O tom, ako vyzeráte, rozhoduje to, čo robíte každý deň po 15. hodine popoludní

Chcete schudnúť a mať viac energie? Nemusíte prestať jesť, svoje chody si len musíte lepšie načasovať. Vďaka tomu si budete môcť reštartovať vnútorné hodiny, ktoré sa nachádzajú v každej bunke nášho tela.

27.09.2023 06:00
únava po obede Foto:
Keď odbije magická 15. hodina, naša únava vrcholí.
debata (1)

Existuje jedna časť pracovného dňa, v ktorej zakaždým spomalíme. Väčšinou je to od 14. do 17. hodiny poobede. Priam magickou sa zdá 15. hodina, keď väčšina z nás pocíti najväčší energetický prepad a má chuť si niečo sladké zobnúť. Vtedy si postaví na kávu a zo zásuvky vyberieme drobné občerstvenie najčastejšie v podobe keksíkov.

Podľa odborníkov je to na jednej strane prirodzené a na druhej by sme sa tomu mohli elegantne vyhnúť, keby sme sa riadili svojimi vnútornými hodinami. Podľa profesora Stevena Gundryho, riaditeľa Medzinárodného inštitútu srdca a pľúc v Kalifornii, je 15. hodina čas, keď by si niektorí z nás mali dopriať posledné jedlo.

Zabudnite na všetko, čo už viete

Patríte k tým, čo celý deň niečo prežúvajú? Alebo jete len raz za deň v chvate ako vlk a o niekoľko minút vo vás zmizne celá porcia? Asi už tušíte, že najlepší je zlatý stred, keď sa stravujeme v časovo obmedzenom okne a na jedlo si vyhradíme určitý čas.

Podľa najnovších poznatkov by sme sa najprv mali zbaviť zastaraných predstáv, ktoré nám vštepovali naše mamy a babičky: Musíš jesť tri hlavné chody denne a nezabudni na desiatu a olovrant! Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa! Hneď ako sa prebudíš, sadni si a začni deň výdatnými raňajkami! Večera je jedlo, pri ktorom sa schádza (hoduje) celá rodina! To sú vety, ktorými nás odmalička kŕmili.

spánok, chrápanie Čítajte aj Chrápete a neriešito to? Pozor, môže to byť nebezpečné. A ktoré pomôcky proti chrápaniu sú účinné?

Drobné občerstvenie si odpustite

K prekonaným patrí aj predstava, že by sme mali konzumovať malé porcie počas celého dňa, aby sme si udržali „stabilnú“ hladinu cukru v krvi. Z analýzy v časopise Nutrition Research vyplýva, že drobnosti, ktoré zjeme medzi hlavnými jedlami, často vedú k nadbytočným kilogramom najmä vtedy, ak si ich doprajeme neskôr počas dňa alebo pri počítači.

Svoju hmotnosť si ľahšie udržíme, ak budeme jesť tri vyvážené jedlá denne bez malých občerstvení. Vďaka tomu sa vyhneme výkyvom hladiny cukru v krvi a z toho vyplývajúcemu prudkému zvýšeniu inzulínu. Hormónu, ktorý je zodpovedný za to, aby sa cukor dostal z krvi do svalov, podporuje ukladanie tukov, ale blokuje ich spaľovanie.

Tri základné pravidlá

Odborníci však stále ešte diskutujú o optimálnom čase a o tom, ako si kalórie čo najlepšie rozložiť počas dňa. Podľa toho, čo už ale vieme, by sme si mali pestovať 3 návyky: Stravovať sa v určitom časovom okne, väčšinu kalórií zjesť v prvej polovici dňa a vyhýbať sa konzumácii jedla tesne pred spaním, počas spánku, alebo veľmi skoro ráno, keď sú hladiny melatonínu v tele vysoké. To je pre udržateľnú hmotnosť hotová samovražda!

Doktor Satchino Panda zo Salkovho inštitútu pre biologické štúdie vo svojom výskume na dobrovoľníkoch zistil, že keď jedli len 10 hodín denne, podarilo sa bezbolestne schudnúť aj ľuďom s miernou nadváhou. Podľa Stevena Gundryho by sme si svoj denný podiel jedla mali zjesť v priebehu 12 hodín. V ideálnom prípade v časovom okne od 8 do 6 hodín. Prvé jedlo by sme tak mohli dať do úst o 10. hodine a posledné o 18. večer. Ranné vtáčatá môžu začať jesť o 7. ráno a skončiť o 15. hodine poobede.

Nebojte sa hladovať, vaše telo to zvládne

Ak je vám zle od hladu, už len keď tieto riadky čítate, doktor Gundry vysvetľuje, že tak nemusíte urobiť ihneď. Ideálne je uberať si z času na jedenie postupne hodinu po hodine. Vďaka tomu sa vyhnete strate energie, poklesu výkonu pri cvičení alebo prípadným bolestiam hlavy z náhlej zmeny. Ak chcete získať z pôstu viac výhod, budete musieť zapojiť aj svoje svaly – hlavných spotrebiteľov cukrov a tukov. Doktor Gundry odporúča, aby ste cvičili hladní a telo aj po cvičení nechali nejaký čas v stave hladovania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hladovanie #pôst