Dá sa osteoporóza aj vyliečiť? Zhovárame sa s odborníčkou z Osteocentra

Od narodenia naše kosti rastú a vyvíjajú sa. Kostná hmota sa počas nášho života stále obnovuje a stará nahrádza novú. Vekom sa však odbúravanie kostnej hmoty zrýchľuje a prevláda nad novotvorbou. Pre túto nerovnováhu dochádza k rednutiu kostí.

18.12.2021 06:00
kostra, osteoporóza, fyzioterapeut, kosti Foto:
Každá liečba predstavuje prevenciu zlomeniny. Pacient užíva liečbu dlhodobo, často celoživotne. Nemusí to však znamenať, že musí lieky užívať denne. Sú to väčšinou obdobia.
debata

O osteoporóze, o tom, čo ju ovplyvňuje, ako jej predchádzať a ako ju liečiť, sme hovorili s MUDr. Soňou Tomkovou, reumatologičkou, vedúcou lekárkou Osteocentra a prednostkou Internej kliniky Nemocnice Košice-Šaca.

V mladom veku dosahuje pevnosť našich kostí vrchol. Kedy by sme mali zbystriť pozornosť a dať si vyšetriť ich hustotu?

U žien je to určite obdobie v postmenopauze. Hladina estrogénov v tomto období klesá a ich nedostatok spôsobuje kaskádu rôznych mechanizmov, následkom čoho dochádza ku rýchlemu odbúravaniu kostnej hmoty, pričom nová sa nestíha budovať. Ďalšou ohrozenou skupinou sú reumatici a takisto pacienti so zápalových ochorením čriev. Ďalej ľudia, ktorí dlhodobo užívajú lieky, ktorých vedľajším účinkom je práve úbytok kostnej hmoty. Prirodzený prírastok a úbytok je narušený aj v prípade, keď človek trpí mentálnou anorexiou alebo bulímiou, a u ľudí, ktorých BMI je nižšie ako 19. Každá žena po 65. roku života a každý muž po 70. roku života majú nárok na denzitometrické vyšetrenie.

Čo môžeme a čo nemôžeme v prípade osteoporózy aktívne ovplyvniť?

Pri predchádzaní jej vzniku existujú ovplyvniteľné a neovplyvniteľné faktory. Neovplyvníme starnutie a s ním postupné rednutie kostí. Približne 75 percent osteoporotických zlomenín diagnostikujeme u ľudí vo veku 65 rokov a viac. Pri tomto ochorení zohráva svoju úlohu aj genetická predispozícia a už spomínaná postmenopauza. K rizikovým faktorom, ktoré môžeme ovplyvniť, patrí fajčenie. To takmer zdvojnásobuje riziko zlomeniny bedrového kĺbu v porovnaní s rizikom u nefajčiarov! Spozornieť by mali aj ľudia, ktorí majú tendenciu často padať, pretože sú vystavení vyššiemu riziku zlomenín. Ovplyvniť môžeme aj to, čo jeme. Strava bohatá na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu prospieva zdraviu kostí. „Podvýživa“ je hlavným problémom seniorov. Pri predchádzaní vzniku osteoporózy je dôležité užívanie vitamínu D a tiež vápnika. To je veľmi dôležitá živina pre zdravie kostí.

lekár, kosť, chrbtica, rontgen, osteoporóza Čítajte rozhovor MUDr. Zdenko Killinger: Rednutie kostí nepriamo zabíja

Aké typy zlomenín sa pri diagnóze osteoporóza vyskytujú najčastejšie?

Najčastejšie sú zlomeniny stavcov, bedrového kĺbu a zápästí. Pri zlomenine stavca existuje riziko, že do roka sa začnú lámať aj ďalšie. Ide o tzv. kaskádu zlomenín. Najvážnejšia je zlomenina bedrového kĺbu, pri ktorej 20 až 24 percent pacientov zomiera počas prvého roka po zlomenine. Zlomeniny veľmi nepriaznivo ovplyvňujú život pacientov a pri ťažších nejde už len o bolesť, ale pacienti majú problémy aj s dýchaním či so zažívaním. Vo všeobecnosti osteoporotické zlomeniny prinášajú dlhodobé zdravotné postihnutie a stratu nezávislosti. S tým sú často spojené aj psychické problémy.

Ktoré lekárske vyšetrenia dokážu ochorenie diagnostikovať?

Presne kvantifikovať hustotu kostí môže denzitometria. Pacient však musí byť vyšetrený komplexne, keďže okrem riedkych kostí existujú aj iné rizikové faktory, ako napríklad kvalita kostí, predchádzajúci pád alebo genetická predispozícia. Pacient teda prichádza do osteologickej ambulancie na komplexné vyšetrenie.

Ako môže na úvod pomôcť všeobecný lekár?

Je to lekár, ktorý najlepšie pozná svojho pacienta a často aj jeho rodičov. Pozná jeho predchádzajúce anamnézy, rizikové faktory, liečby, podstúpené operácie a dokáže teda vyhodnotiť, kedy je potrebné poslať pacienta do osteologickej ambulancie. Osteoporózu na Slovensku lieči reumatológ, ortopéd a endokrinológ.

Aké druhy liečby osteoporózy poznáme a ako prebieha liečba?

Každá liečba predstavuje prevenciu zlomeniny. Pacient užíva liečbu dlhodobo, často celoživotne. Nemusí to však znamenať, že musí lieky užívať denne. Sú to väčšinou obdobia. V jednom pacient berie lieky, v ďalšom nie a potom sa anamnéza prehodnocuje. Čo sa týka liečby, osteoporóza je nepomer medzi kostným odbúravaním a kostnou novotvorbou. Liečba a jej možnosti z toho vychádzajú. Poznáme lieky, ktoré sú tzv. antiresorpčné, čo znamená, že zastavia odbúravanie kostí. Druhým typom liekov sú tzv. osteoformačné, tie pomáhajú budovať kostnú hmotu. Liečba osteoporózy môže byť perorálna (lieky), injekčná alebo infúzna. Výber liečby závisí od rozhodnutia lekára a celkového zdravia pacienta. Len neprerušovaná, systematická liečba môže byť prevenciou zlomeniny.

Dá sa osteoporóza aj vyliečiť?

Liečbou sa dá zastaviť odbúravanie kostnej hmoty, teda udržať kostnú hmotu takú, akú ju v danom štádiu pacient má. Iná liečba dokáže kostnú hmotu navýšiť. Veľmi dôležitá je preto včasná diagnostika. Vyliečiť sa dá len v prípade, ak osteoporóza vznikla z dôvodu iného ochorenia. Ak táto príčina zanikne, možno osteoporózu vyliečiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlomené zápästie #osteoporóza #rednutie kostí #zlomenina stehennej kosti