Vírus herpesu máme doživotne, dá sa iba kontrolovať

Herpetických vírusov je viacero druhov. Jeden sa prejavuje ako opar na pere, ďalší na genitáliách, iný spôsobuje v detstve ovčie kiahne a neskôr sa reaktivuje v podobe pásového oparu. Herpes je v akútnom štádiu vždy infekčný a organizmus sa ho nevie definitívne zbaviť. Môže ho len držať pod kontrolou.

21.01.2022 06:00
herpes, dobré zdravie, Foto:
Imunitný systém nedokáže odstrániť herpetický vírus z tela.
debata (2)

Herpetických vírusov je viacero druhov. Asi najznámejší z hľadiska výskytu pľuzgierikov je Herpes simplex HSV 1 (HSV1), pretože spôsobuje známy opar na pere. HSV2 zas spôsobuje genitálny herpes, ktorý nie je na prvý pohľad vidieť, ale o to môže byť nepríjemnejší. Je klasifikovaný ako sexuálne prenosné pohlavné ochorenie. Tieto dva druhy herpetických vírusov si dokonca niekedy môžu prehodiť miesta svojho výskytu, preto by sa infekčný človek s oparom na pere nemal nikdy dotýkať genitálií iného a takisto naopak.

Medzi herpetické vírusy patrí aj ten, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. Ovčími kiahňami sa v priebehu svojho života nakazí až 90 % ľudí, väčšinou vo vekovej kategórii 5 až 9 rokov. Herpetický vírus Varicella zoster (HZV), ktorý ich spôsobuje, však takisto ostáva v organizme a pri oslabení imunitného systému sa môže reaktivovať vo forme pásového oparu. Hoci ovčie kiahne sú v detskom veku bežným infekčným ochorením, väčšinou bez komplikácií, pásový opar môže byť aj veľmi nebezpečný a ak sa skomplikuje tzv. postherpetickou neuralgiou, je veľmi bolestivý aj celé týždne po skončení akútnej fázy ochorenia. Iné herpetické vírusy spôsobujú mononukleózu (pozri tabuľku pod článkom), tzv. šiestu chorobu u detí či iné horúčkovité ochorenia.

Môže bozk s oparom na pere zabiť?

Obyčajne sa nevie, kedy herpetický vírus vnikol do tela, teda s výnimkou ovčích kiahní, keď sa obyčajne vie, že vírus sa rozšíril v predškolskom zariadení. Vo všeobecnosti možno povedať, že človek sa herpetickým vírusom nakazí už v detstve a bežné infekcie spôsobené Herpesom simplex 1 sa vyskytujú na pere či v okolí úst, „herpes dvojka“ na genitáliách, vážne problémy spôsobuje, keď vírus napadne oko (herpes keratitis) alebo centrálny nervový systém (herpetický zápal mozgu). Vážne komplikácie z herpetických infekcií môžu dostať najmä novorodenci, pacienti po transplantáciách, s AIDS, ale veľmi zlou kombináciou je napríklad aj atopický ekzém a herpes.

V minulosti sa stal medializovaný prípad, keď novorodenec v americkom štáte Iowa zomrel na herpetický zápal mozgu. Infekciu naň preniesla matka, ktorá mala opar na pere a bozkávala svoje novonarodené dieťa. V médiách následne vychádzali články s titulkami, že „bozk môže zabiť“. Áno, ale je to extrémne zriedkavé. V každom prípade bozkávať kohokoľvek s aktívnym herpesom na tvári nie je dobrý nápad. Genitálny herpes sa však môže preniesť na dieťa aj počas pôrodu.

Počet hlásených prípadov pásového oparu za... Foto: OPENVAERS.COM
graf, pásový opar, herpes zoster, herpes Počet hlásených prípadov pásového oparu za jednotlivé roky. Čísla do 16.12.2021. Zdrojom údajov je VAERS (The Vaccine Adverse Event Reporting System).

Opar a pásový opar sa vedia opakovane prebudiť

Vo všetkých spomínaných prípadoch imunitný systém nedokáže odstrániť herpetický vírus z tela. Ten v ňom prežíva v akomsi latentnom stave a aj po mnohých rokoch sa dokáže aktivovať. Medzi podnety, ktoré vyvolávajú „prebudenie“ vírusovej aktivity sú horúčava, UV-žiarenie, trauma, horúčka, menštruácia, stres a predovšetkým oslabenie imunity následkom rôznych ochorení. Niekomu sa opar často vyhodí pri cestovaní, pretože aj zmena prostredia a stravovania je pre organizmus v istom smere stresom, pásový opar zas niekedy dostávajú ľudia žijúci pod enormným tlakom. Sú ľudia, ktorí majú opar vždy na tom istom mieste, napríklad pod nosom, ďalší ho majú vždy na inej časti pier. „Raz som mala štyri opary naraz, keď sme na dovolenke vyliezli na trojtisícovku, kde bol na vrchole sneh a svietilo slnko,“ spomína Barbora z Bratislavy. „Opary sa mi vyhádzali, aj keď som si dala tetovať pery. Neskôr mi dermatologička povedala, že som mala preventívne užívať antivirotiká v tabletkách alebo si pery po tetovaní natierať antivirotikom v kréme. Ale radšej som sa rozhodla to neopakovať, pretože opar je môj večný problém. Bála som sa, že ho dostanem, keď som sa vydávala. Pokazil by mi všetky fotky.“

Mgr. Karol Kováč, ktorý je zakladateľom Inštitútu stresu, sa zas netají svojím príbehom, keď z dlhoročného stresu a vyhorenia dostal pásový opar (herpes zoster). „Herpes sa mi rozrástol po celom chrbte a hrudníku, mokvajúce vyrážky boli infekčné. Oslabený imunitný systém nereagoval, vysoké teploty presahovali 39 °C. V prvom týždni mi párkrát volali erzetpéčku. V priebehu nasledujúcich dní som si vypočul niekoľko pamätných hlášok. Lekár zo sanitky sa ma bál previezť, lebo som nebol stabilný. 60-ročná neurologička si ma fotila, lebo taký rozsah počas svojej praxe ešte nevidela.“ Trvalo mu presne tri a pol mesiaca, kým som sa z toho dostal. Denne bral 16 rôznych tabliet na podporu imunity, regeneráciu, trikrát do týždňa mu ožarovali poškodené miesta laserom, pretože dostal postherpetickú neuralgiu, čo je veľmi bolestivý stav, keď herpes poškodí nervy.

Malé opary na pere sa liečia pomocou... Foto: SHUTTERSTOCK
herpes, dobré zdravie, Malé opary na pere sa liečia pomocou voľnopredajných prostriedkov.

Ako podporiť imunitu? Otázka za milión

Malé opary na pere sa liečia pomocou voľnopredajných prostriedkov v podobe mastí, roztokov či hydrokoloidných náplastí, ktorých je v lekárňach veľký výber. Cieľom mnohých je pľuzgierik vysušiť a urýchliť hojenie, niektoré sú dokonca tónované, aby herpes prekryli. Ďalšie obsahujú prírodné látky (konopný či čajovníkový olej, výťažok z cesnaku, jed z ploskohlavca), iné klinicky odskúšané antivirotiká ako aciklovir či penciklovir.

Každý závažnejší herpetický výsev sa v princípe vždy lieči antivirotikami v tabletách (v nemocnici aj v infúziách). Sú na lekársky predpis. Obsahujú účinné látky ako aciklovir (Herpesin), valaciklovir (Valtrex) či famciklovir (Famciclovir-Teva). S ich podávaním je dôležité začať čo najskôr (do troch dní) po objavení sa infekcie. Podávajú sa aj vysoké dávky vitamínov radu B (v lieku Milgamma) ako prevencia polyneuropatie pri pásovom opare. Dôležité je však stimulovať svoj imunitný systém tak, aby sa proti herpetickej infekcii vedel brániť a tá sa už neprejavovala klinickými príznakmi. Otázka za milión je teda, ako upraviť imunitný systém?

chrípka, nádcha, choroba, prechladnutie, čaj, citrón Čítajte aj Domáca lekárnička pri virózach či po očkovaní. Nechýba vám nič?

Lekár imunológ vie pri opakovaných oparoch alebo napríklad po pásovom opare predpísať aj liečivá na stimuláciu imunitného systému (Immunor, Isoprinosine) špeciálne na vírusové infekcie (opar, ovčie kiahne, pásový či genitálny opar, na mononukleózu, osýpky či HPV). Poznáme známe imunitné vitamíny a minerály: déčko, céčko, zinok, selén, meď, probiotiká, imunostimulačné látky z medicinálnych húb… Používajú sa aj na prevenciu koronavírusovej infekcie. V koľkých prípravkoch si ich však nasadiť tak, aby boli v dostatočnej dávke? Multivitamíny obyčajne obsahujú všetko a nič. Dôležitá pri vyrovnávaní deficitu mikroživín je aminokyselina lyzín. Lyzín je totiž blokátor arginínu, rastového faktora pre herpetické vírusy. Herpetické vírusy ho potrebujú na rozmnožovanie. Kto máva herpes, nemal by teda jesť oriešky (najmä kešu a mandle) ani čokoládu. Obsahujú totiž viac arginínu ako lyzínu. Lyzín v prášku či tabletách možno nájsť v doplnkoch výživy viacerých značiek (Jamieson, Webber Naturals, GreenFood, GymBeam).

K dispozícii sú aj rôzne voľnopredajné doplnky výživy, ktoré obsahujú potrebné látky v kombinácii, napríklad lyzín so zinkom (HerpeNorm). Najnovšími sú dva veľmi komplexné prípravky, ktoré poskytujú až tri úrovne ochrany pred návratom herpesu – dodávajú lyzín, stimulujú pomocou látok z medicinálnych húb a obsahujú aj mix potrebných dávok 10 vitamínov a minerálov (Herpes complex a akut rescue). Takéto prípravky je najlepšie užiť večer, pretože herpes „vypučí“ najčastejšie v ranných hodinách po spánku, rozhodujúca je preto koncentrácia lyzínu a iných živín v noci. Pri pravidelnom užívaní tieto látky prispievajú aj k zmierneniu únavy, stresu a vyčerpania, ktoré sú rizikovým faktorom vzniku herpesu.

Čo je pásový opar?

Prvé príznaky sú únava, malátnosť a horúčka. Nasledujú pocity pálenia, svrbenia, pichania či brnenia. Najčastejšie sa vyskytuje na trupe, len na jednej polovici tela a v určitom pruhu kože. Postihuje skôr starších ľudí. Vyrážky sa objavia po dvoch dňoch až troch týždňoch od príznakov. Zmenia sa na pľuzgieriky s tekutinou vo vnútri, ktorá sa neskôr zakalí alebo stmavne krvou. Nakoniec z nich vzniknú chrasty, ktoré odpadnú. Na koži môžu ostať bledé škvrny.

Pásový opar spôsobuje prebudený vírus, ktorý ostane v tele po prekonaní ovčích kiahní. Aktivuje sa pri oslabení imunity alebo v strese. Najúčinnejšia je liečba, ak sa začne do troch dní. Okrem antivirotík môžu pomôcť lieky proti bolesti a protizápalové masti. Základnou prevenciou je posilnenie imunitného systému. Dostatočný spánok, vyvážená, pestrá strava, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, otužovanie, zníženie stresu, skoncovanie s fajčením.

Pásový opar je infekčný. Zostaňte doma! Ste nebezpečný pre ľudí, ktorí nemali ovčie kiahne. V minulosti bolo možné pre ľudí starších ako 50 rokov v SR očkovanie. Dnes je k dispozícii v susednom Rakúsku. Ak dôjde k poškodeniu postihnutých nervov počas ochorenia pásovým oparom, vzniká postherpetická neuralgia.

Medzi herpetické vírusy patrí aj ten, ktorý... Foto: SHUTTERSTOCK
dobré zdravie, herpes, Medzi herpetické vírusy patrí aj ten, ktorý spôsobuje ovčie kiahne.

Herpetické vírusy a ich klasifikácia

Názov Skratka Primárna infekcia Reaktivácia sa prejaví ako
Herpes simplex vírus 1 HSV1 v 80–90 % sa nevie, kedy k nej došlo, 20–30 % opar opar
Herpes simplex vírus 2 HSV2 80–90 % sa nevie, kedy k nej došlo, 10–20 % herpes na genitáliách herpes na genitáliách
Varicella zoster vírus VZV ovčie kiahne pásový opar
Cytomegalovírus CMV ochorenie podobné mononukleóze nevie sa
Epstein Barrovej vírus EBV mononukleóza nevie sa
Ľudský herpes vírus 6 HHV6 u detí tzv. šiesta choroba, tzv. roseola s typickou vyrážkou nevie sa
Ľudský herpes vírus 7 HHV7 horúčka plus ochorenie podobné šiestej chorobe nevie sa
Ľudský herpes vírus 8 HHV8 ochorenie spojené s horúčkou nevie sa

Charakteristika pásového oparu

  • vzniká kdekoľvek na ľudskom tele
  • vírus Varicella zoster (čiže ovčích kiahní)
  • prvýkrát sa prejaví ako ovčie kiahne, druhýkrát už ako pásový opar
  • na Slovensku ho prekoná každý 4. človek
  • dve tretiny postihnutých majú viac ako 50 rokov
  • 25 % riziko u ľudí nad 65 rokov
  • 50 % riziko u ľudí nad 85 rokov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #herpes #vyrážka #prenos vírusov #herpetický vírus #genitálny herpes #vírusové ochorenia