Vertigo: Bola som ako opitá

BPPV som prvýkrát mala v roku 2014. Vtedy som o tom nič netušila a dlho som nevedela nájsť nikoho, kto by mi pomohol. Pamätám si, ako ma neurologička vyzvala, nech si skúsim trafiť prstom na nos. Považovala som to za výsmech, rozpráva príbeh svojej diagnózy pacientka Anna.

12.03.2022 06:00
vertigo, migréna, bolesť hlavy Foto:
Poruchy rovnováhy rozdeľujeme na periférne a centrálne.
debata (1)

BPPV je skratka pre diagnózu s komplikovaným názvom benígne paroxyzmálne polohové vertigo. Je to jedna z najčastejších príčin tzv. epizodických závratov, ktoré súvisia s orgánom rovnováhy v našom vnútornom uchu.

Tak strašne sa so mnou točil svet, že som nemala chuť ani žiť, hovorí Anna. Spomínam si, že som išla po ulici do nemocnice, zišla som zo svojej dráhy na chodníku a na ceste som narazila do idúceho cyklistu. Zanadával a odišiel preč, nedovolil mi ani vysvetliť, čo sa deje. Iste si myslel, že som nadrogovaná. Neskôr mi pomohol neurológ prof. MUDr. Peter Valkovič, ktorý ma „napravil“ repozičným manévrom. Musela som dve noci spať takmer posediačky v kresle, nesmela som si ľahnúť. Keď bolo na tretí deň už všetko v poriadku, zaklonila som hlavu a všetko sa mi začalo krútiť zas na opačnú stranu. Objednali ma aj na vyšetrenia, ktoré trvali dve hodiny a potvrdili mi BPPV. Užívala som aj betahistín a podarilo sa mi dať to do poriadku.

Viac o tejto diagnóze sa dočítate a videá s tzv. repozičnými manévrami nájdete tu:

ucho, rovnováha, vertigo, vestibulárny aparát, BPPV Čítajte viac Vertigo: Vnútorné ucho vie rozkrútiť náš svet

Neskôr som mala roky pokoj. Druhý atak som zhodou okolností mala pred niekoľkými týždňami. Rozmýšľam, či vyvolávateľ nie je nejaká infekcia, pretože syn sa vrátil domov z Holandska a nebol fit, pravdepodobne doniesol nejakú virózu. A u mňa sa to prejavilo závratom. Opäť ma „napravili“ na Kramároch, sama si ten repozičný manéver netrúfam urobiť. Zas som spala dve noci v polosediacej polohe a dávala som si pozor na pohyby. Potom som sa však balila na predĺžený víkend s kamarátkami, pozabudla som sa a rýchlym pohybom som sa zohla po škatuľu s čižmami. Prišlo mi tak zle, že mi bolo až na vracanie. Samozrejme, z predĺženého víkendu nič nebolo, musela som ostať doma. Týmto problémom trpí aj môj bratranec, mal však šťastie na pohotovosti vo Zvolene na mladú šikovnú lekárku, ktorá ho naučila urobiť potrebný repozičný manéver a odvtedy si vie v prípade potreby pomôcť sám.

Poruchy rovnováhy rozdeľujeme na:

  • periférne, s pôvodom vo vestibulárnom labyrinte a vestibulárnom nerve
  • centrálne s pôvodom v mozgovom kmeni, mozočku, v mozgovej kôre

Okolnosti vzniku BPPV

  • stav po zápalovom ochorení uší, po operáciách stredného ucha, po úrazoch hlavy, stav po tlakových zmenách pri potápaní, pri zmenách prekrvenia v oblasti vnútorného ucha atď.
  • Pri BPPV pacient dostáva závrat vždy po tých istých konkrétnych pohyboch! (Tým sa odlišuje od iných typov závratu.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #neurológ #vertigo #závrat #neurologické ochorenia #neurologická porucha #BPPV