Zvýšené sfarbovanie zubov po strojčeku? Môže sa to stať

Sandra je študentka vysokej školy bez jediného zubného kazu. Jej ústna hygiena bola vždy perfektná. Napriek tomu je nútená každé štyri mesiace navštevovať dentálnu hygieničku, pretože už za krátky čas má doslova sivé až modravé zuby. Podľa dentálnej hygieničky má poškodenú zubnú sklovinu a rýchlejšie sa na nej zachytávajú pigmenty z jedla a nápojov. Sandra je vegetariánka a navyše miluje kávu i zelený čaj, takisto čučoriedky, šaláty s červenou repou a podobne. Vyplachuje si vždy ústa čistou vodou, ale...

18.03.2023 06:00
zubný strojček, dievča, úsmev, fixný aparát Foto:
Fixný aparát má s pomocou špeciálneho lepidla (ktoré obsahuje fluoridy) nalepené tzv. zámočky na jednotlivých zuboch. Tie sú pospájané drôtikom, ktorý vytvára ťah.
debata

Bez opakovaného pieskovania zubov u dentálnej hygieničky to nejde. Bieliace zubné pasty majú tiež vyššie RDA (index abrazívnosti), opakované chemické bielenie takisto nie je bez rizika. V zásade vzniká začarovaný kruh, z ktorého je ťažko vystúpiť. A najmä to dlhodobo „lezie do peňazí“.

Príčinou nadmerného zachytávania pigmentov na zubnej sklovine môže byť genetika, každý dostávame „do vienka“ kvalitnejšiu či menej kvalitnú zubnú sklovinu. Takisto si sklovinu môžeme počas života poškodiť – známa je erózia zubov, ktorá „odhrýza“ zo zubnej skloviny, keď ju poškodzujú kyseliny v potrave a nápojoch ako ovocie, džúsy, softdrinky, víno, octové zálievky na zeleninových šalátoch a podobne. Pod ich vplyvom sklovina mäkne a uvoľňujú sa z nej minerálne látky. Je to proces, ako keď zvetráva hornina. Zuby napadnuté zubnou eróziou môžu paradoxne vyzerať zdravšie ako normálne zdravé zuby, pretože poškodenie skloviny sa v počiatočnej fáze môže prejaviť iba zmenou farby v zmysle bledšieho odtieňa, a tak zuby spočiatku vyzerajú ako vybielené. To však nie je Sandrin prípad.

zuby, zubár, strojček, Čítajte viac Skontrolujte svojho čeľustného ortopéda! Nie každý je špecialista

„V detstve som nosila kovový fixný aparát, strojček so zámočkami nalepenými na zuboch a pospájanými drôtikom,“ hovorí 19-ročná Sandra. „Mala som ako dieťa naozaj krivý chrup, malé ústa a veľké zuby, ktoré sa mi nezmestili do ústnej dutiny a prekrývali sa jeden cez druhý,“ dodáva. „Vďaka noseniu strojčeka mi na ortodoncii naozaj nádherne vyrovnali zuby. Dnes sa nehanbím usmiať, len keby sa mi zuby tak rýchlo nefarbili. Dentálna hygienička je vždy zhrozená, pýta sa ma, čo som robila. Nemám nánosy povlakov, zuby si čistím správne, ale už po krátkom čase ich mám sivasté. Dospeli sme k záveru, že zámočky nalepené na zuboch a ich neskoršie odstránenie, aj keď bolo iste šetrné, mi muselo istým spôsobom poškodiť sklovinu.“

Neviditeľný zubný strojček je vyberateľný. Je... Foto: Starlynr
Starlynr, zubný strojček, neviditeľný zubný strojček Neviditeľný zubný strojček je vyberateľný. Je však potrebné (na rozdiel od vyberateľného strojčeka, ktorý sa nosí počas noci) mať ho v ústach maximum možného času.

Sandre fixný aparát, úpravu medzičeľustných vzťahov a vyrovnávanie zubov čiastočne v minulosti hradila zdravotná poisťovňa, mala totiž menej ako 18 rokov. V dospelosti si však už túto liečbu každý hradí sám a ak ju z rôznych dôvodov nestihol v detstve, nie je od veci zauvažovať, či tzv. fixný aparát priamo nalepený na plôškach zubov je to najlepšie riešenie a nepriplatiť si radšej za neviditeľný strojček v podobe priehľadných, snímateľných dláh. Samozrejme, aj pri nosení takéhoto strojčeka je nevyhnutná nadštandardná dentálna hygiena, tento strojček si však počas jedenia a pitia nositeľ či nositeľka načas sníma, následne si vypláchne ústa, opláchne strojček a opätovne si ho nasadzuje. Nosenie fixného aparátu môže pri nedostatočnej ústnej hygiene poškodiť zuby ešte iným, horším spôsobom, než ku akému došlo u Sandry, ktorá mala dobrú dentálnu hygienu. "Nesprávna zubná hygiena spôsobuje zafarbenie, biele škvrny okolo zámkov zubného strojčeka. Často vidíme po odstránení týchto kovových zámkov biele fľaky v tvare štvorca na mieste, kde boli zámočky spojené so zubom,“ hovorí ortodontistka MDDr. Anastasie Sidiropoulou. Takto vzniknuté zafarbenie zubov je trvalé. „Ide o nezvratné štádium, ktoré sa nedá napraviť ani bielením. Bielením sa môže ešte zhoršiť,“ upozornila odborníčka zo Starlynr.

To, či je liečba zubným strojčekom vhodná a aký druh strojčeka by bol najlepší, by mal vždy rozhodnúť špecialista – ortodontista. Ide o užšiu špecializáciu v rámci zubného lekárstva. Ortodontista by mal okrem iného posúdiť aj stav zubnej skloviny, aby na konci liečby nezostala zafarbená a poškodená. Ten, kto má menejcennú zubnú sklovinu, mal by na začiatku liečby zvažovať, pre aký typ strojčeka sa rozhodne. Ten neviditeľný možno na začiatku vyjde viac, ale ušetrí investície do neskoršieho opakovaného bielenia či pieskovania zubov, čo sklovine iste neprospieva.

A ani estetické zubné fazety či korunky na predné zuby nestoja práve málo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #fixný aparát #chrup #zubný strojček #neviditeľný strojček #ortodoncia