Muži v ťažkej kríze. Najhoršie sú na tom slobodní a nezamestnaní

Veľa sa hovorí o dramatickom zhoršovaní duševného stavu detí a tínedžerov, avšak súčasné krízy výrazne nahlodávajú aj psychiku mužov. Dokazujú to najnovšie štatistiky o duševnom zdraví.

18.01.2024 06:00
vyhorenie, práca, burnout, depresia, stres Foto:
Duševné zdravie mužov je ohrozené.
debata

O mužoch sa hovorí ako o silnejšej polovici ľudstva, avšak najnovšie slovenské štatistiky ukazujú, že s ich duševným zdravím to ide trochu z kopca. V porovnaní so ženami ich oveľa viac končí hospitalizovaných s duševnými problémami a tiež oveľa častejšie volia dobrovoľné odchody zo života.

Podľa najnovších údajov Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2022 počet hospitalizácií na psychiatrických oddeleniach medziročne celkovo stúpol, a to až o 2 462 hospi­talizácií. Medzi liečenými pacientami pritom jednoznačne vedú zástupcovia mužského pokolenia.

„Viac hospitalizovaní boli muži (83,9 z 10-tisíc mužov) ako ženy (63,7 z 10-tisíc žien). Najvýraznejšia prevaha mužov bola pri hospitalizáciách s poruchou psychiky a správania zapríčinenou užívaním alkoholu,“ približuje Liga za duševné zdravie, ktorá na problém psychického stavu mužov upozornila.

Je známym faktom, že muži, ktorí žijú v partnerskom zväzku a majú prácu, sú psychickými problémami ohrození menej, čo teraz potvrdzujú aj dáta. „Z pohľadu sociálno-ekonomických ukazovateľov boli najčastejšie s psychiatrickou diagnózou hospitalizovaní slobodní muži (58,6 percenta zo všetkých mužov) a podľa pracovného stavu sa najviac hospitalizácií týkalo nezamestnaných mužov (28,5 percenta zo všetkých mužov),“ upozornila Liga za duševné zdravie, ktorá na linke Nezábudka ponúka psychologickú pomoc každému, kto v dnešnej rozkolísanej dobe pociťuje psychické ťažkosti, s ktorými si už nevie poradiť sám.

Najsmutnejšie sú fakty o samovraždách, kde muži suverénne vedú. Predvlani ich dokonali 464, čo predstavuje až 82,4 percenta zo všetkých samovrážd. Na ženy pripadlo „len“ 17,6 percenta dobrovoľných odchodov zo života, teda celkovo 99 samovrážd.

dievča so psom Čítajte viac Zraniteľní sú dospievajúci aj seniori

Kríza, kam sa pozrieš

Od mužov sa tradične čaká, že to budú práve oni, kto domov prinesie viac peňazí. Inflačná kríza im však ukrajuje zo zdrojov, čo vedie k pocitom neistoty či úzkosti. Na psychickej pohode nepridáva ani blízka vojna či dramatické zmeny v spoločnosti, predovšetkým príchod umelej inteligencie a s tým súvisiaca hrozba zániku mnohých pracovných miest. Nehovoriac o kríze vzťahov, keď sa ich veľké percento rozpadá.

Spoločenské turbulencie samozrejme zasahujú aj ženy, tie sú však skôr zvyknuté zaťať sa, snažia sa psychicky držať, aby boli schopné zvládnuť všetky povinnosti. Faktom však je, že si pri tom často pomáhajú liekmi, či už proti bolesti, alebo na úzkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #samovražda #psychika #antidepresíva #duševné zdravie #Liga za duševné zdravie