9 podceňovaných potravín, ktoré by nám mohli zachrániť život

Kelové smoothie na raňajky, rukolový šalát na obed a pečený ružičkový kel na večeru! Tak bude onedlho vyzerať náš jedálny lístok, keď sa potvrdí, že kapustová zelenina nás dokáže ochrániť pred rakovinou.

06.10.2023 17:32
žena na poli s kapustou Foto:
Túto zeleninu môžete jesť celú jeseň.
debata (1)

Autori článku, ktorý pred dvomi rokmi uverejnili v časopise Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, sa zamerali na viaceré štúdie – ľudské, zvieracie aj in vitro, a dospeli k záveru, že konzumácia dostatočného množstva kapustovej zeleniny by mohla pomôcť v prevencii najmä rakoviny prsníka.

Takže, ak ste doteraz zjedli tak akurát kapustu k pečenej kačke, je načase ochutnať aj jej zdravých príbuzných. Vylepšite si obsah svojich šalátov rukolou, kelom alebo mangoldom!

Zatiaľ neprebehlo dostatok štúdii na ľuďoch, ale…

Záujem vedeckej komunity o kapustu a jej príbuzných vzrástol po zverejnení štúdie už v roku 1994, keď sa zistilo, že potkany, ktorým podávali sulforafán, mali o 39 percent menej nádorov, ako ostatné hlodavce vystavené chemikáliám vyvolávajúcim rakovinu.

K sulforafánu sa neskôr pridal diindolylmetán, ktorý pravdepodobne môže spomaliť rast rôznych typov rakoviny – prsníka, močového mechúra, mozgu, či leukémie, a potom ďalšia „dobrota“ – glukozinoláty, ktoré skromnej zelenine dodávajú typickú vôňu po prekrojení a po natrávení sa menia na látky, ktoré zastavujú šírenie rakoviny – aj keď zatiaľ len u potkanov.

záhradný substrát Čítajte viac Mali by sa záhradkári báť legionárskej choroby? Pre niekoho môže byť smrteľná

Zelení Supermani

Kapustové rastliny majú protizápalové a protirakovinové účinky. Obsahujú látky, ktoré regulujú krvný tlak, chránia srdce a cievy. Sú zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre pevné kosti a dobrú krvnú zrážanlivosť, vitamínu C, betakaroténu, kyseliny listovej, ale aj železa či vápnika. Pravidelná konzumácia kapusty spomaľuje starnutie. A vraví sa, že jeden kaleráb denne zje pre krásu aj herečka Kate Winslet!

Hlávkový kel

Je plný vitamínu E. Ten telo chráni pred voľnými radikálmi, ktoré napádajú bunky a urýchľujú proces starnutia. Pevné listy sa hodia najmä na rolády – napríklad plnené mletým mäsom a bulgurom. Mňam!

Kel kučeravý

Hotový výživový poklad! Len 100 g dodá telu rovnaké množstvo vápnika ako približne 200 ml mlieka. Pre obsah vitamínu C, antioxidantov a omega-3 mastných kyselín sa stal populárnou zložkou smoothie. Obzvlášť jemnú chuť získa s prvým mrazom.

Ružičkový kel

Varte ho v osolenej vode 5, maximálne 7 minút. Ružičkový kel, ktorý sa varí príliš dlho, je kašovitý, stráca chuť a živiny vrátane vitamínov A a C, železa, draslíka, vápnika – a to si táto roztomilá zelenina nezaslúži!

Brokolica

So 115 mg vitamínu C na 100 g je brokolica na prvom mieste! Aby ste v nej zachovali vitamíny, nikdy ju nevarte domäkka: ružičky by mali byť pevné na zhryz. Môže sa jesť aj surová, napríklad v šaláte.

Kaleráb

Namiesto voľných listov ponúka pevnú hľuzu na strúhanie alebo konzumáciu po kúskoch. Jemne sladký kaleráb obsahuje veľa horčice, ktorá podľa štúdií spomaľuje zápalové procesy.

Biela kapusta

Obsah vitamínu C sa v bielej kapuste zvyšuje, keď sa jemne zahreje. Dôvod? Je v nej veľa kyseliny askorbovej, prekurzora vitamínu C, z ktorého sa vitamín C stáva až po zahriatí.

Čierna kapusta

Pikantná kapusta s tmavozelenými kopijovitými listami chutí o niečo sladšie a výrazne jemnejšie. Obľúbená je najmä v Taliansku, je bohatá na vitamíny C, B a vlákninu.

Čínska kapusta

V obchodoch sa s ňou môžete stretnúť aj pod názvom Pak Choi. Chuťovo je jemnejšia a nezaťažuje trávenie ako naše kapusty. Obsahuje množstvo vitamínu A a betakaroténu potrebného pri prevencii očných ochorení.

Karfiol

Je lepšie stráviteľný ako iné kapustové rastliny, preto sa mu nemusia vyhýbať ani ľudia s tráviacimi ťažkosťami. V karfiole sa nachádza aj cholín, ktorý je zlepšuje pamäť a pomáha pri učení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #kapusta #zdravé potraviny