- Je to strava zdravého človeka s primeranou energetickou a výživovou hodnotou.
- Diabetik by sa mal zorientovať medzi potravinami a vedieť, aký vplyv majú potraviny na jeho glykémiu a ktoré mu glykémiu nezvýšia. Preto sa počítajú SJ (sacharidové jednotky) v jedle.
- Strava diabetika nie je len o SJ, ale aj o príjme ostatných živín, ktoré zabezpečujú energiu.
- Dôležité je dostatočné množstvo bielkovín.
- Obmedziť treba tuky, najmä živočíšne.
- Prijímať vlákninu, vitamíny a minerálne látky.
- Dbať na nízky glykemický index u sacharidov.
- Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso nesmie byť smažené, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku.
- Tuky patria do redukčnej diéty, sú jednou zo základných živín a sú nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch. Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia), stravu je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných olejov (repkový, olivový, slnečnicový).
- Sacharidy sú ďalšou nevyhnutnou živinou. Vyberať treba také, ktoré majú nízky glykemický index a okrem energie dodajú aj ďalšie dôležité zložky potravy. Napríklad bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Do jedálnička preto treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu a cestoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie.
- Vláknina je dôležitá. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie a je potravou baktérií hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustná zasa v ovocí, zelenine a obilninách.

Ako sa počítajú SJ v potravinách a v jedle?
Celodennú stravu a koľko SJ má diabetik prijať v každej porcii jedla, určí lekár. Potrebné je preto poznať sacharidové potraviny a ich vplyv na glykémiu, ale aj koľko SJ má prijať diabetik v jednotlivých porciách jedla! Musí vedieť, či má jesť tri hlavné jedlá počas dňa alebo 6 porcií podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť alebo zabrániť vzniku diabetických komplikácií.
Keď si diabetik aplikuje svoju dávku rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t.j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ) ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.
Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie, v prípade, keď diabetik glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel. Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikly, kukurice a hrášku, čo spresňuje tabuľka o SJ.

Sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo |
mlieko | 200 ml | jogurt biely | 200 ml | kefír | 300 ml |
chlieb biely | 20 g | ryža dusená | 45 g | zemiaky | 65 g varené |
chlieb biely | 20 g | ryža dusená | 45 g | zemiaky | 65 g varené |
– grahamový | 25 g | halušky | 45 g – kaša | 75 g | |
rožok biely | 15 až 20 g | tarhoňa | 45 g varená | – knedľa | 45 g |
– grahamový | 25 g | cestovina | 45 g varená | fazuľa | 80 g varená |
žemľa | 15 až 20 g | – bezlepkové | 40 g varené | hrach | 80 g varený |
suchár | 15 g | múka | 15 g | šošovica | 65 g varená |
vianočka | 15 g | – pohánková | 15 g | sója – vita | 25 g |
kukurica | 65 g zrno | pohánka | 15 g | hrášok sterilizovaný | 120 g |
cvikla | 100 g | vločky | 20 g | mrkva | 80 g |
Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ: (uvedená je hrubá váha) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo |
ananás | 140 g | egreš | 120 g | mandarínky | 150 g |
banán | 70 g | grapefruit | 170 g | marhule | 110 g |
broskyňa | 120 g | hrozno | 70 g | melón | 270 g |
čerešne | 90 g | hruška | 90 g | pomaranč | 150 g |
černice | 140 g | jablko | 90 g | ríbezle | 140 g |
čučoriedky | 140 g | jahody | 160 g | slivky | 90 g |
Zelenina nezvyšuje glykémiu, nepočíta sa do počtu SJ v jedle, okrem malých výnimiek.

Ako čítať etiketu na výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá?
Vieme, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.
Príklad: V 100 g výrobku je 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g. Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku.
6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ.
Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2,5 SJ.