Červená krv má aj tri iné farby! Kedy je žltá, biela a kto ju má modrú?

Krv je červená tekutina, ktorú tvorí krvná plazma. V nej plávajú krvné bunky, krvinky.

22.06.2023 10:00
krv, krvná skupina, laboratórium, skúmavka Foto:
Krv nie je vždy výlučne červená.
debata

Sú to:

  • červené krvinky (erytrocyty)
  • biele krvinky (leukocyty)
  • krvné doštičky (trombocyty)

Všetky krvné bunky sa tvoria v kostnej dreni. Odtiaľ sa krvinky vyplavujú priamo do krvi. Staré krvinky zachytáva a rozkladá slezina, ktorú nazývame aj cintorínom krviniek.

Krv nemusí byť len červená

Akej farby je naša krv? Odpoviete automaticky – červená. A viete, že to nemusí byť vždy pravda?

Keď krv chvíľu stojí, vytvoria sa na nej tri farebné vrstvy – žltá, biela a červená. To sú farby tvoriace „krvnú trikolóru“. A to už ani nehovoriac metafore v zmysle modrej krvi, ktorú majú šľachtické rody!

Tri farebné vrstvy našej krvi

Keď krv chvíľu stojí, vytvoria sa tri farebné vrstvy:

Žltá: Krvná plazma. Tvorí asi polovicu (55 %) celej krvi. Krvinkám a živinám umožňuje pohyb v cievach.

Biela: Túto vrstvu v strede tvoria biele krvinky a krvné doštičky (4 %). Biele krvinky zabezpečujú ochranu proti infekciám a cudzorodým látkam. Je ich viacero druhov a každá má svoju špecifickú funkciu.

Napríklad vyrábať protilátky alebo zabíjať nádorové bunky. Krvné doštičky sa starajú o zrážanlivosť krvi, sú teda dôležité pri zastavovaní krvácania.

Červená: Spodnú vrstvu tvoria červené krvinky (41 %). Nedajú sa nahradiť ani umelo vyrobiť, preto sú najdôležitejšie. Vypĺňa ich červené krvné farbivo hemoglobín, ktoré obsahuje železo. Hemoglobín je schopný viazať kyslík v pľúcach a preniesť ho ku tkanivám a vymeniť ho za oxid uhličitý, ktorý následne prinesie naspäť do pľúc. Tam ho uvoľní, aby sme ho mohli vydýchať.

Čo sa robí s darovanou krvou, ktorá sa nespotrebuje?
Video
Zdravotnícke zariadenia bojujú s jej nedostatkom najmä v letných dovolenkových mesiacoch. Aké sú najčastejšie dôvody vyradenia darcov v tomto období? Chcete darovať krv príbuznému či priateľovi a nemáte zhodnú krvnú skupinu? A čo sa robí s prípadnými prebytkami tejto vzácnej tekutiny, ak sa nestihne spotrebovať do exspirácie? Odpovedá MUDr. Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Národnej transfúznej služby.

Krv nie je len tekutina

Pozostáva totiž z tekutej i tuhej časti. Tuhú časť predstavujú červené, biele krvinky a krvné doštičky. Tekutá časť je krvná plazma.

Červená krvinka je relatívne jednoduchá bunka, ktorá má zboku tvar piškóty a v krvnom obehu prežíva 120 dní. Obsahuje krvné farbivo hemoglobín, ktoré je schopné viazať a uvoľňovať kyslík a oxid uhličitý.

Hemoglobín dáva krvi typickú červenú farbu. Červené krvinky zanikajú v slezine, organizmus však využíva rozpadnuté produkty z krvinky na ďalšiu krvotvorbu, ako sú bielkoviny, železo a ďalšie látky. Červené krvinky sa špecializujú najmä na prenos kyslíka.

darcovstvo krvi, odber krvi, krv, ruky, srdce, srdiečka, žily Čítajte viac Prečo je dobré darovať krv ešte pred dovolenkou? Môže to skomplikovať tento vírus

Bielych krviniek je viacero druhov. Špecializujú sa na obranné funkcie organizmu – niektoré nás bránia proti baktériám, ďalšie proti vírusom, proti parazitom, iné odstraňujú z organizmu zvyšky rozpadnutých buniek. Spolupráca medzi jednotlivými druhmi bielych krviniek je nesmierne zložitá.

Krvné doštičky sú najmenšie krvinky. Zabezpečujú krvnú zrážanlivosť. Pri krvácaní alebo odbere krvi do suchej skúmavky sa krv hneď zráža. Vytvorená zrazenina sa nazýva krvný koláč, tekutina nad ňou sérum.

V krvnej plazme sa nachádzajú bielkoviny, tuky a cukry, ďalej minerály, vitamíny, ióny, enzýmy, hormóny a plazmatické faktory krvného zrážania.

Pri darovaní krvi už neplatia sprísnené opatrenia

Dve otázky riaditeľke marketingu a komunikácie Národnej transfúznej služby SR Mgr. Martine Frigovej:

Pretrvávajú pre darcov naďalej nejaké sprísnené opatrenia v podobe objednávania sa na darcovstvo?

V súčasnosti v odberných centrách NTS SR nie sú nastavené žiadne sprísnené opatrenia. Darcu pri vstupe na naše pracovisko žiadame, aby si dezinfikoval ruky. Má možnosť objednať sa na darovanie krvi alebo zložiek z krvi prostredníctvom on-line objednávkového systému cez našu webovú stránku alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie, takisto sa môže objednať telefonicky, alebo môže prísť na darovanie bez objednania. Možnosť objednania sa na darovanie krvi, a tým aj efektívnejšieho manažovania si vlastného času, sme ponechali na základe pozitívnej spätnej väzby zo strany darcov. Samozrejme, sú darcovia, ktorí si nevedia dopredu rezervovať termín z dôvodu pracovných povinností. Aj títo darcovia sú na našich pracoviskách vítaní a môžu darovať krv.

Kedy môže ísť darovať krv človek po tom, čo sa vráti zo zahraničia v zmysle okolitých krajín EÚ (napr. tí, čo pracujú v Rakúsku, Čechách, Maďarsku, Poľsku…)?

V súčasnosti nie sú zavedené výluky z darovania krvi po návrate z krajín EÚ. V prípade návštevy mimoeurópskych krajín sa vyradenie môže predĺžiť až na šesť mesiacov, ak ide o región s výskytom malárie. S blížiacim sa letným obdobím sa môže situácia meniť, najmä v súvislosti s výskytom vírusu západonílskej horúčky. Odporúčam preto sledovať webovú stránku NTS SR, kde máme vždy zverejnené aktuálne platné usmernenia v súvislosti s darovaním krvi – www.ntssr.sk.

Poznámka: Nezabudnite! V prípade, že sa u vás objavia príznaky respiračného ochorenia alebo zvýšená teplota nad 37 stupňov Celzia v priebehu siedmich dní po darovaní krvi alebo jej zložiek, čo najrýchlejšie to oznámte pracovisku, kde ste krv darovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #červená #darcovstvo krvi #definícia #farba krvi