Z dvoch Zdenkiných znamienok sa vykľuli melanómy

Melanóm je jeden z najzhubnejších nádorov. Pacientke Zdenke ho zistili v roku 2019, no našťastie v začiatočnom štádiu.

21.06.2023 10:00
melanóma, rakovina kože Foto:
Zdenka mala v oboch prípadoch šťastie, že melanómy boli zachytené ešte v začiatkoch, boli včas diagnostikované a chirurgicky odstránené.
debata
  • Zdenka je aktívna žena v produktívnom veku a náruživá rekreačná športovkyňa. Voľné chvíle trávi na bicykli alebo korčuliach či pri inom športe v prírode. Nie je typický „fototyp pre rakovinu kože“, nie je bledá ani ryšavá. „Odmalička som trávila veľa času vonku s rodičmi alebo kamarátmi. Mám tmavší typ pokožky a rýchlo sa opaľujem. Takisto si nespomínam, že by som sa niekedy spálila,“ vysvetľuje Zdenka. Napriek tomu nepodceňuje ochranu pred slnečným žiarením a používa fotoprotekciu.
  • V roku 2019 mala Zdenka úraz na zimnej dovolenke, kde si pri lyžovaní zlomila nohu v predkolení a museli ju operovať. Neskôr, bohužiaľ, došlo k pooperačným komplikáciám a okrem chirurgických vyšetrení musela Zdenka absolvovať aj angiologické (cievne) kontroly. Vtedy si vyšetrujúca lekárka všimla väčšie materské znamienko na zadnej časti lýtka a odporučila jej vyšetrenie u dermatológa. Podozrivé znamienko však mala Zdenka už od detstva a nepozorovala na ňom žiadne zmeny. Napriek tomu navštívila onkodermatologičku z Národného onkologického ústavu MUDr. Zuzanu Murárovú. Tá jej pri kontrole prekvapujúco našla iné rizikové znamienko, ktoré pod dermatoskopom malo známky melanómu. Znamienko bolo veľmi malé a nevýrazné, ale histologické vyšetrenie (po chirurgickom odstránení znamienka) potvrdilo pozitivitu! Melanómové bunky sa nachádzali len v najvrchnejšej časti kože (takýto melanóm sa označuje ako „in situ“.)
albín, albíni, albinizmus, Afrika, Malawi Čítajte aj Život bez pigmentu je prekliatím. Aj takto vyzerajú albíni v Afrike
  • O rok neskôr, v roku 2021, pri opakovanej kontrole a opäť na tom istom ľavom lýtku, boli viditeľné podozrivé zmeny aj na väčšom materskom znamienku. Chirurg ho vyrezal preventívne aj s dvojcentime­trovými okrajmi (hovorí sa tomu zaisťovací okraj, resp. bezpečnostný lem). Toto znamienko už podľa klasifikácie malo štádium I A a Breslowov index (hĺbka melanómu) 0,5 mm. Súčasťou diagnostiky sú aj kontroly, či sa rakovina nerozšírila do ďalších orgánov, a tak Zdenke urobili ďalšie vyšetrenia: ultrazvuk brucha, rtg pľúc a CT s kontrastnou látkou. Našťastie, všetko bolo negatívne a metastázy melanómu sa nenašli.
  • Zdenka mala v oboch prípadoch šťastie, že melanómy boli zachytené ešte v začiatkoch, boli včas diagnostikované a chirurgicky odstránené. Obe znamienka sa nachádzali na menej viditeľných miestach a neprejavovali sa na nich žiadne výrazné či podozrivé zmeny. Aj v jej prípade sa teda potvrdilo, že pravidelná samokontrola pokožky je síce veľmi dôležitá, ale dôležitú úlohu zohráva aj vyšetrenie u lekára dermatoskopom. Len tak sa dajú včas odhaliť rizikové kožné útvary a predísť podstatne ťažšie liečiteľnému nádorovému ochoreniu s tvorbou metastáz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #kožné znamienka