Prečo nikdy nezohrievať uvarenú ryžu? Ak tak urobíte, vaše zdravie je ohrozené

Ak ste si zvykli pripraviť vždy viac ryže a potom ju jesť ešte aj dva dni po uvarení, nasledujúce informácie vás možno prinútia zmeniť názor.

14.02.2024 06:00
Spoznajte všetky druhy: Ktorá ryža je... Foto:
Ryža je obľúbenou prílohou, avšak radšej ju zo zdravotného hľadiska nezohrievajte.
debata (11)

Ryža sa za rizikovú považuje pre možný obsah baktérie Bacillus cereus, ktorá dokáže čiastočne prežiť aj bod varu. Nebezpečná pritom nie je sama baktéria, ale toxíny, ktoré uvoľňuje. Tieto látky majú baktériu chrániť práve pred pôsobením tepla.

Baktéria sa môže pomnožiť, ak ju necháte chladnúť pri izbovej teplote a potom ešte znovu zohrievate. Najlepšie je hneď po uvarení obilninu, ktorej ste urobili nazvyš, schladiť pod studenou vodou a šup s ňou do chladničky. V tej ju uchovávajte ideálne vo vzduchotesnom plastovom obale a len jeden deň. A ešte lepšie je pripraviť len toľko ryže, koľko hneď zjete.

Problémy sú našťastie mierne

Ak sa už toxínmi otrávite, problémy sa prejavia do piatich hodín od zjedenia potraviny, najčastejšie však do hodiny a pol. Postihnutého trápia nevoľnosti a vracanie. Našťastie zdravotné komplikácie nie sú vážne a ustupujú do 24 hodín, netreba sa teda obávať väčších ťažkostí.

Uvarenú ryžu možno bez obáv konzumovať aj studenú napríklad vo forme šalátu so zeleninou či šošovicou. Tento spôsob konzumácie by mal byť bezpečný za predpokladu, že po uvarení ryža hneď prešla schladením.

debnička, zelenina, Čítajte viac Nech je potravina liekom: Od cesnaku po zázvor

Pozor, baktéria sa môže objaviť aj v cestovinách, tie preto tiež radšej konzumujte len čerstvé. Je známy prípad spred 21 rokov, keď sa práve z cestovinového šalátu ponechaného niekoľko hodín pri izbovej teplote priotrávila rodina v Holandsku.

Hubové rizoto? Hotová katastrofa

Toxické účinky pokrmu ešte znásobíte, ak si pripravíte a potom aj zohrievate na Slovensku veľmi obľúbené hubové rizoto. V prípade húb nehrozí riziko pre bakteriálne znečistenie, ako je tomu u ryže, ale problémom môžu byť toxíny vznikajúce rozkladom hubovej bielkoviny.

Bielkovina sa začína rozkladať, keď uvarené jedlo necháte stáť v kuchyni a neuložíte ho hneď do chladu. Platí, že huby treba zjesť najlepšie hneď po tepelnej úprave a nenechávať ich nezjedené dlhšie ako 24 hodín. Zohrievané huby môžu spôsobiť tráviace ťažkostí.

V chladničke sa baktérie nemnožia

Ako sme už povedali, najdôležitejšou ochranou pred mikroorganizmami je nenechávať potraviny chladnúť voľne na kuchynskej linke, čo veľa kuchárov a kuchárok robí v dobrej viere. Nechcú, aby do chladničky prišlo teplé jedlo, ktoré zvýši spotrebu elektrickej energie.

Je však treba si uvedomiť, že pri nízkych chladničkových teplotách sa prestávajú množiť baktérie, zatiaľ čo najlepšie sa im darí vonku pri asi 30 stupňoch Celzia. Ak už jedlo nevložíte do chladu hneď, nechajte ho na linke maximálne dve hodiny.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #huby #ryža #rizoto #mikroorganizmy