Prvé opaľovacie krémy boli husté a smradľavé. Vyrábali ich z tohto!

Ľudia si oddávna uvedomovali, že slnko je liek, ale za určitých okolností vie aj výrazne poškodiť. Nielen opáli, ale kožu môže aj spáliť. Takže sa pred slnkom snažili chrániť. Už v starom Egypte na ochranu pred škodlivým slnečným žiarením používali výťažok z ryžových otrúb, jazmínu alebo vlčieho bôbu. Tam bola totiž módou svetlá pleť a papyrusy či nástenné texty, ktoré sa našli, vymenúvajú prísady, ktoré bránili opáleniu.

25.07.2022 06:00
opaľovanie, UV Foto:
Poznáme viacero druhov UV-žiarenia: UVA, UVB a UVC.
debata (1)

Po celé stáročia boli ľudia presvedčení o tom, že koža sa spáli vplyvom tepla. Až v roku 1820 Angličan Everard Home zistil, že ľudia z tropických regiónov, ktorí majú tmavšie sfarbenú kožu, sú pred slnkom chránení lepšie ako tí so svetlou pokožkou. A to napriek tomu, že tmavé odtiene absorbujú viac tepla, a preto sa počas horúcich slnečných dní neodporúča obliekať sa do tmavých farieb.

V 19. storočí začali ľudia chápať, že pre ľudskú kožu nie je škodlivé teplo, ako sa doposiaľ ľudia domnievali, ale svetlo. Nemci Karl Eilham Hausser a Wilhelm Vahle v roku 1922 dokázali, že ku spáleniu kože dochádza kvôli časti ultrafialového spektra medzi 280 až 315 nanometrami. V tejto súvislosti im napadlo, že odfiltrovať práve túto vlnovú dĺžku by mohlo znamenať, že koža bude pred škodlivým žiarením chránená.

deti, opaľovací prípravok, opaľovanie, SPF, UV lúče, krém Čítajte viac d-Test posudzoval detské "opaľováky". Jeden prepadol. Ktorý je to?

Nie je úplne jasné, kto je „otcom“ prvého účinného opaľovacieho krému. V približne rovnakej dobe totiž s podobnými prípravkami prišli viacerí vynálezcovia.

V 40. rokoch americký lekár Benjamin Green nanášal na kožu amerických vojakov v tropických oblastiach Tichomoria počas 2. svetovej vojny dočervena sfarbené želé, ktoré ich malo ochrániť pred spálením. Bolo lepkavé a pôvodne išlo o veterinárny prípravok. Franz Greiter z Rakúska v roku 1946 predstavil prípravok na ochranu proti slnku Gletscher creme – pracoval na ňom osem rokov od chvíle, keď sa spálil počas jedného z výstupov na alpský vrchol Piz Buin.

opaľovací prípravok, slnko, filter, UV lúče, UV filter Čítajte viac Spálenie vedie k rakovine, ale aj filtre v opaľovacích prípravkoch môžu byť nebezpečné. Toto sú ony!

Na rozdiel od tých súčasných, prvé želé a krémy na ochranu proti UV žiareniu boli skôr husté a smradľavé. Ich pach pripomína pach farby. Ani čo sa týka účinnosti, nebolo to „nič moc“ v porovnaní s dnešnou kozmetikou, Greiterov krém mal ochranný faktor 2. Postupne dochádzalo k neustálemu zdokonaľovaniu a bol to práve spomínaný Greiter, ktorý v roku 1962 zoznámil verejnosť s faktorom SPF (Sun Protection Factor), čiže so stupnicou ochrany pred škodlivým žiarením. Opaľovacie krémy „odolné voči vode“ vznikli v roku 1977.

Dnes sa už na ochranu pred slnkom nepoužívajú len krémy, k dispozícii sú aj oleje, spreje, telové mlieka, tuhé tyčinky a podobne. V budúcnosti sa už podľa niektorých štúdií nebudeme natierať ničím, vraj len zhltneme tabletku a hurá na slnko!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #opaľovanie #UV žiarenie #UV lúče