Tento lahodný nápoj chráni pred rakovinou, výrazne znižuje riziko infarktu a pôsobí proti osteoporóze

Pravidelné popíjanie pravého čaju má na naše zdravie priam zázračné účinky. Efekt má už jedna šálka denne, avšak štyri sú ešte lepšie. Zvyk konzumovať zelený a čierny čaj môže znížiť riziko infarktu, rakoviny i osteoporózy.

12.02.2024 00:00
čaj, žena, pitie čaju Foto:
Čaj povzbudí zdravie výdatnou mierou.
debata

Flavonoidy sú chemické zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú v potravinách rastlinného pôvodu. Vedecké výskumy potvrdzujú, že tieto látky majú silné antioxidačné účinky, to znamená, že účinne bojujú proti voľným radikálom, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a majú schopnosť spôsobovať vážne zdravotné problémy, aj onkologické či srdcovocievne.

Ak už rakovina vznikne, flavonoidy bránia šíreniu nádorových buniek a celkovo posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah týchto chemických zlúčenín má práve zelený aj čierny čaj.

V minulosti sa pozornosť vedeckej obce sústreďovala predovšetkým na zelený čaj, avšak novšie štúdie ukazujú, že podobné účinky na zdravie má i čaj čierny. Týka sa to aj obsahu flavonoidov.

V jednej šálke čierneho čaju nájdete 268 miligramov flavonoidov, v šálke zeleného čaju je to 316 miligramov flavonoidov. Zelený čaj obsahuje katechíny (časť flavonoidov), ktorých antioxidačný účinok je dokonca až dvadsaťkrát vyšší ako vitamín C.

„Štúdie dokázali súvislosť medzi konzumáciou čaju a zníženým rizikom rakoviny žalúdku, prostaty, prsníka, pankreasu, hrubého čreva, pažeráku, močového mechúra a pľúc. V jednej japonskej štúdii mali ženy, ktoré pili zelený čaj v množstve až desať šálok denne, nižšie riziko rakoviny v porovnaní so ženami nekonzumujúcimi čaj,“ uvádzajú v knihe Superpotraviny (14 potravin, které změní váš život) jej autori Steven G. Pratt a Kathy Matthewsová.

Vedci predpokladajú, že až pätnásťnásobne vyšší výskyt rakoviny prostaty v Spojených štátoch amerických v porovnaní s ázijskými mužmi môže mať príčinu práve v oveľa menšej konzumácii čaju.

maternica, stetoskop, myómy, krčok maternice Čítajte viac Môže pomôcť pri myómoch "déčko" a zelený čaj?

Čaj pre zdravé srdce a cievy

Existujú dôkazy, že konzumácia čaju pôsobí preventívne aj proti srdcovocievnym ochoreniam a náhlej cievnej mozgovej príhode. Ako upozorňujú autori knihy, harvardská štúdia ukázala, že riziko srdcového infarktu bolo až o 44 percent nižšie u ľudí, ktorí pili najmenej jednu šálku pravého čaju denne.

Už spomenuté katechíny znižujú hladinu zlého cholesterolu aj homocysteínu, čo je ďalšia nebezpečná látka, ktorá spôsobuje ochorenia srdca. „Čaj udržuje hladkú cievnu stenu bez plátov a chráni tak pred ischemickou chorobou srdca,“ upozorňujú autori publikácie.

Ischemická choroba srdca znamená nedokrvenosť časti srdcového svalu a znížený prietok krvi srdcom. Hlavnou príčinou je ateroskleróza, teda kôrnatenie koronárnych tepien, keď sa do stien ciev ukladá tuk a spôsobuje ich čiastočné či až úplné uzavretie, čo vedie k infarktu.

Pravidelné popíjanie čaju má pozitívny efekt aj na stav našej kostry. „V štúdiách, ktoré sa zaoberali rizikom panvových zlomenín, sa zistilo, že pravidelné, viac ako desaťročné pitie čaju podporilo tvorbu kostnej hmoty. Niektoré flavonoidy prítomné v čaji pôsobia ako fytoestrogény a podporujú pevnosť kostí,“ píše sa v knihe.

Zlepšuje alergické prejavy na koži

Aké sú ďalšie účinky pravého čaju? Podporuje činnosť tráviaceho systému, vďaka obsahu fluoridu pôsobí proti vzniku zubných kazov a zápalov v ústnej dutine, znižuje prejavy atopickej dermatitídy či alergické reakcie na koži a niektoré štúdie hovoria i to, že popíjanie čaju dokáže znížiť riziko tvorby obličkových kameňov.

Aby mal pravý čaj (teda nie ovocný ani bylinkový) zdravotné účinky, je treba piť ho pravidelne, niekoľko šálok denne. Významnejšie preventívne účinky proti rakovine by mali mať aspoň štyri šálky denne. Samozrejme, len pitie čaju pevné zdravie nezaistí, avšak v kombináciu so zdravým životným štýlom ho môže významne podporiť.

Pitím čaju proti demencii

Ľudia, ktorí pijú vo väčšom množstve zelený či čierny čaj a konzumujú aj dostatok iných potravín s vysokým obsahom flavonoidov (kapusta, brokolica, cibuľa, zeler, paradajky, špenát, sladkovodné riasy chlorella a spirulina, mladý jačmeň, jahody, hrozno, maliny, čučoriedky, citrusy, orechy, olivy, olivový olej, bylinky, čokoláda, kurkuma, škorica č zázvor) majú aj nižšie riziko demencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #čaj #osteoporóza #zelený čaj #zubný kaz #čierny čaj #flavonoidy #bioflavonoidy