Výrobcovia sa snažia obmedziť množstvo cukru vo svojich produktoch, preto sú nízkokalorické sladidlá obsiahnuté aj v potravinách bez označenia „light“ alebo „bez cukru“. Vo väčšom množstve však môžu sladidlá zvyšovať napríklad riziko cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu, rakoviny alebo ochorenia srdca. Podľa francúzskej štúdie NutriNetSanté sú aspartám a Ace-K spojené s najvyšším rizikom rakoviny, aspartám s vyšším rizikom mŕtvice a sukralóza a Ace-K s vyšším rizikom srdcových ochorení.
„Účinky sladidiel môžu súvisieť so spôsobom, ako sú metabolizované a s ich vplyvom na črevnú mikroflóru. Podľa niektorých štúdií môžu podporovať zápalové procesy, alebo ovplyvniť spracovanie glukózy a meniť hladinu inzulínu v krvi,“ píše sa v najnovšom d-Teste 04/2023.
O sladidlách povolených v EÚ si viac prečítate v tomto článku:
Čítajte viac Sacharín, aspartám alebo stévia? Ktoré sladidlo je vhodné?