Máte obezitu alebo nadváhu a hanbíte sa vyhľadať lekára?

Telefonická linka odstráni bariéry, ktoré doteraz ľuďom s obezitou znemožňovali, aby svoje ochorenie začali riešiť.

28.09.2023 14:00
obézna žena telefonuje Foto:
Od 3. októbra bude fungovať telefonická linka pre ľudí trpiacich obezitou alebo nadváhou.
debata

Na Slovensku vznikne prvá telefonická linka pre problémy s obezitou. Ľuďom s obezitou umožní, aby sa priamo spojili s lekármi špecializovanými na liečbu obezity a s ňou spojených komorbidít. Odstráni bariéry, ktoré ľuďom s obezitou doteraz neumožňovali, aby svoje ochorenie začali riešiť. Informovala o tom Slovenská obezitologická asociácia (SOA).

Dôvody sú rôzne

„V súčasnosti takmer 60 percent dospelých Sloveniek a Slovákov trpí preobezitou a obezitou. Ak tieto percentá premietneme do absolútnych čísel, ide o obrovské množstvo dospelých osôb, ktorým taktiež musíme venovať patričnú odbornú pozornosť. Vzdelávanie členov multidiscipli­nárneho tímu venujúceho sa manažmentu pacientov s obezitou považujeme v tomto smere za rozhodujúce a kľúčové,“ uviedla prezidentka SOA Ľubomíra Fábryová. Ľudia s obezitou pritom často nevyhľadajú potrebnú pomoc, pretože nevedia, na koho sa majú obrátiť, neuvedomujú si, že obezita je ochorenie, ktoré vyžaduje lekársku pomoc, nenachádzajú oporu blízkych, pri viacerých pokusoch o redukciu hmotnosti zlyhali, alebo sa hanbia.

spánok, chrápanie Čítajte rozhovor Chrápete a neriešito to? Pozor, môže to byť nebezpečné. A ktoré pomôcky proti chrápaniu sú účinné?

Stačí urobiť prvý krok

Telefonická linka pre ľudí s obezitou bude spustená 3. októbra tohto roka. Spoplatnená je ako bežný hovor, a to vo výške podľa platných taríf jednotlivých operátorov. „Očakávame, že linka umožní ľuďom, ktorí majú pochybnosti, či ich stav hraničí s obezitou, alebo dlhodobo neúspešne bojujú s obezitou, spojiť sa a konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom, ktorý pomôže zorientovať sa v problematike ochorenia a v prípade potreby ich nasmeruje na odborné pracovisko, ktoré sa venuje manažmentu (pre)obezity," tvrdí Fábryová. Linka podľa nej nenahrádza komplexnú liečbu obezity, ale je prvým krokom k zdravšiemu životu a je dostupná aj pre tých, ktorí sa osobným stretnutiam s lekárom doteraz vyhýbali alebo majú pochybnosti o svojom metabolickom zdraví a nevedia, kde začať.

Zdroj: SITA

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #telefonická linka