Záleží mužom na vlastnej plodnosti? Sú ochotní podstúpiť vyšetrenie spermií?

„A kedy bude dieťatko?“ Toto je asi najneobľúbenejšia otázka z okolia mladému páru, najmä, ak sa „zatiaľ nedarí“. Prirodzená radostná túžba sa po mesiacoch mení na frustráciu, stres z počítania plodných dní a výčitky, kto za to môže. Zatiaľ kým žena musí absolvovať množstvo náročných vyšetrení plodnosti, mužom obyčajne stačí jedno jednoduché, a to vyšetrenie spermiogramu. Aká je plodnosť mužov, ako prebieha vyšetrenie, a či existuje aj cielená liečba, zodpovie urológ, MUDr. Roman Sokol.

29.07.2022 06:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Súčasná smernica európskej urologickej spoločnosti konštatuje, že za 50 % primárnych neplodností môže žena a za 50 % muž.
debata

Časy, keď bolo takmer nemožné presvedčiť muža na vyšetrenie spermií, sú, našťastie, preč. Vďaka dobrej osvete pristupujú už aj samotní muži k zisťovaniu príčin neplodnosti zodpovedne a do urologickej ambulancie zavítajú pomerne často. „Súčasná smernica európskej urologickej spoločnosti konštatuje, že za 50 % primárnych neplodností môže žena a za 50 % muž. My zároveň zo skúseností tvrdíme, že niekedy stačí malý ženský a malý mužský faktor neplodnosti, tie sa znásobia a stáva sa z toho partnerský problém,” vysvetľuje urológ MUDr. Roman Sokol, PhD.

Najprv muž, potom žena

Vyšetrenie mužského spermiogramu by malo byť prvým krokom v zisťovaní neplodnosti páru, pretože ženy musia podstúpiť omnoho náročnejšie vyšetrenia, vyžadujúce si napríklad aj celkovú anestézu.

„Zvyčajne sa vyšetrenie spermiogramu dopĺňa o sonografické vyšetrenie mieška, močového mechúra a prostaty, veľmi dôležité je aj vyšetrenie hormonálneho profilu, v prípade že máme podozrenie na hormonálny problém,” dodáva urológ. Pre vyšetrenie spermií využívajú počítačovú analýzu, ktorá im dá presný výsledok spermiogramu bez odchýlok, pričom dokážu zistiť viacero významných parametrov: „Vyšetrujeme kyslosť, zásaditosť, objem ejakulátu, dobu skvapalnenia, počet spermií, morfológiu spermií. Ak sú spermie patologické, či už na hlavičke, alebo v oblasti bičíka, tak s pomocou počítačovej analýzy to vieme presne zanalyzovať a do budúcnosti porovnať. Práve vďaka tomu máme skvelý report pre pacienta, ktorému vieme povedať, aký má počet spermií, koľko z nich je dobre pohyblivých alebo s progresívnou hybnosťou, prípadne, aké je tam percento patologických spermií, čo nás vie nasmerovať ku konkrétnemu problému,” vymenúva výhody moderného spermiogramu odborník.

V rámci spermiogramu je možné vyšetriť ejakulát aj na oxidačný stres spermií, ktorý je tiež jednou z príčin zníženej plodnosti mužov.

pôrod, tehotenstvo, rodička, Čítajte aj Plánujete tehotenstvo? A máte vaječníkovú rezervu?

Lieky neexistujú

„V súčasnosti neexistujú lieky, ktoré by liečili primárnu alebo sekundárnu infertilitu, dá sa to len v prípade, ak je prítomná nejaká infekcia, alebo nedostatok testosterónu, ale takýchto príčin je veľmi málo,” približuje MUDr. Roman Sokol. Na plodnosť pozitívne vplýva vyhýbanie sa stresu, v prípade nadváhy redukcia hmotnosti, zdravý pohyb, vyvarovanie sa extrémne teplého prostredia. Nápomocné môžu byť voľnopredajné výživové doplnky, ktoré obsahujú vitamíny, aminokyseliny a stopové látky zacielené na plodnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plodnosť #spermie #neplodnosť #spermiogram