Hranolčeky alebo rezeň? Čo je viac škodlivé? Pozrite si výsledok ich zápasu o horšiu potravinu

Vyprážané jedlá sú pravdepodobne ešte nezdravšie, než sme si doteraz mysleli.

25.10.2023 06:29
Ako pripraviť chrumkavé hranolky úplne bez tuku Foto:
Na obed si hranolčeky nedávajte.
debata (9)

Vyprážané jedlá spôsobujú depresie a úzkosti

Hranolčeky: rezeň = 1:0

Odhaduje sa, že 5 percent dospelých na celom svete trpí depresiou. Mohli by ju spôsobovať vyprážané jedlá, ktoré jeme čoraz častejšie?

To že hranolčeky patria k potravinám, ktorých konzumácia môže viesť k obezite, vysokému krvnému tlaku, to všetci vieme, ale že môžu ovplyvniť aj naše duševní zdravie? Čínska štúdia zistila, že vyprážané jedlá môžu mať negatívny vplyv na to, ako sa cítime. Výskumný tím v Hangzhou je presvedčený, že častá konzumácia vyprážaných potravín, najmä zemiačikov, je spojená s 12 % vyšším rizikom úzkostí a 7% rizikom depresie.

Domnievajú sa, že za to pravdepodobne môže akrylamid, látka, ktorá sa vytvára v zemiakoch počas procesu vyprážania.

Nie je však ešte celkom jasné, či to nefunguje aj naopak a ľudia s depresiou a úzkosťou majú zvýšenú chuť na hranolčeky. Niektorí vedci tiež namietajú, že akrylamid predsa nevzniká len vyprážaním zemiakov, ale je aj v káve alebo v toastoch.

Vyprážané jedlá spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia

Hranolčeky: rezeň = 1: 2

Štúdia publikovaná v BMJ tvrdí, že konzumácia jedného vyprážaného jedla denne, môže zvýšiť predčasné úmrtie na kardiovaskulárne ochorenie o 8 percent. Za potenciálne najnebezpečnejšie vedci neoznačili hranolčeky, ale vyprážané mäso a ryby. Dôvod bude pravdepodobne v spôsobe prípravy týchto potravín – v opakovanom používaní prepáleného oleja a nutnosti vyprážať mäso dlhšie než iné suroviny.

Červené mäso a vyprážané potraviny sú už dlho spojené nielen s ochoreniami srdca a ciev, ale aj s ďalšími zdravotnými rizikami vrátane rakoviny. Teraz kartami zamiešala nová štúdia, ktorá odhalila ďalšie potenciálne riziko.

ovocie, zdravie Čítajte rozhovor Hrozí vám cukrovka? Väčšina ľudí nevie, že ju má. Cukrovkárov pribúda najmä medzi štyridsiatnikmi a päťdesiatnikmi

Vyprážané jedlá spôsobujú rakovinu

Hranolčeky: rezeň = 1: 2

Výskumníci zo Stanfordu nedávno objavili prekvapivý dôvod, prečo konzumácia potravín varených pri vysokých teplotách, ako je červené mäso a vyprážané jedlá, zvyšuje riziko rakoviny. Údajným vinníkom je DNA v jedle, ktoré bolo poškodené procesom varenia.

Áno DNA v jedle. Neuvedomujeme si, že potraviny, ktoré jeme – mäso, ryby, obilniny, zelenina, ovocie, huby – to všetko nesie DNA pôvodných organizmov. Ale niet sa čomu čudovať, pretože DNA sa na etiketách neuvádza ako bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály.

Vedci poukázali na to, že varenie môže DNA v potravinách poškodiť a následná konzumácia takýchto potravín môže pre nás predstavovať genetické riziko. Treba však dodať, že vedci sú len na začiatku tohto výskumu a svoje predpoklady si budú musieť ešte overiť.

Dilemu, či hranolčeky alebo rezeň, sme síce rozlúskli v prospech hranolčekov, ale na obed sa radšej vyprážanému jedlu vyhnite. Predstavuje príliš veľké zdravotné riziko.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #DNA #vyprážané jedlá