Ján Dobrík prežíva ťažké obdobie, jeho synček sa lieči na leukémiu. Čo herec vymyslel pre deti s rakovinou?

Zo dňa na deň musela rodina herca Jána Dobríka (39) zmeniť svoj život, keď u syna Timoteja lekári zistili rakovinu krvi leukémiu. Okrem náročnej starostlivosti o malé dieťa začal herec kresliť obrazy na podporu onkologicky chorých detí.

22.02.2024 06:00
Jan Dobrik Foto:
Herec Ján Dobrík bojuje za zdravie svojho syna.
debata (2)

Že jeho syn Timotej bojuje s leukémiou, zverejnil Ján Dobrík v auguste minulého roka, keď na sociálne siete pridal fotografiu sedemročného chlapca počas liečby v banskobystrickej nemocnici, odkiaľ herec aj pochádza. Vtedy zrejme ani len netušil, kam ho náročné mesiace, ktoré mali nasledovať, zavedú.

„Maľujem obrazy. Začalo to pred pár mesiacmi ako spoločná aktivita s našimi deťmi počas dní, kedy sme boli všetci spolu doma. Niekoľkým priateľom som tie plátna ukázal a na moje prekvapenie to skončilo tak, že už visia u nich doma,“ vraví Ján Dobrík, ktorý pôsobí v žilinskom Mestskom divadle. Diváci si ho pamätajú vďaka účinkovaniu v seriáloch ako Druhý dych, Divoké kone, Panelák či Prvé oddelenie.

Felix Slováček Čítajte viac Sú na tom ľudia oveľa horšie, tak sa nesťažuj. Známej českej speváčke sa vrátila rakovina a toto odkazuje ľuďom

Keď sa priatelia herca a teraz už aj maliara opýtali, čo za svoje diela chce, odpovedal jednoducho: „Je to na tebe, všetky peniaze, ktoré dostanem za obrázky, pôjdu Svetielku nádeje. A tak sa stalo, že som im mohol poslať 1480 eur,“ ozrejmil. Svetielko nádeje je občianske združenie, ktoré pomáha onkologicky chorým deťom. Obraz Jána Dobríka si môže kúpiť a prispieť tak na dobrú vec každý, postupne chce ich fotografie zverejňovať na sociálnych sieťach.

Obraz, ktorý pomáha.

Veľká šanca na uzdravenie

Štatistiky napovedajú, že malý Timotej má veľkú šancu, že onkologické ochorenie pre neho bude raz už len spomienkou. Liečba leukémie u detí dosahuje na Slovensku vysoké percento úspešnosti. Štatistiky z posledných rokov ukazujú, že z akútnej lymfoblastickej leukémie (ALL), ktorá je najčastejším typom leukémie u malých pacientov, sa dostane viac ako 85 percent detí. Percentuálna úspešnosť liečby môže byť v prípade iných foriem leukémie, ako je akútna myeloidná leukémia (AML), trochu nižšia, ale stále ide o relatívne vysoké číslo.

V posledných rokoch bolo na Slovensku diagnostikovaných približne 70 až 80 nových prípadov leukémie u detí a dospievajúcich do 18 rokov. Celkovo na Slovensku lekári ročne zistia viac ako 200 prípadov onkologických ochorení u detí a mladistvých.

Touto fotografiou Ján Dobrík informoval o chorobe svojho syna.

Leukémia je vôbec najčastejšie detské onkologické ochorenie, nasledujú nádory na mozgu, lymfómy a takzvané solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm a Wilmsov nádor. Termín solídne nádory sa používa na označenie nádorových ochorení, ktoré sa tvoria v pevných tkanivách tela, ako sú napríklad pečeň, obličky či kosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #leukémia #Ján Dobrík #detská rakovina