Umelé sladidlá nepatria do každodennej stravy

Sladidlá sa vyskytujú vo viacerých potravinách, kde spotrebiteľ nepredpokladá ich prítomnosť. Ich zvýšený príjem však môže posilniť riziko vážnych ochorení, upozornila organizácia Consumer Reports.

10.04.2023 11:00
sévia, sladidlo, cukor Foto:
Stévia: Prijateľný denný príjem je 4 mg na kg hmotnosti za deň. Táto dávka by sa nemala prekročiť.
debata

Výrobcovia sa snažia obmedziť množstvo cukru vo svojich produktoch, preto sú nízkokalorické sladidlá obsiahnuté aj v potravinách bez označenia „light“ alebo „bez cukru“. Vo väčšom množstve však môžu sladidlá zvyšovať napríklad riziko cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu, rakoviny alebo ochorenia srdca. Podľa francúzskej štúdie NutriNetSanté sú aspartám a Ace-K spojené s najvyšším rizikom rakoviny, aspartám s vyšším rizikom mŕtvice a sukralóza a Ace-K s vyšším rizikom srdcových ochorení.

„Účinky sladidiel môžu súvisieť so spôsobom, ako sú metabolizované a s ich vplyvom na črevnú mikroflóru. Podľa niektorých štúdií môžu podporovať zápalové procesy, alebo ovplyvniť spracovanie glukózy a meniť hladinu inzulínu v krvi,“ píše sa v najnovšom d-Teste 04/2023.

O sladidlách povolených v EÚ si viac prečítate v tomto článku:

sladidlá, dobré zdravie, Čítajte viac Sacharín, aspartám alebo stévia? Ktoré sladidlo je vhodné?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #diabetes mellitus #sladidlá #aspartám #Cesta za zdravím