Po požití kokaínu a marihuany môžu zostať dramatické následky

Podľa odborníkov na cievnu mozgovú príhodu zomiera každý rok príliš veľa ľudí. Ročne vznikne na Slovensku 400 nových ochorení na 100 000 obyvateľov, čiže ide o tretiu najčastejšiu príčinu smrti po kardiálnych a nádorových ochoreniach.

24.09.2023 12:00
marihuana Foto:
Cievnu mozgovú príhodu môžete mať aj po požití marihuany.
debata (8)

Existujú dva hlavné typy cievnych mozgových príhod. Takmer 90 percent z nich spôsobujú zablokované krvné cievy a zvyšok krvácanie do mozgu.

Čo blokuje cievy v mozgu?

K ischemickej príhode dochádza, keď sa v mozgu zablokuje prietok krvi. Mozog nedostáva kyslík a živiny z krvi, bez ktorých začnú mozgové bunky odumierať v priebehu niekoľkých minút. Najčastejšou príčinou ischemickej mozgovej príhody je krvná zrazenina – trombus, ktorý sa vytvorí v tepnách dodávajúcich krv do mozgu, alebo embolus, ktorý sa uvoľňuje z iného miesta v tele a blokuje cievy v mozgu. Ischémia je pravdepodobnejšia u starších ľudí, vzniká v pokoji, v spánku, po dehydratácií. Môže sa objaviť aj ako komplikácia po úrazoch, ochoreniach s teplotami a pri dlhšej hypoglykemickej kó­me.

shutterstock 2126106815.jpg NOVY Čítajte aj Dajte si na ňu pozor! Táto na prvý pohľad neškodná látka, ktorú bežne konzumujete, spôsobuje smrteľnú chorobu
Týka sa aj mladých

Mŕtvica, ku ktorej dochádza v dôsledku náhleho krvácania do mozgu, sa nazýva hemoragická mŕtvica. Postihuje aj mladých ľudí. Najčastejšie je príčinou prasknutie oslabenej cievy vplyvom vysokého krvného tlaku, prípadne prasknutie aneuryzmy – vydutiny mozgovej tepny. Krv sa vylieva do mozgového tkaniva a utláča ho, čím opäť spôsobí jeho nedokrvenosť. Je pravdepodobnejšia u pacientov v strednom veku, u hypertonikov, po telesnej námahe a psychickom vzrušení.

Neskončite v nemocnici

K rizikovým faktorom, ktoré nám priniesla doba prebytku, patrí vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, diabetes, fyzická nečinnosť a obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, genetické faktory a rodinná anamnéza. Všeobecne známe je aj to, že fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu sú zlozvyky, ktoré poškodzujú cievy. Menej často sa spomínajú drogy, ktoré sú u nás zakázané.

Nebezpečný kokain a marihuana

Neurológovia sa často stretávajú aj s pacientmi, ktorých privezú s cievnou mozgovou príhodou po požití napríklad kokain. „Táto droga spôsobí explozívny vzostup tlaku a zakrvácanie do mozgu. Je to veľký rizikový faktor pre cievnu mozgovú príhodu,“ hovorí Marek Krivošík, primár a zástupca prednostu II. Neurologickej kliniky LF UK a UNB. Marihuana zasa môže spôsobiť reverzibilný cerebrálny vazokonstrikčný syndróm. Tento komplikovaný názov zjednodušene znamená, že spôsobuje kŕč v cieve. „Nenechajte sa zmiasť slovom reverzibilný. To neznamená, že nezanechá následky,“ upozorňuje doktor Krivošík. Aj po požití marihuany vám môžu zostať dramatické následky v zmysle postihnutia mozgu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #marihuana #cievna mozgová príhoda