dTest radí, ako vyberať tučné ryby. Patria totiž do protizápalovej stravy

Odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať zhruba 400 gramov rybacieho mäsa týždenne, teda okolo 20 kg ročne. Realita veľmi pokrivkáva. Je to cca 5,6 kg na osobu. V tomto smere máme stále čo doháňať a mnohí z nás to robia práve na Vianoce. Nie každý má rád tradičného kapra a alternatívou sú u nás najčastejšie dostupné morské ryby. Čo o nich vieme?

22.12.2023 06:00
ryby Foto:
Názov losos neoznačuje žiadnu konkrétnu rybu, ale zastrešuje hneď niekoľko druhov lososovitých. Losos na našom tanieri bude pravdepodobne losos obecný alebo losos gorbuša.
debata

1. Aljašská treska: Patrí medzi najdostupnejšie morské ryby, ktoré sa pravidelne umiestňujú na špičke rebríčka najčastejšie lovených druhov na svete. Jemná chuť a vôňa jej dáva široké možnosti použitia v kuchyni aj pri priemyselnom spracovaní. Biele mäso je napríklad hlavnou surovinou pri výrobe rybích prstov alebo krabích tyčiniek (tie teda ani zďaleka neobsahujú krabie mäso). Z pohľadu výživy nám treska poslúži ako zdroj bielkovín, nehľadajme v nej však rybí tuk. Vo filé je ho len okolo 0,5 %. To, či naozaj ide o aljašskú tresku, je dobré si overiť na obale, pričom istotu dáva latinský názov Theragra chalcogramma. Prívlastok aljašská súvisí s miestom, kde tresky žijú. Ide totiž o rybu z Beringovho mora, ktoré sa rozkladá medzi Aljaškou a Ruskom.

2. Losos: Ďalším obľúbeným druhom mrazených rýb sú lososy. Názov losos neoznačuje žiadnu konkrétnu rybu, ale zastrešuje hneď niekoľko druhov lososovitých. Losos na našom tanieri bude pravdepodobne losos obecný alebo losos gorbuša. Aj testy d-Testu ukázali, že obsah tuku v rybe úzko súvisí so spôsobom chovu. Losos atlantický (Salmo salar) je najväčší z rodu Salmo, ktorý po dvoch rokoch dorastá do dĺžky vyše 70 cm. Na komerčné účely sa losos obecný chová na farmách v Nórsku, Írsku, Kanade alebo v Rusku. Tvorí 90 % chovaných lososov na trhu a 50 % z celkového trhu s lososmi. V divokej prírode ho človek prakticky vylovil.

Potom je tu Losos gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), v angličtine známy aj ako pink alebo humpback salmon. Je najmenší a najčastejší zo skupiny pacifických lososov. Gorbuša žije v studených vodách s teplotou do 14 stupňov Celzia, jeho prirodzeným prostredím sú arktické a pacifické pobrežné vody a rieky. Na rozdiel od lososa obecného sa gorbuša cielene málokedy chová na farmách, väčšina žije voľne v mori a tam sa aj lovia.

Losos ketu (Oncorhynchus keta) pozná angličtina pod názvom chum salmon. Ide o najväčších cestovateľov medzi tichomorskými lososmi, ktoré sú schopné doplávať ďaleko proti prúdu Yukonu a hlboko do vnútrozemia Ázie riekou Amur. Mladé jedince sa živia zooplanktónom a hmyzom alebo dokonca medúzami, dospelé malými rybami. Aj s ním sa môžete stretnúť v mraziacich boxoch v obchodných reťazcoch.

losos, ryba Čítajte viac Je losos z farmy škodlivý?

3. Morská šťuka (hejk): Pod týmto názvom sú v ponuke ryby z čeľade šťukovitých. Najčastejšie ide o morskú šťuku argentínsku (Merluccius hubbsi), ktorá žije vo vodách juhovýchodného pobrežia Južnej Ameriky. Ďalšou možnosťou je šťuka Merluccius polli, ktorá žije pri západnom pobreží Afriky. V oboch prípadoch ide o dravé ryby, ktoré žijú v pomerne veľkých hĺbkach (100–200 metrov). Rovnako ako aljašské tresky ani morské šťuky nie sú veľmi dobrým zdrojom rybieho tuku. Ich mäso vykazuje menej ako 1 % tučnosť.

Okrem latinského názvu nájdeme na etikete aj informáciu o pôvode ryby. Pôvodom sa rozumie to, či ide o rybu ulovenú v mori, alebo odchovanú na farme. Spolu s týmito informáciami sa uvádza aj kódové označenie oblasti odlovu, prípadne miesto chovu.

Základnou informáciou na obale každej mrazenej ryby je dátum minimálnej trvanlivosti a dátum zmrazenia. Rozhodne sa vypláca tieto údaje sledovať a rešpektovať. Ryba by mala byť čo najčerstvejšia a doba od zamrazenia by nemala byť príliš dlhá. „Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti síce ryba zostáva z pohľadu chemického zloženia rovnaká, utrpieť však môže jej kvalita zo senzorického pohľadu. Mäso môže dlhodobým skladovaním v mrazničke vymrznúť, čiže vyschnúť,“ uvádza mesačník d-Test v najnovšom čísle 12/2023.

V obchodoch sa môžeme stretnúť s rybami balenými a nebalenými, ktoré sa predávajú pri pultoch s obsluhou. Mrazené ryby zakúpime vcelku či v podobe filetov. Ako filety sa môžu ponúkať celé kusy mäsa alebo tvarované filety vyrábané lisovaním kusov rybacieho mäsa. Na ich obaloch sa spotrebiteľ musí dočítať, o aký typ ryby ide. V prípade ďalších rybích produktov, napríklad mletých polotovarov, táto informácia nie je povinná.

Ako zdroj výživovo zaujímavého rybieho tuku je jednoznačne lepší losos. Podľa zistení d-Testu v rybách ulovených v mori bol obsah tuku výrazne nižší v porovnaní s lososmi z fariem. Veľkú časť tuku si lososy ukladajú pod kožu. Ak si kupujete lososa pre tuk, vyberajte si radšej filety s kožou.

(V článku boli čerpané informácie z časopisu d-Test 12/2023 a 12/2018. Konkrétne výsledky testovania mrazených rýb nájdete na dtest.cz.)

Zdroje omega-3 mastných kyselín

  • olej z treščej pečene 24 %
  • chia semienka 22 %
  • ľanové semienka 16 %
  • treščia pečeň 12 %
  • repkový olej 9 %
  • vlašské orechy 8 %

Zdroj: d-Test 9/2018)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #ryba #losos #treska #mrazené ryby #aljašská treska