Chodíte spať s mokrými vlasmi? To majú kvasinky v hlave určite radosť

Mnohí si vlasy nesušia, dokonca si myslia, že fénovanie im škodí. Opak je však pravdou. Ak vo vlasovej pokožke nechcete živiť premnožené kvasinky, vlasy si fúkať jednoducho musíte.

28.09.2023 06:40
fénovanie vlasov Foto:
Bojíte sa, že si fénovaním zničíte vlasy?
debata

Môže za ňu premnoženie dvoch rodov kvasiniek, Candida alebo Malassezia, ktoré sú bežnou súčasťou našej mikroflóry. Candida častokrát stojí dokonca aj za vypadávaním vlasov. Týmto dvom mikroorganizmom sa výborne darí v teplom a vlhkom prostredí.

„Mnohí ľudia si vlasy nesušia, dokonca si myslia, že fénovanie im škodí. Opak je však pravdou. Ak vo vlasovej pokožke nechcete živiť premnožené kvasinky, vlasy si fúkať jednoducho musíte,“ prezrádza jeden z mnohých tipov pre správnu starostlivosť o vlasy trichologička a kaderníčka Mária Juríková. „Avšak fénovať by ste si ich mali šetrne, s kvalitným zariadením a krytom, ktorý ich chráni pred mechanickým poškodením.“

Pri správnom identifikovaní protivníka napríklad trichologickým vyšetrením, môže kvasinková infekcia vymiznúť za pomoci liečivých prípravkov zvyčajne do 2 až 8 týždňov.

Ak sa chcete tejto pliage vyhnúť, mali by ste udržiavať vlasovú pokožku čistú a suchú, jesť zdravú a vyváženú stravu a obmedziť používanie klobúkov, čiapok, kapucní a šatiek na minimum.

medveď, medvede Čítajte aj Viete, čo ste za zviera? Zistíte to podľa svojho biorytmu.

Poradí vám trichológ

Najlepšie je vysušiť si vlasy pomocou uteráka z mikrovlákna (alebo bavlneným tričkom), aby ste z nich vytlačili všetku vodu namiesto šúchania froté uterákom, ktorý môže vlasy poškodiť.

Všeobecne platí pravidlo, že ak je fén príliš horúci na to, aby ste ho chytili do ruky, potom je nastavené teplo príliš vysoké aj pre vaše vlasy. „Dôležitý je aj smer, v akom vlasy sušíte, ale napríklad aj to, ako dlho ich necháte zabalené v uteráku či ako často meníte posteľnú bielizeň na vankúši,“ pripomína trichologička a kaderníčka Mária Juríková.

Kefu na vlasy by ste mali dôkladne vyčistiť raz za dva týždne a fén raz za mesiac. To všetko a množstvo ďalších postupov ovplyvňuje kvalitu vlasov.

Ideálne je, ak sa o nich poradíte s odborníkmi, problémy s vlasmi totiž môžu prameniť aj zo zdravotných ťažkostí, o ktorých nemusíme vôbec tušiť. Odborné trichologické vyšetrenie ich však môže odhaliť.

„Na základe podrobnej diagnostiky mnohokrát prídeme na to, že trpíte napríklad premnoženými kvasinkami, seboreou, psoriázou, že máte intolerancie, o ktorých ste doteraz netušili, autoimunitné ochorenia či iné zdravotné ťažkosti, ktoré spôsobujú, že sú vaše vlasy chronicky nekvalitné,“ prezrádza odborníčka.

Neoddeliteľnou súčasťou trichologického vyšetrenia a terapie je aj odborné poradenstvo. Po podrobnej diagnostike, ošetrení, nastavení liečby a vhodnej kozmetiky vám trichológ vysvetlí, ako sa správne starať o vlasy a vlasovú pokožku doma.

Začať môžete aj tým, že nebudete zbytočne experimentovať a naslepo skúšať všetky prípravky, ktoré uvidíte v reklame.

bolesť srdca Čítajte viac Toto sa stáva jednej zo štyroch žien. Kedy treba spozornieť a koho to najviac postihuje?

Dobré tipy pre vaše vlasy

  • Pravda je taká, že vlasom menej škodí časté umývanie, než keby ste si ich dlho neumývali. Potom ich zbytočne drhnete, čo im vôbec nesvedčí.
  • Ak si vlasy pravidelne umývate, nemusíte ich šampónovať dvakrát. Na umývanie vám stačia aj tri minúty.
  • V zásade platí, že jemné vlasy sa rýchlo mastia, preto ich treba umývať častejšie šetrnými prípravkami, ktoré im dodajú pevnosť a objem. Ak máte mastné vlasy, všímajte si pH šampónu. Hrubšie vlasy môžu byť suchšie, preto by ste ich mali vyživiť a hydratovať.
  • Aj vám sa už donieslo, že najlepší je detský šampón? Áno, ale pre deti, ktoré majú inú kvalitu vlasov ako dospelí.
  • Množstvo šampónu by malo byť vo veľkosti polovice palca, alebo vo veľkosti lieskového orieška, ak máte krátke až stredne dlhé vlasy.
  • Vyhnite sa pokušeniu rozčesať si vlasy hneď po osprchovaní, práve vtedy sú najcitlivejšie. Tajomstvo spočíva v tom, že si ich rozčešete ešte suché pred použitím základných vlasových prípravkov.
  • Pri oplachovaní platí pravidlo, že čím studenšou vodou ich umyjete, tým sa budú viac lesknúť a budú zdravšie.
  • Šampón dôkladne opláchnite pomocou čistej vody. Vlasy si počas oplachovania stláčajte. S oplachovaním ste hotoví vo chvíli, keď doslova „vŕzgajú“ čistotou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #kvasinky #fénovanie