Chudnete? Ak doteraz nič nepomohlo, skúste túto novú žeravú metódu, má sľubné výsledky

Prerušovaný pôst je jedným zo žeravých trendov v chudnutí, zatiaľ však nebolo jasné, aká z jeho verzií je najúčinnejšia. Nové poznatky teraz priniesol medzinárodný tím vedcov, ktorý za najefektívnejšie považuje jesť len každý druhý deň.

11.05.2024 16:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Prerušovaný pôst má sľubné výsledky.
debata

Prerušovaný pôst, pri ktorom ľudia obmedzujú príjem potravín napríklad len na osem hodín denne, a po zvyšných 16 hodín žiadne kalórie nekonzumujú, je podľa odborníkov z Rakúska, Nemecka a Británie jednou z „najsľubnejších metód“ pre zníženie telesnej hmotnosti.

Odborník na výživu: Na čo má vplyv pitie vody s citrónom? Môže podporiť aj chudnutie
Video
Zdroj: TV Pravda

Nadváhou či obezitou pritom trpí čoraz viac ľudí a podľa predpokladov expertov by ich v najbližších 12 rokoch mohlo byť aj vyše 50 percent svetovej populácie, teda okolo štyroch miliárd.

Aby zistili, aká forma prerušovaného pôstu je najefektívnejšia, sledovali odborníci po tri mesiace 25 zdravých ľudí, z ktorých 11 mohlo každý deň jesť len v osemhodinovom intervale, šesť v štvorhodinovom a osem sa stravovalo každý druhý deň.

ozempic, liek na chudnutie Čítajte viac Tieto celebrity vyskúšali lieky na chudnutie

Ako dopadol experiment?

Po skončení experimentu, na ktorom sa zúčastnili predovšetkým ľudia bez nadváhy, sa ukázalo, že tí, ktorí sa stravovali len každý druhý deň, schudli v priemere o 1,9 kilogramu. Schudla aj skupina, ktorá mohla jesť len v rámci štvorhodinového intervalu, a to o 1,1 kilogramu. Naopak ľudia, ktorí mali na stravovanie k dispozícii osemhodinový interval, pribrali 0,6 kilogramu.

potraviny, obezita Čítajte viac Populárne injekcie na chudnutie sú od marca dostupnejšie. Komu ich uhradí poisťovňa?

Aj vzhľadom na malý počet účastníkov štúdie odborníci upozorňujú, že sa na jej základe nedajú robiť definitívne závery. Je ale možné vytvoriť hypotézu, ktorú bude dobré ďalej preverovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie