Zlaté pravidlá stravy diabetika. Ako sa počítajú SJ v potravinách?

Diabetik by mal jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, ale radšej tri hodiny pred spánkom.

01.01.2022 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Zelenina nezvyšuje glykémiu, nepočíta sa do počtu SJ v jedle, okrem malých výnimiek.
debata
  • Je to strava zdravého človeka s primeranou energetickou a výživovou hodnotou.
  • Diabetik by sa mal zorientovať medzi potravinami a vedieť, aký vplyv majú potraviny na jeho glykémiu a ktoré mu glykémiu nezvýšia. Preto sa počítajú SJ (sacharidové jednotky) v jedle.
  • Strava diabetika nie je len o SJ, ale aj o príjme ostatných živín, ktoré zabezpečujú energiu.
  • Dôležité je dostatočné množstvo bielkovín.
  • Obmedziť treba tuky, najmä živočíšne.
  • Prijímať vlákninu, vitamíny a minerálne látky.
  • Dbať na nízky glykemický index u sacharidov.
  • Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso nesmie byť smažené, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku.
  • Tuky patria do redukčnej diéty, sú jednou zo základných živín a sú nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch. Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia), stravu je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných olejov (repkový, olivový, slnečnicový).
  • Sacharidy sú ďalšou nevyhnutnou živinou. Vyberať treba také, ktoré majú nízky glykemický index a okrem energie dodajú aj ďalšie dôležité zložky potravy. Napríklad bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Do jedálnička preto treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu a cestoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie.
  • Vláknina je dôležitá. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie a je potravou baktérií hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustná zasa v ovocí, zelenine a obilninách.
Nordic walking - chôdza - palice - prechádzka Čítajte viac Diabetici, nezabúdajte na pohyb!

Ako sa počítajú SJ v potravinách a v jedle?

Celodennú stravu a koľko SJ má diabetik prijať v každej porcii jedla, určí lekár. Potrebné je preto poznať sacharidové potraviny a ich vplyv na glykémiu, ale aj koľko SJ má prijať diabetik v jednotlivých porciách jedla! Musí vedieť, či má jesť tri hlavné jedlá počas dňa alebo 6 porcií podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť alebo zabrániť vzniku diabetických komplikácií.

Keď si diabetik aplikuje svoju dávku rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t.j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ) ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.

Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie, v prípade, keď diabetik glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel. Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikly, kukurice a hrášku, čo spresňuje tabuľka o SJ.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?
Sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Potravina Množstvo Potravina Množstvo Potravina Množstvo
mlieko 200 ml jogurt biely 200 ml kefír 300 ml
chlieb biely 20 g ryža dusená 45 g zemiaky 65 g varené
chlieb biely 20 g ryža dusená 45 g zemiaky 65 g varené
– grahamový 25 g halušky 45 g – kaša 75 g  
rožok biely 15 až 20 g tarhoňa 45 g varená – knedľa 45 g
– grahamový 25 g cestovina 45 g varená fazuľa 80 g varená
žemľa 15 až 20 g – bezlepkové 40 g varené hrach 80 g varený
suchár 15 g múka 15 g šošovica 65 g varená
vianočka 15 g – pohánková 15 g sója – vita 25 g
kukurica 65 g zrno pohánka 15 g hrášok sterilizovaný 120 g
cvikla 100 g vločky 20 g mrkva 80 g
Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ: (uvedená je hrubá váha)
Potravina Množstvo Potravina Množstvo Potravina Množstvo
ananás 140 g egreš 120 g mandarínky 150 g
banán 70 g grapefruit 170 g marhule 110 g
broskyňa 120 g hrozno 70 g melón 270 g
čerešne 90 g hruška 90 g pomaranč 150 g
černice 140 g jablko 90 g ríbezle 140 g
čučoriedky 140 g jahody 160 g slivky 90 g

Zelenina nezvyšuje glykémiu, nepočíta sa do počtu SJ v jedle, okrem malých výnimiek.

vajíčka, ukazovanie, úsmev, vajcia Čítajte viac Diabetici a sviatky? Poradíme, ako ich zvládnete

Ako čítať etiketu na výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá?

Vieme, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad: V 100 g výrobku je 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g. Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku.

6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ.

Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2,5 SJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #diabetes #cukrovka #diabetici