O zubné benefity sa idú ľudia pobiť a teraz ich budú rušiť...

Zdravotné poisťovne vlani uhradili svojim poistencom benefity vo výške 60,8 milióna eur. Informoval o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) s tým, že výdavky na benefity každoročne stúpajú. Najviac ich ľudia využívajú na aspoň čiastočné pokrytie výdavkov na zubné ošetrenie, ktoré je dnes veľmi drahé.

16.04.2024 10:00
zubár, lekárska prehliadka, doktor, zuby, Foto:
Poistenci prídu o zubné benefity.
debata (5)

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vlani za benefity uhradila vyše 28,6 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera vyše 20,3 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa viac ako 11,8 milióna eur.

Biela plomba alebo amalgám?
Video
Zdroj: TV Pravda

Najviac zdravotné poisťovne vynaložili na zubné ošetrenia a dentálnu hygienu (45,8 milióna eur). Ďalšími najrozšírenejšími benefitmi boli príspevky na lieky (5,5 milióna eur) a očné vyšetrenia, respektíve očné zdravotné pomôcky (4,5 milióna eur).

Od mája sa však zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity. „Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

čeľustná ortopédia, čeľustný ortopéd, zuby, stomatológ, zubár, zubný strojček Čítajte viac Zvykajme si na krivé zuby, ceny strojčekov sa počítajú v tisíckach eur, pekný úsmev budú mať len tí s plnou peňaženkou

Koniec od mája

Poskytovanie benefitu v súčasnej podobe bude ukončené koncom apríla. „Do tohto dátumu platia individuálne kritériá jednotlivých zdravotných poisťovní pre preplatenie benefitu. Súvisiace žiadosti, ktoré spĺňajú všetky kritériá stanovené príslušnou zdravotnou poisťovňou, budú riadne vybavené," vysvetlilo ministerstvo. Zdroje, ktoré mali zdravotné poisťovne plánované využiť na úhradu zubného benefitu do konca roku 2024, budú presunuté na úhradu inej potrebnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Úrad poukázal na stúpajúci trend využívania a preplácania benefitov v každej zdravotnej poisťovni. „Kým v roku 2021 vynaložili všetky zdravotné poisťovne na benefity sumu takmer 29 miliónov eur a v roku 2022 sumu viac ako 44 miliónov eur, tak v roku 2023 to bolo už viac ako 60 miliónov eur," ozrejmil. Zdôraznil, že ide o úhrady z verejného zdravotného poistenia.

zubár, lekárska prehliadka, doktor, zuby, Čítajte viac Príspevok 150 eur na zuby ročne od poisťovní? Ministerstvo zdravotníctva chce benefity obmedziť, zredukujú sa o polovicu

„Vzhľadom na to, že na benefity zdravotných poisťovní sa skladajú všetci poistenci, ale reálne ich využíva len časť z nich, je tu legitímna otázka, či by sa nemali nastaviť pravidlá tak, aby boli odmeňovaní všetci poistenci, ktorí vedú zdravý spôsob života a nevyužívajú zdravotnú starostlivosť," povedal predseda úradu Michal Palkovič. Ľudí podľa jeho slov treba motivovať žiť zdravo, čo sa vráti Slovensku v podobe menšieho tlaku na rast nákladov v zdravotníctve.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #benefity #zubár