Nový mikroskop, ktorý sleduje pohyby oka, bude pomáhať pri všetkých typoch operácií

Jednou z najmodernejších pomôcok oftalmologickej praxe na Očnom oddelení UNLP Košice v areáli na Rastislavovej je mobilný operačný mikroskop s kompletným vybavením na operatívu patológie oblasti oka.

16.08.2023 15:11
ocny mikroskop, mikroskop, oči, oko, oftalmológ Foto:
Prístroj patrí k najvyššej generácii očných mikroskopov. Majú ho v UNLP v Košiciach.
debata

Prístroj patrí k najvyššej generácii očných mikroskopov. Má precízny navigačný systém, po celý čas sleduje pohyby oka pacienta. Ak sa aj pacient pohne, prístroj to presne zameriava a drží pozíciu oka. Vďaka tomu sa operatér orientuje v oku so 100 % presnosťou.

Okrem toho mikroskop prenáša obraz s kvalitným rozlíšením nielen na veľkú obrazovku, ale aj operatérovi do tzv. okulárov.

Primárka Očného oddelenia UNLP Košice MUDr.... Foto: UNLP Košice
ocny mikroskop, oko, operácia oka, oči, mikroskop Primárka Očného oddelenia UNLP Košice MUDr. Barbora Horváthová.

„Dokážeme ním realizovať všetky typy operácií oka, jeho predného aj zadného segmentu, teda vonkajších i vnútorných častí oka. Často sú to náročné operácie sklovca, sietnice, či diery v makule, ako aj akútne a poúrazové stavy. Patríme medzi pracoviská na východnom Slovensku, ktoré sa zaoberajú vážnymi aj ojedinelými diagnózami – napr. amocie oka (odlučovanie sietnice), nádory oka, realizujeme rôzne náročné mikroinvazívne zákroky. Kvalitný operačný výkon a spokojný pacient je priorita,“ hovorí primárka Očného oddelenia MUDr. Barbora Horváthová.

mikroskop, degenerácia makuly, makula, oko, operácia oka, mikroskop, MUDr. Kusenda Čítajte viac Ihla v oku môže aj zachraňovať zrak

Moderný očný mikroskop nie je náročný na prípravu operácie, nevyžaduje si takmer žiadne nastavenia, čo v prípade starších mikroskopov predstavovalo isté zdržanie. Za jedno dopoludnie ním dokážu na Očnom oddelení operovať viac ako 10 pacientov.

Mobilný operačný mikroskop nemocnica získala vďaka Integrovanému regionálnemu operačnému programu v rámci projektu: Zníženie dopadov pandémie COVID-19 obstaraním zdravotníckej infraštruktúry. Má hodnotu takmer 300-tisíc eur. Na jeho zakúpení sa UNLP podieľala sumou 74-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #mikroskop #oftalmológ #oftalmológia