Na náladu mladých zdravých žien má vplyv táto tekutina. Prekvapujúce?

Dehydratácia má vplyv na náladu mladých zdravých žien. To je záver staršej štúdie, v rámci ktorej vedci z Americkej spoločnosti pre výživu prišli na to, že pitný režim neovplyvňuje len telesné funkcie, ale aj duševnú pohodu.

09.08.2023 11:00
leto, dovolenka, cestovanie, turistky, turista,... Foto:
Pitný režim neovplyvňuje len telesné funkcie, ale aj duševnú pohodu.
debata

Vedci dávnejšie zorganizovali experiment s dvadsiatimi piatimi mladými zdravými ženami vo veku od 17 do 29 rokov. „Experiment prebiehal tri dni po sebe. Vedci najskôr u účastníčok vyvolali dehydratáciu cvičením, bez podávania močopudných látok. V ďalšej fáze cvičenie skombinovali s močopudnými látkami. V tretej fáze stav vody v tele udržiavali na normálnej úrovni. Trikrát za deň počas oddychu a aj počas cvičenia pomocou dotazníkov skúmali schopnosti vnímania, náladu a ostatné príznaky dehydratácie.

Odborník na výživu: Na čo má vplyv pitie vody s citrónom? Môže podporiť aj chudnutie
Video
Zlepšuje pitie vody s citrónom chudnutie, detoxikáciu, funkciu pečene, vyprázdňovanie či kvalitu pokožky? Väčšina odborníkov má jasný názor - odpoveď znie nie. Výživový špecialista Petr Havlíček má však v rukách trochu inú štúdiu... Dôležité je pitie vody predovšetkým pred jedlom. / Zdroj: TV Pravda

Výsledky experimentu priniesli zaujímavé zistenia. „Prvé škodlivé efekty dehydratácie boli pozorovateľné veľmi rýchlo, prejavili sa v priebehu 12–16 hodín od začiatku nedostatočného príjmu tekutín. Účastníčky experimentu v dotazníkoch uvádzali únavu, celkové zhoršenie nálady, neschopnosť sústrediť sa na úlohy.

„Fakt, že voda je dôležitá pre zdravie, je známy dávno. Odborníci už dlhé roky upozorňujú na to, že dodržiavanie pitného režimu môže naozaj výrazne ovplyvniť vznik chronických ochorení alebo spôsobiť kolaps organizmu pri zvýšenej záťaži. Objav, že voda môže ovplyvňovať náladu, preto nie je vo vedeckom svete prekvapením,“ vysvetľujú autori štúdie. Pre úsmev teda treba piť vodu. Nie vodku!

nechtík, mäta, rakytník, čaj, šálka, byliny, nálev Čítajte aj Čo piť, keď... máte afty, alergiu, vysoký tlak. Recept na domáci elixír proti hypertenzii

Prejavy významného nedostatku tekutín

  • malátnosť, spavosť, bolesti hlavy
  • suchá, bledá, málo napätá koža
  • suché sliznice v ústach
  • acetónový zápach z úst
  • vpadnuté, lesklé oči
  • slabé močenie, sýtožltá farba moču
  • zvýšená telesná teplota (najmä u malých detí)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #dehydratácia #pitie tekutín #pitie vody