Ako často vymieňať posteľnú bielizeň? Raz za mesiac je žalostne málo. Prečo je to tak dôležité

Ako často doma meníte posteľnú bielizeň? Ak raz za dva týždne alebo aj častejšie, robíte to správne. Okrem toho nezabúdajte ani na pranie či čistenie perín a vankúšov a na ich pravidelné vetranie dokonca aj v zimnom období.

11.02.2024 14:00
žena, muž, posteľ, láska, sex, vzťah, dvojica Foto:
Posteľ má byť zdravé a príjemné miesto na odpočinok.
debata

Spánok je síce pre naše telo blahodarný, no pobyt v posteli prináša okrem osvieženia a nabratia nových síl aj niektoré zdravotné riziká. Môžete im do veľkej miery predísť.

Spáč v noci vypotí od pol litra do 1,5 litra tekutín. Okrem toho sa počas spánku z ľudského tela odlupujú kožné bunky. Odumreté sa hromadia v perinách a stávajú sa chutnou potravou pre roztoče, nebezpečné alergény, ktoré okrem alergického ochorenia môžu spôsobiť až rozvoj astmy. Na posteľnej bielizni tiež zostávajú kožný maz či lupiny. Nie je to skrátka nič, do čoho by človek túžil večer čo večer sa ukladať.

Raz za dva týždne. Alebo aj častejšie…

Ako často posteľnú bielizeň meniť, to závisí aj od zdravotného stavu členov domácnosti a ich hygienických návykov. Ak netrpíte alergiou, večer sa sprchujete a v posteli nehodujete ani neoddychujete počas dňa, postačí meniť posteľnú bielizeň raz za dva týždne. Alergik či ten, kto sa často potí a nedbá až tak úzkostlivo na hygienu, by ju mal mať novú každý týždeň.

V prípade vankúšov by výmena dokonca mala nastať ešte častejšie, pretože práve na nich najviac zostáva kožný maz, pot, sliny, lupiny, kožné bunky… Fyzický kontakt tváre s touto dosť nechutnou „zmesou“ môže spôsobovať kožné problémy ako akné či ekzémy. Nebojte sa preto obliečku vankúša meniť raz za pár dní.

alergia, prach, roztoče, bronchiálna astma, kýchanie, vreckovka Čítajte viac Doktor: Zo zapchatého nosa sa môže vyvinúť bronchiálna astma

Treba však dbať nielen na pravidelné vymieňanie obliečok a posteľných plachiet, ale aspoň dvakrát ročne vyprať alebo si dať vyčistiť periny, paplóny a vankúše, pretože nečistoty, pot a odumreté bunky sa môžu vyskytovať aj na nich a znižovať tak hygienický štandard spánku.

Ak máte doma periny s obsahom peria, dajte ich do čistiarne, ostatné výplne zvyčajne dobre znesú aj pranie v práčke aspoň na 40 stupňov Celzia. V prípade alergií či častého a výdatného potenia periny čistite aj viackrát ročne.

Pyžamo alebo oblečenie, v ktorom spíte, si meňte približne raz týždenne, najmä ak v noci oddychujete bez spodnej bielizne alebo sa potíte.

Vyhoďte periny na vzduch aj v zime

V teplejšom období roka je prirodzené vyhodiť periny von či aspoň z okna, aby sa „nadýchali“ čerstvého vzduchu a nasali do seba jarné či letné vône. V zime to až tak často nerobíme, čo je škoda aj zo zdravotného hľadiska. Roztoče majú radi teplo, najlepšie sa im darí pri teplote 22 až 26 stupňov, nižšie teploty ich pomáhajú likvidovať. Nebojte sa preto periny vyvetrať aj pri mrazivom počasí, postačí pár minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #posteľná bielizeň #Astma #vetranie #peľová alergia #roztoče #astmatici