Pacient: No a čo, mňa aj tak porazí

Argumenty, prečo ľudia neprídu na preventívnu prehliadku ku všeobecnému lekárovi sú rôzne. Jeden sarkastický dnes odprezentovala na tlačovej konferencii MUDr. Monika Palušková, PhD., prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Jej pacient, muž, ktorý fajčí 40 cigariet denne, sa k potrebe preventívnej prehliadky postavil slovami: "No a čo, mňa aj tak porazí. Aj tak zomriem."

19.05.2023 12:35 , aktualizované: 13:21
tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor,... Foto:
Poistenci majú nárok na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára pre dospelých raz za dva roky.
debata (1)

„Ak rýchlo zomriete, tak to ešte možno budete mať šťastie. Ale viete, kto vás bude obracať na posteli po cievnej mozgovej príhode?“ spýtala sa lekárka. Práve dnes je Svetový deň všeobecných lekárov, ktorým sa inde vo svete hovorí aj rodinní. „Áno, je nás málo a máme sa postarať o milióny občanov,“ pripúšťa MUDr. Monika Palušková. Preventívna prehliadka sa však dá naplánovať dostatočne vopred, nie je to niečo, čo človek potrebuje akútne. „Mnohí argumentujú, že chodia špecialistovi a tam ich vyšetria. To nie je pravda, pretože neurológ vám neurobí EKG a internista vám neurobí vyšetrenie v rámci skríningu rakoviny hrubého čreva. Na stránke ministerstva zdravotníctva si zistite, na čo máte nárok a žiadajte to. Ja mám svojrázny nástroj, ako pacienta vyšetriť. Keď príde so žiadosťou o pečiatku na potvrdenie, že je spôsobilý pracovať, pozvem ho na prevenciu, pretože bez vyšetrenia mu predsa takéto potvrdenie nemôžem dať.“

Poistenci majú nárok na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára pre dospelých raz za dva roky. Ak sú pravidelnými darcami krvi, sú darcami orgánov (vieme, že niektoré orgány, napr. obličku, časť pečene atď., možno darovať aj za života) alebo tkanív, majú nárok na každoročnú prehliadku. Až 61 % ľudí si uvedomuje, že preventívna prehliadka je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie. Napriek tomu sú k svojmu zdraviu ľahostajní. Preventívku u všeobecného lekára v predošlých dvoch rokoch odignorovalo až 1,3 milióna dospelých, čo je viac ako polovica poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorí na ňu mali nárok. Vyplýva to z analýzy interných dát poisťovne a z rozsiahleho prieskumu o vnímaní dôležitosti preventívnych prehliadok na Slovensku.

Národný onkologický ústav Čítajte viac Ako dopadli slovenské nemocnice v prieskume najväčšej zdravotnej poisťovne?

Najnovšie čísla za roky 2021 a 2022 ukazujú, že až 55 % poistencov vo veku 18+ nemá absolvovanú preventívnu prehliadku u všeobecného lekára. Najviac sa to týka poistencov v produktívnom veku (muži vo veku 30–40 rokov a ženy vo vekovej kateorii 30–50 rokov). Áno, 42 % ľudí uvádza podľa prieskumu ako najčastejší dôvod nedostatok času.

Prieskum odhalil, že lekára navštívia pacienti až vtedy, keď ich niečo bolí. Dokonca 15 % ľudí nerieši preventívne prehliadky vôbec. Je logické, že zanedbávanie prevencie môže viesť ku vážnym komplikáciám zdravotného stavu. Najviac mužov, ktorí nechodia na prevenciu, pracuje v automobilovom sektore či vo verejnej správe. Ženy, ktoré možnosť prevencie nevyužili, pracujú paradoxne v sektore zdravotníctva! Nasledujú pracovníčky maloobchodu a verejnej správy.

Podľa rozsiahleho prieskumu o vnímaní dôležitosti preventívnych prehliadok na Slovensku sa návšteva u lekára spája s predstavou hrozby a čakania. Najčastejším dôvodom neabsolvovať prevenciu je už spomínaný nedostatok času, na druhom mieste ľahostajnosť ku zdraviu, obava z výsledkov a strach z ihiel a krvi. Čo je zaujímavé, v západnej časti Slovenska chodia poistenci VšZP menej na prevenciu ako na východe republiky. Pravdepodobne je to spôsobené aj väčšou hektikou v západnej časti republiky a tým, že sem za prácou dochádza množstvo ľudí z iných častí Slovenska, ktorí majú v skutočnosti svojich lekárov ďaleko, čiže v mieste svojho trvalého bydliska. V menších mestách či obciach ľudia skôr svojich lekárov roky poznajú a sú pre nich viac „rodinnými“ lekármi.

„Ľudia si často preventívnu prehliadku spájajú s tým, že lekár im LEN odoberie krv a zmeria tlak, už menej často si uvedomujú, že prevencia zahŕňa aj vyšetrenie moču, EKG či zisťovanie váhy. Stáva sa, že lekár odhalí vysoký krvný tlak aj u mladého 30-ročného človeka, ktorý športuje a nepociťuje žiadne ťažkosti,“ uviedla podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková. Podľa nej sú za nízkou účasťou ľudí na prevencii slabé znalosti o jej účele a obsahu, čo má zmeniť práve celoročná edukácia pre verejnosť dostupná na stránke poisťovne.

Poďme na preventívnu prehliadku. To rozhodnutie môže mať silu života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #prevencia #preventívna prehliadka