade potreby vezmete do ruky a budete ju celou silou stláčať. Vtlačíte do nej svoj rastúci hnev, funguje to doslova ako hromozvod. Takým predmetom môže byť mäkká loptička alebo malý vankúšik.

Najmä deti by mali vidieť svojich rodičov, že dokážu účinne ovládnuť svoj hnev, pretože tak sa to naučia aj ony samy. Vlastný príklad je najlepším výchovným prostriedkom, myslite aj na to, keď sa vás bude najbližšie zmocňovať zlosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #hnev #meditácia #pokoj #zlosť #relaxácia