- dôležitý je dostatočný príjem vlákniny a tekutín
- optimálny príjem energie (udržať si normálnu hmotnosť počas celého života)
- znižovať príjem nasýtených živočíšnych tukov, konzumovať nenasýtené rastlinné oleje
- najmä zvýšiť príjem rýb a rybieho tuku
- z celkového množstva bielkovín aspoň polovicu konzumovať z rastlinných zdrojov – strukoviny, obilniny, zemiaky
- jesť celozrnné výrobky, výrobky z tmavej múky
- čo najčastejšie konzumovať fermentované (kvasené) potraviny a probiotiká (u nás najmä bryndza, kyslá kapusta, žinčica, kefíry, kvasená kapusta…)
- obmedziť jednoduché cukry, sladené nápoje, sladkosti
- zvýšiť príjem vlákniny, vitamínov C, E, A, betakaroténu, vápnika, selénu a ďalších stopových prvkov a ostatných biologických látok tým, že budeme niekoľkokrát denne konzumovať ovocie, zeleninu (čerstvú i varenú), celozrnné výrobky, nízkotučné kyslomliečne výrobky
- obmedziť alkohol – max. 2× 2 dl ľahkého vína na deň
- znížiť príjem potravín: solených, údených a pečených, pripravovaných dlhý čas pri vysokej teplote