Rastové séra na riasy sú veľmi populárne. Viete, že niektoré vám môžu poškodiť zrak?

Séra na rast mihalníc sú v súčasnosti veľmi populárne. Dokonalé riasy už za šesť týždňov, pre rýchly rast mihalníc, mihalnicové hnojivo, multiaktívne sérum, SOS booster - nádejnými prívlastkami sa to na internete len tak hemží.

20.03.2024 06:00
oči, zombie, oko, ženské oči, Halloween, diabol Foto:
Mať oči ako diablica? Len aby to nebolo za cenu poškodenia zraku...
debata

Koncentrovaná výživa a mimoriadne účinné zloženia by mali robiť priam zázraky a cena za pár mililitrov tiež nebýva najnižšia – od štvoreurových až po vyše 100 eur za 5 ml sérum. Je individuálne, kto čomu uverí, ale niektoré prípravky môžu obsahovať látky poškodzujúce oči a zrak.

Väčšina sér na riasy sľubuje viditeľné predĺženie, zahustenie, dokonca niektoré aj zvýraznenie farebnej pigmentácie mihalníc v priebehu štyroch až šiestich týždňov, maximálne po troch mesiacoch používania. Obsahujú výživu v podobe vitamínov, výťažkov rôznych rastlín, často kyselinu hyalurónovú. Otázkou ostáva, čo sérum obsahuje, ak obsahuje bližšie nešpecifikované látky a ak sľubuje „zvýraznenie farebnej pigmentácie“. Niektorí výrobcovia dokonca uvádzajú, že pre úplný výpočet zložiek séra im treba napísať, pretože si chránia svoje know-how.

oko, cievka v oku, krvavé oko, červené oko Čítajte aj Praskla vám v oku cievka? Musíte vždy k lekárovi? Poradíme, ako si zachrániť oko

Špeciálne je potrebné dať si pozor, či sérum na rast a zahustenie rias neobsahuje hormonálne rastové faktory, konkrétne analógy prostaglandínu. Obsahujú ho séra, ktoré predávajú aj u nás (stačí zadať potrebné slová do vyhľadávača na internete).

Niektoré séra majú maličký štetec a nanášajú sa na vonkajší okraj horných (prípadne spodných) viečok. Iné majú kefôčku ako maskara a nanášajú sa na celé riasy. V každom prípade je vysoká pravdepodobnosť, že sa ich obsah dostane aj do očí. Na niektoré zložky v nich (kamilkový extrakt a podobne) môžu byť aj alergické reakcie. „Strašne ma to štípe a opúchajú mi po ňom oči,“ napísala nejedna z používateliek v recenzii na produkt.

Séra na riasy sa najčastejšie nanášajú malou... Foto: SHUTTERSTOCK
oko, sérum na riasy, sérum na mihalnice, mihalnice Séra na riasy sa najčastejšie nanášajú malou štetôčkou na okraj viečka. Zabrániť však kontaktu prípravku s okom sa na sto percent nedá.

Vráťme sa však ku problematike prostaglandínov. Analóg prostaglandínu bimatoprost, použitý v niektorých rastových sérach, je látka, ktorá je súčasťou liečby zameranej na zníženie vnútroočného tlaku u pacientov s glaukómom. K veľmi častým vedľajším účinkom tohto liečiva, ktoré sa vo forme kvapiek štandardne používa do oka alebo do očí, patrí predĺženie rias (až 45 % pacientov). Ženy to možno teší, hoci diagnózu zeleného zákalu by určite radšej nemali, mužov už menej, najmä v prípade, ak liek používajú iba do jedného oka. Iné účinky, ktoré ovplyvňujú oko, sú síce tmavšie riasy, ale aj tmavšie zafarbenie kože v okolí oka, alergická reakcia, unavené oči, citlivosť na svetlo, strata tuku v oblasti oka, prehĺbenie ryhy očného viečka a podobne. Títo pacienti však majú vážnu diagnózu, ktorou je vysoký vnútroočný tlak (glaukóm) a počíta sa s tým, že každý liek môže mať isté nežiaduce účinky. Je to však menšie zlo, ako neliečiť nebezpečné očné ochorenie.

Vnútroočný tlak. Aká hodnota je už vysoká? A ktorá hrozí oslepnutím?
Video
Ktoré hodnoty vnútroočného tlaku sú už kritické a čo hrozí? Ktoré ochorenia môžu spôsobovať vysoký vnútroočný tlak a súvisieť s ním? / Zdroj: TV Pravda

Argument firiem, ktoré vyrábajú séra na riasy s obsahom rastových hormonálnych látok tohto typu, je, že užívateľky si prípravok nanášajú na okraj očných viečok, prípadne na obočie. „Ak sa vám prípravok dostane do očí, umyte si ich veľkým množstvom vody. Prvé výsledky možno pozorovať už po troch týždňoch,“ píše jeden z výrobcov séra na riasy a obočie.

„Považujem to za veľké riziko,“ konštatuje očná lekárka z Bratislavy MUDr. Oľga Krausová. „Nechápem, ak zdravá žena takto riskuje poškodenie svojho zraku len preto, aby mala dlhšie riasy.“ Belgická spotrebiteľská organizácia Test-Achats napríklad vyzvala užívateľky, aby hlásili vedľajšie účinky príslušným orgánom, pretože legislatíva použitie týchto látok so zdravotnými rizikami nereguluje. Analógy prostagladínu môžu podľa nich vyvolať nielen podráždenie a svrbenie očí a viečok, ale aj rast chĺpkov v okolí očí i stmavnutie dúhovky a kože v očnom okolí. Pri vyšetrení na glaukóm môžu skresliť nález, pretože prekryjú potenciálny výskyt vysokého vnútroočného tlaku. Európsky vedecký výbor pre bezpečnosť spotrebiteľov na začiatku roka 2022 v tomto smere vyjadril obavy.

Ak si teda kupujete sérum na rast rias, pozorne čítajte zloženie a vyhnite sa látkam obsahujúcim „prost“ – bimatoprost, cyklopropylbi­matoprost, isopryl cloprostenate, ethylprostenolamid, ethyl tafluprostamid. Zabráňte kontaktu séra s očami. Sérum sa riasy, akékoľvek, nanášajte vždy na hornú líniu rias a nikdy nie na vnútornú. Ak sa prípravok dotkne oka, okamžite si ich vypláchnite vodou. Nežiaduce účinky hláste výrobcovi (toto môže byť aj zbytočné, pochopiteľne), ale informujte aj príslušný úrad verejného zdravotníctva. Na Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa hlásia iba nežiaduce účinky liečiv, a tým sérum na riasy nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #riasy #oči #glaukóm #mihalnice #séra na mihalnice #séra na riasy