Migréna: Na hodiny „vyradí“ z prevádzky, človek môže upadnúť aj do kómy

Je tretím najčastejším ochorením ľudí stredného veku a trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov. Nevyberá si však a problémy robí aj deťom. Reč je o migréne, ktorej prejavy sú, na rozdiel od „klasickej“ bolesti hlavy, oveľa intenzívnejšie a jej priebeh je dlhší.

04.05.2023 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Pre bolesti hlavy raz za čas vynechá prácu, školu alebo si nemôže plniť iné povinnosti 44 % opýtaných.
debata

Migréna znepríjemňuje každodenný život státisícom Sloveniek a Slovákov. Človeka dokáže na niekoľko hodín až úplne „vyradiť“ z prevádzky a vylúčené nie je ani riziko kómy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju zaraďuje medzi 20 ochorení, ktoré najvýraznejšie ovplyvňujú kvalitu života. Kým sa migrenik na Slovensku prepracuje k diagnóze, môže to trvať aj štyri roky.

Podľa prieskumu spoločnosti Teva Pharmaceuticals Slovakia trpí bolesťou hlavy, ktorá sa opakuje viac ako dvakrát do mesiaca, až 36 % Slovákov a Sloveniek. Pre bolesti hlavy raz za čas vynechá prácu, školu alebo si nemôže plniť iné povinnosti 44 % opýtaných. V prípade častej bolesti hlavy by sa väčšina opýtaných (61 %) obrátila na všeobecného lekára a 34 % by hľadalo pomoc u neurológa.

Relácia IDE O ZDRAVIE

Video
Katka Beňová o živote s migrénou: Bolesti hlavy aj 15 dní v mesiaci

Štatistiky Národného cetra zdravotníckych informácií hovoria, že v roku 2021 prišlo do ambulancií neurológov 26 665 ľudí s diagnózou migréna a iné symptómy bolesti hlavy, s výraznou prevahou žien oproti mužom.

Je možné migrénu odlíšiť od bežnej bolesti hlavy? Kedy by človek nemal váhať s návštevou lekára? Podozrenie, že ide o migrénu, by sme mali mať vtedy, ak je bolesť sprevádzaná aj inými ťažkosťami a objavuje sa opakovane. Bolesť hlavy pri migréne je typicky jednostranná, pulzujúca často sprevádzaná vracaním, črevnými problémami, precitlivenosťou na zvuky, svetlo a pachy, a je taká silná, že bráni vo výkone každodenných aktivít. Ak bolesť hlavy spĺňa aspoň tri z týchto prejavov, je potrebné vyhľadať lekára.

žena, bolesť hlavy, migréna, ochorenie Čítajte viac Odpovedzte na 5 otázok. Trikrát ÁNO znamená, že máte migrénu

„Dôležitú úlohu v diagnostike a nastavení liečby zohráva aj pacient. Pokiaľ si vedie záznamy o atakoch bolestí hlavy, intenzite, opakovaní, prípadne o spúšťačoch a okolnostiach vzniku bolestí hlavy, je jednoduchšie diagnostikovať ochorenie a nastaviť vhodnú liečbu,“ hovorí neurologička Anetta Kováčiková.

„Poznať svoje ochorenie je prvým krokom k lepšiemu životu. Dlhoroční pacienti vedia predvídať ataky migrény a prispôsobiť tomu svoje konanie, vedia, čo im atak migrény spôsobuje alebo zintenzívni, kedy si majú podať liek a migréne sa úplne vyhnúť alebo znížiť jej intenzitu.“

Mnoho ľudí, ktorí zažili alebo zažívajú migrénu, tvrdia, že im ochorenie vzalo celý život, túžby, sny, znemožnilo robiť si plány s rodinou, rozvíjať kariéru. Migrenózny atak môže trvať niekoľko hodín až dní. V súčasnosti to však tak byť nemusí.

Existujú totiž rôzne možnosti liečby. „Primárne sa podáva akútna liečba analgetikami alebo triptanmi, ak zlyhá alebo má pacient ataky príliš často, alebo ak záchvat trvá viac ako 48 hodín a narúša bežné denné aktivity, lekár môže predpísať profylaktickú liečbu, ktorá sa podáva preventívne a tabletková forma sa užíva denne. Ak sa pri tejto liečbe nezníži počet záchvatov, máme tu aj biologickú liečbu, ktorá sa podáva injekčne, zväčša jedenkrát mesačne,“ hovorí neurológ profesor Peter Valkovič.

Viac o migréne, ako aj migrenózny denník a mobilnú aplikáciu na stiahnutie nájdete na: www.migrena-kompas.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy #liečba migrény