Táto obľúbená hra je skvelou prevenciou demencie. Aj keď občas nahnevá...

Keď si skladáme pucle, zapájame do práce obe mozgové hemisféry. Ľavá analyzuje jednotlivé kúsky, tvary a farebnosť a pravá intuitívne pomáha vytvárať si v hlave celý hotový obraz. Táto hemisférová spolupráca je veľmi prospešná pre rozvoj, ale i zachovanie mozgových funkcií.

30.01.2024 16:00
Cviky na mozog Foto:
Pucle poriadne precvičí mozog.
debata

Puzzle, po slovensky pucle, vzniklo v hlave britského kartografa a rytca Johna Spilsburyho v 18. storočí. Pôvodne malo byť učebnou pomôckou pre deti, aby sa naučili dôkladnejšie zemepis. Jeho medzinárodný deň svet oslávil včera 29. januára.

Pucle je nielen hra, ale má aj terapeutické účinky. Tak napríklad: keď sa podarí spojiť dva kúsky skladačky, pocit zadosťučinenia a radosti vytvára v našom mozgu neurónový prenášač dopamín. Ten hrá rolu i vo vytváraní energie pre fungovanie tela. Stimuluje srdce, reguluje tok informácií cez náš mozog, ovláda pohyb a umožňuje ľuďom prežívať pocity vášne a potešenia. Môžeme to nazvať mozgovou jógou, ktorá pôsobí aj ako prevencia proti stareckým chorobám mozgu, medzi ktoré patrí Alzheimerova choroba či demencia.

žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer, choroba, staroba Čítajte viac Jednoduchý domáci test s hodinami napovie, či blízky trpí demenciou

Aké ďalšie výhody má skladanie pucle

Pucle je hra, ktorá dokáže nahnevať, keď sa nemôžete pohnúť z miesta. Prináša však veľa benefitov. Rozvíja logické myslenie: Pri skladaní je potrebné premýšľať logicky a analyzovať, ktoré dieliky sa majú umiestniť na správne miesto.

Zlepšuje koncentráciu: Aktivita skladania vyžaduje sústredenie a pozornosť na detaily, čo pomáha sústrediť sa.

Rozvíja koordináciu prepojenia ruky-oko: Manipulácia s malými puzzle dielikmi zlepšuje jemnú motoriku a koordináciu medzi vašimi rukami a očami.

Stimuluje kreativitu: Skladanie môže tiež stimulovať tvorivé myslenie, pretože experimentujete s rôznymi vzormi a kombináciami.

Antistresová terapia: Táto aktivita vám môže slúžiť ako forma relaxácie a stresovej terapie, pretože vyžaduje pokojný prístup a odreagovanie sa od každodenných starostí.

Posilňuje spojenie mozgových buniek: Skladanie môže pomôcť vytvárať nové spojenia medzi mozgovými bunkami, čo môže byť prospešné pre celkovú mozgovú funkciu.

Podporuje mentálnu agilitu (akčnosť): Aktivita skladania podnecuje mozog k rýchlym a flexibilným mentálnym procesom, čo je dôležité pre udržanie mentálnej agility.

Zaujímavou pridanou hodnotou skladania pucle je aj to, že ak takto trávite čas s deťmi, vnúčatami či partnerom, zoceľujete tým medziľudské vzťahy. Problémom mnohých domácností je, že ich členovia často siahajú po mobilnom telefóne, sociálnych sieťach či mobilných hrách. No a práve skladanie pucle ich môže vtiahnuť späť do reality.

Takto treba pucle skladať

Na záver niekoľko dobrých rád od Barbory Holíčkovej z e-shopu puclepucle.com, ako pucle úspešne skladať: „Pri skladaní pucle má každý svoj postup. Niekto začína pri krajoch obrázka, niekto si zase najprv roztriedi farby a snaží sa ísť po farebnej línii. Stretla som sa ale aj s ľuďmi, ktorí si rozdelia dieliky podľa tvaru. Každý je v poriadku. Odporúčam skladať za jedálenským stolom, kde môže človek sedieť opretý o stoličku. Samozrejme, skladanie je závislosť, ktorú ľudia vykonávajú v rôznych polohách, ale odporúčam si dať pozor na to, aby ste nezostali dlhší čas v tej istej, môže to mať potom za následok bolesti v krčnej a driekovej chrbtici.“

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #spoločenská hra #Alzheimer #demencia #hra #puzzle