Vyrazilo vášmu dieťaťu dych? Tridsať sekúnd večnosti

„Počet úrazov v detskom veku narastá s príchodom teplejších dní až dvojnásobne. Vlastnú skúsenosť s úrazom má v tomto období až 80 % detí, pričom takmer polovica z nich si vyžaduje aj lekárske ošetrenie,“ potvrdila MUDr. Mária Bittalová Tvrdoňová z ambulancie detskej chirurgie na klinike Dr. Martinko.

22.06.2023 06:00
bicykel, dieťa, pád, úraz, zranenie Foto:
Podľa štatistík zdravotných poisťovní patria do prvej desiatky letných detských úrazov poranenia hlavy, zápästia, členka, lakťa a predlaktia, kolena, pleca a ramena a aj poranenia drieku a driekovej chrbtice. Všetko následkom pádov.
debata

K väčšine zranení dochádza následkom pádu, a to nielen vonku, ale aj doma. Zatiaľ čo menšie deti sa častejšie zrania v dôsledku pádu z postele, prebaľovacieho pultu alebo iného nábytku, väčšie deti sa môžu zraniť pri pádoch z preliezačiek, bicykla, korčúľ, zo skateboardu alebo si môžu ublížiť napríklad na trampolíne, ak ju nepoužívajú podľa návodu.

Prevenciou však nie je odrádzať deti od pohybu. Naopak, pravidelné športovanie pomáha úrazom predchádzať, a keď sa už nešťastie stane, dôsledky nemusia byť také vážne.

10 najčastejších úrazov

Podľa štatistík zdravotných poisťovní patria do prvej desiatky letných detských úrazov poranenia hlavy, zápästia, členka, lakťa a predlaktia, kolena, pleca a ramena a aj poranenia drieku a driekovej chrbtice. Všetko následkom pádov.

V top 10 sa však nachádzajú aj účinky cudzieho telesa, ktoré vniklo do tela prirodzeným telesným otvorom, popáleniny, poleptania a rezné rany. „S príchodom tepla sa objavujú aj úpaly a otravy rôznymi bobuľami, ktoré rastú v lese práve v týchto mesiacoch,“ vymenúva lekárka ďalšie veci, na ktoré treba v súvislosti s deťmi dávať pozor.

hlava, úraz, dieťa, zranenie, prvá pomoc, obväz, lekárnička Čítajte viac Poranenia hlavy: Z ranky na koreni nosa otras mozgu

Prvá pomoc od rodiča

Našťastie letné úrazy detí nie sú vždy iba strašidelné a často sa dajú ošetriť v domácom prostredí. Postačí ľad alebo studený obklad a pokojový režim. „Ak sa nám zranenie nepozdáva, pretože napríklad opúcha alebo dieťa je čoraz malátnejšie, odporúčam telefonicky konzultovať stav pacienta s lekárom alebo vyhľadať lekársku pomoc, aby sa vylúčili vnútorné zranenia alebo poranenia mozgu,“ radí lekárka.

Deti si pri páde neraz vyrazia dych. Rodiča, pochopiteľne, vystraší, že sa jeho dieťa nevie nadýchnuť, no aj v tomto prípade je podľa lekárov kľúčové zachovať pokoj. „Vyrazený dych zvyčajne neohrozuje život dieťaťa, pretože trvá približne pol minúty a potom odznie. Viem si predstaviť, že tých tridsať sekúnd sa rodičom zdá ako večnosť, ale namiesto paniky treba dieťa posadiť a jemne ho po chrbte poklepávať alebo mu chrbátik masírovať. Dieťa sa uvoľní a nadýchne,“ dáva cennú radu odborníčka z kliniky Dr. Martinko.

Pri vykĺbení ktoréhokoľvek kĺbu sa určite nesnažíme kĺb vrátiť do pôvodnej polohy. Naopak, dieťa treba čo najskôr dostať na lekárske ošetrenie. To isté platí pri jednoznačnej zlomenine – nenaprávame ju, ale čo najlepšie ju provizórne zafixujeme a vyhľadáme lekársku pomoc.

„Ak dôjde k úrazu hlavy u dieťaťa mladšieho ako jeden rok, prípadne je prítomné krvácanie, je nevyhnutné, aby dieťa vyšetril lekár. Ak bol úraz ľahší, sledujeme stav vedomia, vracanie, orientáciu, poruchy zraku, prípadne zmenu nálady, ktorá nie je typická. Ak sa nám čokoľvek nezdá, treba vyhľadať lekársku pomoc,“ nabáda lekárka.

Vždy pripravení

Najlepšou prvou pomocou je však prevencia. Treba dohliadať na to, aby deti pri športoch používali vhodné ochranné prvky (helma, chrániče na lakte a kolená, rukavice, koleso na plávanie, plávacie rukávniky…), aby v ich dosahu neboli ostré predmety, lieky, horľaviny a chemikálie.

„Ak sa vyberieme s deťmi na túru, treba mať určite nabitý mobil, prípadne GPS zariadenie a oznámiť aspoň jednej osobe, kam sa chystáme,“ dáva poslednú dobrú radu odborníčka z detskej kliniky. Obozretný rodič by mal mať vždy poruke malú skladnú lekárničku, v ktorej je sterilný a nesterilný obväz, elastický obväz, dezinfekcia, náplasti, trojuholníková šatka, malé nožničky a prípadne aj alobalová fólia na zakrytie pred chladom.

„Prax mi potvrdzuje, že ak sa deti pravidelne venujú nejakej športovej aktivite, ich telá sú zvyknuté znášať istú záťaž, majú lepšiu koordináciu, svaly sú pružnejšie a ako sme už spomínali, vedia padať. Pravidelný, veku primeraný šport, ktorý rovnomerne rozvíja celé telo, je podľa mňa najlepšou prevenciou zásadných poranení pri zimných športoch,“ uzatvára lekárka.

Ako postupovať pri úraze?

  1. Zachovať pokoj, skontrolovať, či je dieťa pri vedomí, a prezrieť celé telo.
  2. V prípade úrazu hlavy treba dať dieťa do stabilizovanej polohy a privolať lekársku pomoc.
  3. Pri poranenej končatine (zlomenina, vyvrtnutie) treba končatinu šetrne zafixovať a dieťa dopraviť do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie a ošetrenie.
  4. Ak došlo k otvorenej zlomenine, končatinu nefixujeme, ale je dôležité zastaviť krvácanie a udržať zraneného pri vedomí, kým nedorazí lekárska pomoc.
  5. V prípade vyrazeného dychu dieťa posadíme a jemne mu masírujeme chrbát, kým sa opäť nenadýchne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prázdniny #úrazy #pády #vyrazený dych #letné úrazy