Spôsoby ochrany proti kliešťom

Pri prevencii nemyslite len na seba, ale aj na domáce zvieratá. Ďalším spôsobom je očkovanie proti encefalitíde. Kedy je naň najvhodnejšie ísť?

24.04.2021 06:00
kliešť, list Foto:
Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol.
debata

Hlavné zásady ochrany proti prisatiu kliešťa

Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť nakazeniu infikovaným kliešťom, je vyhnúť sa jeho prisatiu. Tu sú hlavné zásady, ktoré nás pomôžu ochrániť:

  • Pri pohybe v prírode noste vhodné oblečenie – pevné topánky, dlhé nohavice s gumou cez členkovú topánku alebo nohavice zasunuté v ponožkách. Po hladkom materiáli kliešte horšie vylezú a na svetlom oblečení ich lepšie vidieť. Výborným pomocníkom sú ochranné návleky.
  • Použite repelent. Aplikujte ho len na oblečenie, nepoužívajte ho priamo na pokožku. Ošetrené oblečenie nechajte najskôr uschnúť.
  • Noste so sebou praktickú cestovnú súpravu na odstránenie kliešťa.
  • Vyhnite sa pohybu v hustom nízkom poraste zmiešaných lesov.
  • Zabráňte napadnutiu domácich zvierat kliešťami použitím pre ne určenými prípravkami.
  • Ošetrite tiež búdy a prístrešky domácich zvierat vhodným druhom repelentov.
  • Po návrate z vychádzky psa vždy dôkladne vyčešte.
  • Vrchné oblečenie vyzlečte pred vstupom do domu a riadne vytraste alebo radšej vykefujte. Je možné ho tiež minimálne na 15 minút vložiť do sušičky.
  • Po návrate domov sa dôkladne prezrite a požiadajte inú osobu, aby vám prezrela miesta, ktoré sami nemôžete skontrolovať. Ak nájdete prisatého kliešťa, okamžite ho správne vyberte.
repelent, prevencia, ochrana, nohy Čítajte aj Komárie bodnutie môže spôsobiť nepozornosť aj nespavosť

. {* koniec-sablona *}

Ako sa kliešť prisaje?

Kliešť sa na hostiteľa neprichytí bezprostredne po tom, čo sa dostane na jeho telo, ale hľadá si vhodné miesto, ktorým je zvyčajne jemná a vlhkejšia pokožka. To býva predovšetkým v podpazuší, slabinách, podkolenných jamkách, za ušami alebo na bruchu. Môže sa však prisať na akomkoľvek mieste, často aj na hlave vo vlasoch.

Na prisatie používa orgán ústneho ústrojenstva – hypostom. Ten má tvar harpúny s protismernými háčikmi, ktoré zaisťujú pevné prichytenie a možnosť príjmu krvi. S vylučovaním slín sa do ranky dostane aj látka, ktorá vytvorí okolo hypostomu tzv. cementovú vrstvu, a preto je po určitom čase už ťažké kliešťa odstrániť. Sliny kliešťa však obsahujú ešte ďalšie produkty, ktoré mu pomáhajú premôcť obranu hostiteľa. Okrem látok tlmiacich zrážanie krvi sú to zložky, ktoré bránia vzniku zápalového procesu. Nevzniká tak svrbenie, takže v prvých hodinách človek vôbec necíti, že na ňom kliešť saje. Sliny ďalej obsahujú zložky, ktoré potláčajú imunitnú odpoveď hostiteľa na prisatie. Tým sú pripravené podmienky umožňujúce uchytenie prenášanej infekcie v hostiteľovi.

Vlastné satie sa skladá z dvoch fáz. V prvej dochádza k pomalému príjmu hostiteľovej krvi. Dôležitá je tu prítomnosť sekrétu slinných žliaz obsahujúcich látky tlmiace zrážanie krvi a ďalej cytokíny a prostaglandíny, ktoré slúžia na obmedzenie hostiteľovej obrannej reakcie. Po prvom príjme krvi dôjde k zväčšeniu slinných žliaz kliešťa. Druhú fázu, ktorá nastupuje po 24 až 48 hodinách, sprevádza rýchle satie krvi, počas ktorého dochádza k intenzívnej sekrécii slín kliešťa. Ak je kliešť nositeľom infekcie, dochádza pri ich zväčšení k rozmnoženiu patogénov, takže v ďalších hodinách sa silne zvyšuje riziko prenosu infekcie do krvného riečiska hostiteľa. Preto je veľmi dôležité sa ihneď po návrate z prírody dôkladne prezrieť a prisaté kliešte čo najskôr odstrániť.

Vedeli ste, že…

  • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku.
  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu.
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu.
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol.
  • Neobľubujú cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu alebo podľa niektorých látok v pote.
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapádajú.
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im „nesadnete“ odpadnú a hľadajú si inú obeť.
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy.

Otázky a odpovede o kliešťovej encefalitíde

Kedy je najlepší čas na očkovanie?

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde možno začať kedykoľvek počas roka, ale najvhodnejšie je v zimných mesiacoch, pretože vtedy je aktivita kliešťov nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky v adekvátnom množstve, skôr ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov. Na Slovensku sú v súčasnosti registrované bezpečné očkovacie látky tak pre deti, ako aj pre dospelých. Kompletné očkovanie tromi dávkami chráni minimálne počas troch rokov a po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky chrániace pred infekciou sa vytvoria o 10 až 14 dní po podaní druhej dávky.

Ako má postupovať osoba, ak sa chce dať zaočkovať?

Očkovaciu látku sa vo všeobecnosti odporúča aplikovať všetkým osobám, ktoré o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde požiadajú svojho praktického lekára, ale odporúča sa hlavne u osôb, ktoré sú vystavené zvýšenému riziku nákazy. V najvyššom riziku nákazy sú ľudia, ktorí v rámci výkonu svojej profesie alebo za rekreačnými účelmi sa zdržiavajú v endemických oblastiach. Sú to najmä pracovníci lesných závodov, poľovníci, chatári a pod. Vhodnosť očkovania musí však vždy posúdiť ošetrujúci lekár, ktorý predpisuje očkovaciu látku a očkovanie aj vykonáva.

Hradia vakcíny zdravotné poisťovne?

Vakcíny proti kliešťovej encefalitíde nehradia zdravotné poisťovne, hradí si ich každý záujemca o očkovanie sám.

V ktorých častiach Slovenska sa najčastejšie vyskytujú kliešte?

Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinele alebo vôbec nie. Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh.

V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, aj keď je potrebné poznamenať, že na Slovensku nie je vysoký výskyt ochorení na kliešťovú encefalitídu (v posledných 10 rokoch sa výskyt ochorení pohyboval od 50 do 108). Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska (napr. pohorie Tribeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice).

Výskyt infikovaných kliešťov sa však v súčasnosti zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti neboli endemické, t. j. mení sa na Slovensku areál ich rozšírenia. Podľa tvrdenia parazitológov kliešte postupujú do vyšších polôh. S týmto parazitom sa tak môžu stretnúť ľudia v oblastiach, kde ich doteraz nepoznali. Je to dôsledok zmeny klimatických podmienok.

Ako sa treba chrániť okrem očkovania?

Pred ochorením sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované. Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa, je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #otázky a odpovede #kliešťová encefalitída