Zvládnite horúčavy bez zdravotných rizík

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, vracanie či hnačky.

02.07.2021 06:00
rodina, dovolenka, leto, prázdniny, radosť,... Foto:
Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov.
debata

Ako zvládnuť horúčavy v zdraví? Veľmi dôležitý je pitný režim, ktorého základom je čistá voda. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne 2 až 4 decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu.

Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a navyše podporia vylučovanie vody z organizmu. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody. Pite skôr vlažné, nie ľadové nápoje. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite.

„Malým deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné často ponúkať nápoje. Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml/kg, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml/kg, v školskom veku 70 ml/kg, neskôr sa odporúča za 24 hodín vypiť cca 50 ml na kilogram hmotnosti,“ uviedla docentka Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR).

horúčava - voda - žena - hadica Čítajte viac V horúčavách nezabúdajte na pitný režim, pozornosť si zaslúžia deti aj seniori

Veľmi dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu. Dennú dávku – približne 1,5 až 2 litre tekutín – by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Ideálna je voda, pri výbere minerálok venujte pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia majú často vysoký tlak a zvýšená koncentrácia sodíka vo vode by mohla ich zdravotný stav zhoršiť.

„Základ pitného režimu by mali tvoriť pitná voda a nízko mineralizované minerálky. Vody s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie sú vhodné okrem seniorov ani pre osoby s kardiovaskulárnym ochorením, ani pre dojčatá, a to vrátane prípravy ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov,“ vysvetlila doktorka Iveta Trusková, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.

Dôležité je aj to, čo máme na sebe. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu.

Pozor na zvýšenú fyzickú námahu – robte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny.

dieťa v aute, autosedačka Čítajte viac Horúčavy udreli! Ak cestujete s deťmi v aute, tieto zásady nepodceňujte

V horúčavách nepodceňte riziko úpalu a úžehu. Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, vracaním. Postihnutého premiestnite do chladnej miestnosti s vetraním a dajte ho do stabilizovanej polohy. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi. Tekutiny mu podávajte lyžičkou.

„Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Deti do šesť mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom, keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie. Staršie deti je potrebné pri pobyte vonku opakovane natierať vhodnými krémami a vhodne obliekať,“ dodala docentka Jana Hamade.

Nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom aute – ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu. Nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky.

Ak užívate nejaké lieky, kontrolujte, či ich máte uskladnené podľa inštrukcií na obale – zvýšenými teplotami sa môže znižovať ich účinnosť. Väčšinu liekov je potrebné skladovať pri izbovej teplote, teda do 25 °C.

chladnička, žena, potraviny Čítajte viac Horúčavy jedlu škodia, skladujte ho správne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #úpal #zdravotné komplikácie #prehriatie organizmu