Ultraspracované potraviny nás doslova zabíjajú. Spôsobujú až 32 chorôb, vedú medzi nimi srdcové

Takzvané ultraspracované potraviny, medzi ktoré patria napríklad čipsy, instantné polievky, polotovary či hotové jedlá, sladkosti, limonády, ale napríklad aj balené pečivo, spôsobujú závažné zdravotné problémy a mali by sme sa im čo najviac vyhýbať. Taký záver priniesla nová rozsiahla štúdia, ktorá upozornila na nebezpečenstvo, ktoré k nám prichádza z liniek potravinárskeho priemyslu.

05.03.2024 11:00
Tajomstvo krehkosti: Nedojedené čipsy? Toto je... Foto:
Čipsy nepatria medzi zdravú stravu.
debata (2)

Takzvané ultraspracované potraviny sa vyrábajú s pomocou chemických látok, ktoré majú zlepšiť ich trvanlivosť, chuť či vzhľad. Ide o farbivá, konzervačné látky, dochucovadlá a ďalšie prísady. Sú to aj potraviny, ktoré sa upravujú pomocou rôznych chemických postupov. Že nášmu zdraviu škodia, sa vie už dlho, nová štúdia ale ukázala, že dopady sú väčšie, ako sa myslelo.

Výskumníci identifikovali celkom 32 chorôb, ktoré konzumácia výrobkov potravinárskeho priemyslu prináša. Sú medzi nimi vysoký krvný tlak, srdcové choroby, cukrovka, duševné ochorenia ako úzkosť a depresie, rakovina, choroby tráviaceho a dýchacieho systému, metabolické ochorenia, problémy so spánkom či obezita.

Autori amerického výskumu nerobili svoju vlastnú štúdiu, ale zobrali si výsledky zo 45 výskumov z minulosti a tie analyzovali, žiadny z nich pritom nebol starší ako tri roky. Celkom získali informácie o viac ako desiatich miliónoch ľudí. Vylúčili pritom štúdie, ktoré si zadali sami výrobcovia ultraspracovaných potravín.

žena na poli s kapustou Čítajte viac 9 podceňovaných potravín, ktoré by nám mohli zachrániť život

Srdce v ohrození

Výsledok bádania zverejnili vedci v čaopise The BMJ. Alarmujúcim je zistenie, že záľuba v chemicky spracovaných potravinách zvyšuje až o 66 percent riziko úmrtia na srdcovo-cievne choroby. V prípade všetkých ostatných príčin úmrtí je riziko vyššie o 21 percent.

Čo medzi ne patrí

Na definícii ultraspracovaných potravín sa vedci a lekári celkom nezhodnú, avšak najčastejšie sa medzi ne zaraďujú mrazené, instantné alebo hotové jedlá, polotovary, balené slané i sladké pečivo, sušienky, oplátky a keksy, čipsy a krekry, tavené syry, mäsové polotovary, ako sú párky či rybie prsty, údeniny, malinovky a sladené nápoje, šľahačka v spreji, priemyselne pripravené zmrzliny a nanuky, cestá na okamžité použitie, omáčky a marinády, nápoje v prášku, fastfoodové hamburgery a hranolky a podobne. Všetko potraviny, ktoré sú pre mnoho z nás bežnou súčasťou stravy a bez ktorých si už svoj život ani nechceme predstaviť.

Priemyselne pripravených potravín sa, samozrejme, úplne vzdávať nemusíte, avšak snažte sa ich v strave aspoň čo najviac obmedziť. Konzumujte predovšetkým čerstvé potraviny a z trvanlivých také, ktoré neobsahujú pridané chemické látky alebo len minimum.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #strukoviny #limonády #potravinársky priemysel #čipsy