Na čo slúžia huby: Imunitu možno podporiť hlivou

Prípravky s hlivou sa často kombinujú s inými zložkami. Cieľom takejto kombinácie je efektívnejšie podporiť imunitu. Mykoterapia je odbor, ktorý ľudstvo sprevádza tisícky rokov. Účinky húb na najrôznejšie neduhy poznali a využívali už pravekí ľudia.

30.03.2022 06:00
hliva ustricová Foto:
Hliva ustricovitá je v Európe asi najznámejšia liečivá huba.
debata

Prečo sú huby také cenené v našom stravovaní, ale aj v rámci podpory imunity, dokonca terapie niektorých ochorení? Známy český odborník na výživu Petr Havlíček o nich hovorí: "Niektoré staré národy ich považovali za pokrm bohov, vojakom mali dodať silu. Nielen čínska, ale aj západná medicína využíva huby na lekárske účely aj v rámci alternatívnej medicíny. Huby nepatria z botanického hľadiska medzi zeleninu, ale z hľadiska obsahu živín majú málo makroživín (bielkovín, tukov, sacharidov), ale viac vitamínov, minerálnych látok a fytochemikálií. Z tohto hľadiska sa skôr podobajú na zeleninu.

Video
Odborník na výživu: Majú byť huby bežnou súčasťou jedálnička?

Mnohé obsahujú vitamíny skupiny B, niektoré aj D (ak k nim má prístup slnečné žiarenie), sú dobrý zdroj vápnika, železa, selénu, zinku či draslíka. Ale čo ich robí atraktívnymi, to sú rôzne typy vláknin, ktoré huby obsahujú. Vieme, že jedna z najzásadnejších vecí pre fungovanie nášho imunitného systému je náš mikrobióm. A ak chceme byť zdraví, musíme živiť priateľské baktérie v našich útrobách a huby sú zdrojom prebiotík, ktoré tieto baktérie vyživujú."

hliva ustricová Čítajte viac Tekutá hliva na zdravie vplýva. Pestujú ju v Kežmarku na vreciach

V Európe asi najznámejšia liečivá huba je hliva ustricovitá. Má vynikajúcu chuť aj vôňu. Obľúbenou sa stala aj vďaka možnosti pestovania. Je dôležitá pre široké spektrum biologicky aktívnych látok. Patria sem polysacharidy zo skupiny glukánov, z nich predovšetkým betaglukány, ktoré dokážu stimulovať činnosť makrofágov. To je druh bielych krviniek zodpovedných za rozpoznanie a likvidáciu škodlivých votrelcov – vírusov a baktérií, ale aj poškodených buniek v tele, ktoré už nie sú schopné plniť si svoju pôvodnú funkciu.

Rakytníkový olej

  • blahodarné účinky na podporu imunity
  • priaznivý účinok na pokožku a sliznice
  • priaznivo pôsobí proti únave, zvyšuje výkonnosť
  • vysoko efektívny pri virózach či chorobách dýchacích ciest

Ďalšou významnou látkou obsiahnutou v hlive je lovastatín, ktorý patrí do skupiny tzv. statínov. To sú látky znižujúce hladinu LDL, „zlého“ cholesterolu v krvi. Hliva ďalej obsahuje vitamíny B, D, C a K, nenasýtené mastné kyseliny a bioflavonoidy. Zaujímavou látkou je aj pleurotín, ktorý má účinky podobné antibiotikám a je známy aj jeho pozitívny účinok proti tvorbe krvných zrazenín. A zásadnou výhodou hubových preparátov sú prakticky nulové vedľajšie účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #hliva ustricová #medicinálne huby #hliva