Príspevok 150 eur na zuby ročne od poisťovní? Ministerstvo zdravotníctva chce benefity obmedziť, zredukujú sa o polovicu

Príspevok na zubné ošetrenie je najobľúbenejším benefitom zdravotných poisťovní. Ľuďom umožňuje aspoň trochu zmierniť veľmi vysoké ceny, ktoré dnes platia v ordináciách stomatológov. Rezort zdravotníctva ale avizoval, že benefity sa obmedzia, pretože treba šetriť. Má sa tak stať už od druhej polovice roka. Príspevky, ktoré poisťovniam slúžia aj ako lákadlo na nových klientov, by sa mohli zredukovať možno až o polovicu.

10.03.2024 06:00
zubár, lekárska prehliadka, doktor, zuby, Foto:
Zubné ošetrenie je drahé, zmierniť ceny pomáhajú príspevky zdravotných poisťovní.
debata (18)

Všetky tri zdravotné poisťovne, ktoré pôsobia na Slovensku, sa zhodujú, že benefity týkajúce sa zubov patria k najžiadanejším. Niet divu, za zubné ošetrenie Slováci často platia horibilné sumy.

„Z celkového počtu našich klientov, ktorí majú aktivovanú mobilnú aplikáciu, čo je viac ako milión poistencov, prejavilo záujem o čerpanie benefitov v rámci benefitného produktu Peňaženka zdravia viac ako 80 percent z nich. Počet podaných žiadostí v roku 2023 medziročne vzrástol o 35 percent a najväčší podiel podaných žiadostí tvorí benefit na zuby,“ potvrdzuje Petra Pupalová z oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Záujem o benefity v súvislosti so starostlivosťou o zuby je enormný, mesačne oň žiadajú tisíce poistencov,“ pridáva sa Kristína Baluchová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Poisťovne Dôvera a Union poskytujú na zubné ošetrenie ročne príspevok v rovnakej výške 150 eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa umožňuje získať benefit 120 eur ročne, ak má poistenec zjednaný program Peňaženka zdravia Maxi. V programe Peňaženka zdravia Mini sú sumy nižšie: 60 eur pre dospelého a 30 eur pre dieťa ročne.

čeľustná ortopédia, čeľustný ortopéd, zuby, stomatológ, zubár, zubný strojček Čítajte viac Zvykajme si na krivé zuby, ceny strojčekov sa počítajú v tisíckach eur, pekný úsmev budú mať len tí s plnou peňaženkou

Obľúbené benefity sa možno obmedzia

Je však možné, že populárne príspevky na zubné ošetrenie sa zredukujú. To v prípade, ak sa schváli programová vyhláška, ktorá navrhuje ich obmedzenie. V súčasnosti prešla pripomienkovým konaním, rezort zdravotníctva však príliš nechce komentovať jej obsah.

„Ministerstvo zdravotníctva vždy hľadá možnosti a úsporné opatrenia, ako optimalizovať celý zdravotnícky systém a priniesť do neho dodatočné finančné zdroje. Navrhované obmedzenie benefitov je len jedným z takýchto úsporných opatrení,“ odkázali z ministerstva. Spolu by mali úspory priniesť takmer sto miliónov eur, z toho šetrenie na benefitoch približne tridsaťdva miliónov.

Ako ďalej rezort pripomenul, benefity zdravotných poisťovní sa financujú z toho istého zdroja ako zdravotná starostlivosť, teda zo zdravotných odvodov a platieb za poistencov štátu. „Je preto dôležité, aby uvedené zdroje prinášali maximálnu hodnotu za peniaze,“ zdôraznil.

Biela alebo tmavá plomba? Odpovedá stomatologička Lucia Piteková
Video
Zdroj: TV Pravda

Zdravotné poisťovne nie sú z možného obmedzenia nadšené. „Podľa aktuálneho znenia sa rozhodnutím štátu celková suma vyčlenená na benefity zníži o polovicu. Mrzí nás to, no takýto výrazný rozsah si nevieme predstaviť bez obmedzenia našich najobľúbenejších benefitov,“ uvádza Matej Štepiansky, hovorca poisťovne Dôvera. Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa slov Petry Pupalovej síce snahe šetriť rozumie, benefity by však z vlastnej iniciatívy nerušila.

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček Čítajte viac Budú zubári len pre bohatých? Ceny zákrokov vystrelili nahor, podľa expertov na to doplatia najmä chudobnejší

Všeobecná zdravotná poisťovňa: až 120 eur ročne

Dospelí aj detskí klienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne môžu v rámci benefitného produktu Peňaženka zdravia Maxi, ktorý sa uplatňuje v skupine viacerých poistencov, čerpať na zuby až 120 eur každý rok, a to aj jednorazovo. Ide o príspevky na dentálnu hygienu, zubné ošetrenia, anestéziu, RTG vyšetrenia, zubné výplne, korunky, mostíky či na opravu snímateľnej náhrady.

V benefitnom produkte Peňaženke zdravia Mini môžu deti i dospelí tiež získať príspevok na zubné ošetrenie či dentálnu hygienu. Deti aj na zubný strojček. Dospelí majú nárok na sumu až 60 eur, a to dvakrát ročne po 30 eur. Dieťa využije benefit 30 eur jedenkrát ročne prostredníctvom svojho zákonného zástupcu.

Poisťovňa tiež prináša možnosť získať príspevok až 450 eur na zubný strojček pre detských poistencov do 19. roku života. Možno ho využiť na vstupné vyšetrenie, nový strojček (nočný alebo fixný), výrobu strojčeka, stabilizovanie zubných oblúkov či na všetky kontroly súvisiace s liečbou.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Stop drahým zubárom. Zneužívajú našu nevedomosť a neeticky zarábajú na pokrivenom systéme

Dôvera: päťkrát ročne 30 eur

„Benefit Zdravé zuby patrí medzi najobľúbenejšie výhody našich poistencov. Vďaka nemu môžu získať až päťkrát ročne 30 eur na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu,“ informuje Matej Štepiansky z Dôvery.

Príspevok možno využiť na bežné stomatologické výkony, na ktoré si pacienti doplácajú. Patria sem ošetrenie zubného kazu, plastické výplne či výplne koreňových kanálikov. Ďalej sa benefit vzťahuje na dentálnu hygienu, pečatenie trvalých zubov u detí do 14 rokov a na zhotovenie zubných mostíkov a koruniek u dospelých.

Union: sto eur na ošetrenie a 50 eur na hygienu

Príspevok 150 eur ročne ponúka poisťovňa Union. Suma sa delí na dve časti: sto eur na zubné ošetrenie a 50 eur na zubnú hygienu.

„V prípade detí vzniká nárok na benefit vtedy, ak je aspoň jeden z rodičov poistený v Unione zdravotnej poisťovni. Príspevok sa dá využiť na všetky výkony, ktorú sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou,“ dopĺňa Kristína Baluchová.

„Zároveň sme v novembri priniesli poistencom výhody v hodnote až 150 eur na produkty dentálnej hygieny od prémiovej značky,“ ozrejmuje. Možno získať príspevok na zubné kefky, pastu, niť a ústnu vodu alebo na inovatívne zubné kefky a hlavice od jednej firmy.

Union poskytuje benefit aj na zubné strojčeky u detí, ktorých cena vyletela v poslednej dobe hore a môže sa vyšplhať až na päť tisíc eur. Príspevok pre dieťa do 18 rokov je sto eur ročne. Možno ho využiť naraz alebo si ho rozdeliť na viac ošetrení podľa potreby.

Čo treba splniť, ak chce poistenec získať benefit?

Získať benefit od zdravotnej poisťovne nie je len tak, neposkytuje sa automaticky. Príspevky na zubné ošetrenie je možné čerpať až po splnení podmienok, ku ktorým patrí absolvovanie preventívnej prehliadky u stomatológa a preventívnej prehliadky u pediatra alebo praktického lekára pre dospelých. Benefity majú ľudí motivovať, aby prevenciu nezanedbávali.

Poistenec tiež nesmie mať žiadne nedoplatky na zdravotnom poistení. Ďalšou podmienkou je, že vyšetrenia či úkony sa musia uskutočniť u zubného lekára, ktorý má s tou ktorou zdravotnou poisťovňou uzavretú platnú zmluvu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #benefity #zdravotné poisťovne