Môžu komáre prenášať maláriu aj na Slovensku?

Čoraz viac cestovateľov smeruje do exotických krajín. Ak si myslíme, že malária sa nás absolútne netýka, našu istotu môžu nalomiť prípady malárie u osôb žijúcich v blízkosti veľkých medzinárodných letísk, ktoré malarickú oblasť nikdy nenavštívili. A fakt, že druhy komárov, ktoré prenášajú maláriu, sa už objavili aj na našom území.

23.07.2023 06:00
Malária Foto:
Druhy komárov, ktoré prenášajú maláriu, sa už objavili aj na našom území
debata (8)

Malária naďalej ostáva významnou zdravotníckou hrozbou pre cestovateľov a jedným z najväčších zabijakov ľudskej populácie. Malarický komár je schopný prežiť aj viachodinovú cestu a hoci sa kabíny lietadiel po pristátí sprejujú, vyletieť môže aj z oblasti podvozka lietadla, pričom si udržal svoju infekčnosť. Toto ochorenie prenášajú samičky komára rodu Anopheles, ktoré sú aktívne od súmraku do brieždenia.

„Prítomnosť plazmódií v krvi vyvoláva opakované záchvaty zimnice, horúčky a potenia, následne sa telesná teplota znormalizuje. Tento cyklus sa obyčajne opakuje každý tretí, štvrtý deň v závislosti od druhu malarického parazita a pri najnebezpečnejšej tropickej malárii sa môžu záchvaty objavovať nepravidelne v rôznych časových intervaloch. Ďalšími sprievodnými príznakmi môžu byť nechutenstvo, nevoľnosť, hnačka, bolesti hlavy, kĺbov a svalov. V pokročilejších fázach sa môže objaviť anémia alebo zožltnutie kože, psychické poruchy, poruchy vedomia až kóma,“ píše doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., epidemiológ a expert na infekčné ochorenia v odbornom časopise Očkování a cestovní medicína.

Samička komára Anopheles funestus. Tento druh... Foto: SITA/AP, James Gathany/CDC
komár, malária, anopheles fenestus Samička komára Anopheles funestus. Tento druh môže prenášať maláriu.

Najnebezpečnejšia je tropická forma malárie

Ochorenie spôsobuje päť druhov plazmódií, z ktorých je najnebezpečnejší pôvodca tropickej formy malárie. „Najúčinnejším ochranným opatrením naďalej ostáva antimalarická chemoprofylaxia doplnená o použitie repelentov. A, samozrejme, použitie moskytiér, ochranných sietí, v období od západu slnka do svitania,“ tvrdí doc. Maďar.

V malarických oblastiach sa odporúča obmedzovať počas tmy pobyt vonku, nosiť ponožky, košele s dlhými rukávmi, dlhé nohavice zo svetlej látky, prípadne aj šatku na krk. Dôležité je v malarickej oblasti impregnovať repelentom aj moskytiéru, používať elektrické odparovače v miestnosti a aplikáciu repelentu opakovať po kúpaní, spotení atď.

dievca, nevoľnosť, kinetóza, cestovanie, vracanie, grcanie, vrecúško Čítajte viac Nevoľnosť počas cestovania? Máte na výber od špeciálnych lízaniek cez žuvačky pre cestovateľov až po liek

Opatrenia aj antimalariká

„Existuje viacero liečiv, ktoré bránia plazmódiám, aby po prieniku do organizmu uplatnili svoj patogénny účinok. Všetky sa majú užívať s jedlom a dobre zapiť,“ upozorňuje odborník.

Patrí sem hydroxychlorochín, ktorý bol po dlhú dobu najpoužívanejší, v súčasnosti je však na účinnú látku v mnohých oblastiach vytvorená rezistencia.

Toto liečivo niekedy zhoršuje priebeh psoriázy a nemali by ho užívať epileptici. Väčšina cestovateľov veľmi dobre toleruje meflochín, ktorého výhodou je jednoduchosť užívania – v rámci prevencie jedna tableta týždenne. Na meflochín je rezistencia vo východnej časti Barmy, v niektorých provinciách Kambodže a v malarických oblastiach Thajska. Na Slovensku je však momentálne nedostupný. Medzi nežiaduce účinky meflochínu patrí nevoľnosť, zvláštne sny, závraty, zmeny nálady, nespavosť, bolesť hlavy či hnačka. Užívanie sa navyše neodporúča pilotom, horolezcom, potápačom pre možnú poruchu priestorovej orientácie.

Moskytiéra alebo odpudzovač komárov sú v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka, Tangalle, izba, posteľ, moskytiéra Moskytiéra alebo odpudzovač komárov sú v exotike dôležité.

Antimalariká sú v rozvojových krajinách často dostupné bez lekárskeho predpisu, v predaji sú však aj státisíce balení falošných liekov, ktoré od pravých nerozozná ani špecialista v odbore infekčných ochorení.

Najlacnejším variantom antimalarickej profylaxie je doxycyklín, čo je vlastne antibiotikum. Zvyšuje však citlivosť kože na slnečné žiarenie aj riziko gynekologických kvasinkových infekcií u žien cestovateliek.

Najmodernejšou a súčasne najdrahšou možnosťou ochrany pred pôvodcom tropickej malárie je kombinácia dvoch účinných látok pod obchodným názvom Malarone (junior aj pre dospelých). Po podaní prípravku bol popísaný výskyt závratov, môže teda narúšať činnosť vyžadujúcu zvýšenú pozornosť. Liek sa má zajesť mastnejším jedlom alebo zapiť mliekom. Vo vyššej dávke je vhodný aj na pohotovostnú samoliečbu. Možno ho získať aj priamo v ambulanciách cudzokrajných chorôb, kde mávajú vakcíny a antimalariká k dispozícii, pretože bežná lekáreň takéto typy liečiv predá málokedy, a preto ich nemá dôvod držať v sklade. Podľa pokynov lekára ich treba aj užívať.

Žiadny zo spôsobov ochrany pred maláriou nie je stopercentne účinný. Prevencia musí zohľadňovať malarickú situáciu v krajine, kam človek cestuje, vrátane rezistencie, ale aj oblasť a charakter pobytu, ročné obdobie, plánované výlety, vek, hmotnosť, zdravotný stav cestovateľa. To môžu posúdiť len v ambulanciách cestovnej medicíny, kde majú dostatok skúseností.

Nemalarická oblasť sme len od roku 1963

Málo sa vie o tom, že posledný pacient sa na Slovensku nakazil maláriou iba pred vyše 50 rokmi. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila Slovensko za nemalarickú oblasť až v roku 1963.

Komár rodu Anopheles, ktorý pôvodcu ochorenia prenáša z človeka na človeka, tu však ostal. Na to, aby sa choroba rozšírila na Slovensku, musí byť u nás veľa nakazených ľudí, ktorí majú v krvi parazita plazmódium.

Potenciálne to môžu byť napríklad utečenci z afrických krajín. Dnes sa na Slovensku vyskytujú prípady malárie u turistov alebo prisťahovalcov z iných, prevažne tropických krajín.

Klimatológovia však varujú, že masívne otepľovanie výrazne mení mapu výskytu tohto ochorenia.

Malária na Slovensku

  • Zatiaľ je to importovaná choroba, takže sa do SR dostane prostredníctvom nakazeného človeka z rizikovej oblasti
  • Od roku 2020 sa eviduje v Epidemiologickom informačnom systéme celkovo desiatka nahlásených prípadov malárie. Všetky ochorenia boli importované a súviseli s cestou do malarických oblastí v krajinách ako Tanzánia, Mauritánia, Nigéria, Uganda a Sudán. Za ostatné dva mesiace roku 2023 boli u nás zaznamenané štyri prípady ťažkej malárie.
  • Inkubačná doba je jeden až tri týždne (ale aj niekoľko mesiacov), pričom prvé príznaky ochorenia sa podobajú bežnej chrípke.
  • Typické prejavy malárie: bolesti hlavy, svetloplachosť, svalová slabosť, nevoľnosť a vracanie. Neskôr dochádza k malarickým záchvatom, keď postihnuté červené krvinky odumierajú a dochádza k ich rozpadu, čo sprevádza náhla horúčka, zimnica až triaška. Po prekonaní horúčky nastáva nadmerné potenie a opätovné malarické záchvaty. Dochádza tiež k anémii v dôsledku zníženia počtu červených krviniek.
  • Ťažkou formou malárie sú ohrozené najmä deti do 5 rokov, tehotné ženy a neimúnni cestovatelia.
  • Detekčný test na maláriu z krvi robia v ambulanciách cestovateľskej medicíny. Treba prísť pri akýchkoľvek zdravotných problémoch po príchode z malarickej oblasti (aj keď človek nemá teplotu).

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #hmyz #komáre #exotika #moskyty #antimalariká #malarická oblasť