Zoznámte sa, hloh obyčajný. Magické plody výrazne posilňujú srdce aj imunitu, znižujú tiež cholesterol

Hloh posilňuje, prekrvuje, upokojuje aj povzbudzuje srdce. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu aj krvný tlak.

26.01.2024 06:00
hloh Foto:
Hloh obyčajný má na zdravie priam zázračné účinky.
debata

Hloh obyčajný je divoko rastúci krík, ktorý sa dokáže vyšplhať do výšky troch až ôsmich metrov a môže sa dožiť až polstoročia. Na jar má nádherné biele kvety, ktoré na jeseň vystriedajú červené plody. Zbierajú sa v septembri až októbri.

Hloh je dobre známy pre svoje pozitívne účinky na srdce, čo vedeli už v starom Grécku. Posilňuje ho, prekrvuje, upokojuje aj povzbudzuje jeho činnosť. Ak vás trápi búšenie srdiečka a rýchly pulz, vyskúšajte plod tohto dnes už takmer zabudnutého kríka. Samozrejme, dary z prírody nie sú všemocné a ich konzumácia nenahradí návštevu lekára. Ak teda máte problémy so srdcovo-cievnym systémom, najskôr vyhľadajte špecialistu a hloh obyčajný používajte ako doplnok liečby, nie ako jej základ.

Hloh pomôže znížiť riziko ochorenia srdca a ciev a upravuje aj vysoký krvný tlak. Keďže ho znižuje, nemali by ho užívať ľudia s príliš nízkym krvným tlakom, u ktorých by mohla konzumácia vyvolať napríklad závraty či omdlievanie.

drac obycajny ker Čítajte viac Plody takmer zabudnutého kríka zázračne zlepšia zdravie. Znižujú cholesterol aj krvný tlak, pomáhajú liečiť žlčník i pečeň

Oceňovaný už v minulosti

Hloh najmä v minulosti sprevádzala povesť takmer magickej rastliny. Z jeho dreva sa okrem vychádzkových palíc vyrábali aj ochranné paličky, ktoré mali od ich majiteľov odháňať temné sily. Týmto účinkom dnes hádam už nikto neverí, avšak zdravie dokážu listy, kvety a plody hlohu posilniť výrazne. Účinky všetkých troch častí sú veľmi podobné.

Traduje sa, že už slávny lekár, alchymista a astrológ Paracelsus, ktorý žil na konci 15. a v prvej polovici 16. storočia, si vyrábal šťavu z bobúľ hlohu a používal ju pre pacientov trpiacich kardio-vaskulárnymi ochoreniami. On to ešte nevedel, no my už dnes vieme, že hloh posilňuje srdce vďaka obsahu istých látok, medzi ktoré patria napríklad flavonoidy chrániace nielen srdiečko pred pôsobením voľných radikálov.

Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny v ľudskom organizme. Voľné radikály majú, žiaľ, schopnosť vyvolať srdcovo-cievne, ale i nádorové a ďalšie vážne ochorenia. Flavonoidy bránia rastu nádorových buniek, tiež posilňujú imunitný systém.

Hloh ďalej pôsobí proti kôrnateniu tepien tak, že zvyšuje ich pružnosť. Znižuje aj cholesterol a v tradičnej čínskej medicíne sa považuje za prostriedok, ktorý účinne upravuje tráviace problémy a ďalšie ťažkosti súvisiace s týmto orgánovým systémom. Hloh rovnako upokojuje nervy, pomáha k lepšiemu spánku a užitočným pomocníkom je aj pri riešení problémov, ako sú kŕče či závraty.

Ako hloh využiť?

Z plodov sa robí čaj, sirup, šťava či rôzne tinktúry. V lekárňach môžete naraziť na tablety alebo dražé, ktoré obsahujú hlohové výťažky. Konzumovať možno sušené plody, využijete ich aj v kuchyni, dajú sa variť či dusiť a použiť napríklad na mäso alebo si z nich pripravíte pyré či omáčku. Môžete ich pridať aj do marmelád a dokonca sa z nich robí aj víno. Plody hlohu majú príjemnú sladkú chuť.

Kto si musí dávať pozor

Hloh sa síce v ľudovom lekárstve považuje za dôležitú bylinu, avšak okrem ľudí s nízkym krvným tlakom by ho nemali užívať ani tehotné a dojčiace ženy a tiež deti mladšie ako dvanásť rokov. Vo veľkom množstve môže u každého, bez ohľadu na zdravotný stav, vyvolať závraty, tráviace ťažkosti či bolesť hlavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #srdce #cholesterol #flavonoidy #bioflavonoidy #hloh #srdce a cievy