Bolesť, podráždenosť, výkyvy nálady. Má žena šancu vystúpiť z každomesačného začarovaného kruhu?

Menštruačný cyklus z duševného hľadiska neovplyvňuje ženu najväčšmi v čase, keď krváca. Problémy sa často začínajú pred nástupom krvácania. Ide o známy, trochu neurčito definovaný predmenštruačný syndróm (PMS) nazývaný aj predmenštruačná tenzia (napätie).

30.09.2023 06:00
žena, hnev, zúrivosť, starta nervov, Foto:
Ak ide o telesné a duševné príznaky, môže ísť takmer o čokoľvek - bolesť, podráždenosť, depresia, nafukovanie, výkyvy nálady, plač, úzkosť či vyrážky.
debata

PMS je zastrešujúci termín, ktorým sa opisujú všetky ťažkosti, ktoré vznikajú v dňoch pred menštruáciou. Ak ide o telesné a duševné príznaky, môže ísť takmer o čokoľvek – bolesť, podráždenosť, depresia, nafukovanie, výkyvy nálady, plač, úzkosť či vyrážky. Zhoršiť sa môžu aj ochorenia ako migréna, epilepsia či astma. Problémy nastávajú vo fáze menštruačného cyklu medzi ovuláciou a menštruáciou, teda v tzv. luteálnej fáze. Príznaky počas prvých dní krvácania vymiznú.

Mierne príznaky má každá

Na diagnostiku PMS sa nepoužívajú špeciálne vyšetrovacie metódy. Pri gynekologickom vyšetrení lekár nie je schopný zistiť, či žena trpí PMS. To, či má žena predmenštruačný syndróm, závisí od jej prežívania opísaných príznakov. V dňoch pred krvácaním má mierne príznaky pripomínajúce PMS v zásade 85 až 95 percent všetkých žien.

Aby lekár mohol diagnostikovať PMS, musia byť príznaky také vážne, že z fyzického či zo psychického hľadiska znepríjemňujú každodenný život. Okrem toho, že symptómy musia dosiahnuť istú intenzitu, musia sa objavovať počas väčšiny cyklov. Inak povedané – žena by nimi mala trpieť prakticky každý mesiac. Navyše sa musia začínať a končiť v období cyklu typickom pre PMS – začiatok v predmenštruačnej fáze a koniec v čase menštruácie. „Asi 20 až 30 % všetkých žien má príznaky, ktoré svedčia o slabom až stredne silnom PMS,“ píše sa v knihe Bez hanby o ohanbí (vyd. Slovart), ktorej autorkami sú dve ženské lekárky. Odvolávajú sa na informácie z New England Journal of Medicine.

tampón, menštruácia, kalendár Čítajte viac Viete, ako sa testujú dámske tampóny?

Životný štýl, doplnky výživy i lieky

Ženám, ktoré trpia najsilnejšími symptómami, sa zvyčajne stanovuje diagnóza, ktorej kritériá sú prísnejšie ako pri PMS. Nazýva sa predmenštruačná dysforická porucha (premenstrual dysphoric disorder, PMDD). V takýchto prípadoch príznaky iste prekročili hranicu medzi tým, čo je zvládnuteľné, a čo už neznesiteľné. Podľa odborného lekárskeho časopisu The Lancet sa PMDD týka 3 až 8 percent všetkých žien. Podľa odbornej prezentácie PhDr. Kataríny Jandovej, PhD., sa „na psychických zmenách v rámci menštruačného cyklu podieľajú hormonálne vplyvy, ale významným spôsobom aj očakávanie ženy“. Dôležitý je pozitívny, kladný postoj k svojmu telu v zmysle, že blížiaci sa menzes je vitálna epizóda, ktorá dokazuje dobrý zdravotný stav.

Existuje aj predmenštruačná depresia, pri ktorej niektoré ženy počas každého cyklu trpia vážnymi príznakmi depresie. Majú napríklad samovražedné myšlienky, čo je nebezpečné. Tieto tri ochorenia – PMS, PMDD a predmenštruačná depresia – sa do istej miery prekrývajú.

Hoci ženy menštruujú od puberty do menopauzy, PMS nemusí trvať po celý čas. Mnohé ženy prvé plodné roky týmto syndrómom netrpia. U niektorých sa príznaky zintenzívnia v neskorších fázach života, napr. po štyridsiatke. Keď však dosiahnu menopauzu (posledná menštruácia), PMS sa definitívne zbavia. Zmeny hladín hormónov počas menštruačného cyklu zažívajú všetky ženy. Príčiny, prečo niektoré výraznejšie trpia PMS či PMDD, zatiaľ čo iné tieto príznaky neregistrujú, nepoznáme. Väčšina žien trpiacich PMS nepotrebuje liečbu, nanajvýš úpravu životného štýlu, prípadne potravinové doplnky. Pre ženy s neznesiteľnými problémami sú k dispozícii lieky podľa príznakov (antidepresíva, analgetiká…) a najjednoduchším riešením môže byť nízkodávkovaná hormonálna antikoncepcia, kde gestagén (to je syntetický ženský pohlavný hormón progesterón) – či už v jednozložkovej, alebo kombinovanej hormonálnej antikoncepcii – má antimineralokor­tikoidné benefity (proti zadržiavaniu vody, opuchom, prírastku na hmotnosti, napätiu brucha, citlivosti a bolestivosti prsníkov). O druhu hormonálnej antikoncepcie rozhoduje, samozrejme, gynekológ.

Čo (ne)robiť počas PMS

  • nemusíte jesť menej, ale jedzte malé porcie viackrát denne, nesprávne stravovacie návyky môžu zosilniť príznaky PMS (kolíše hladina cukru)
  • vyhýbajte sa "prázdnym“ kalóriám, čiže jedlám s malou výživovou hodnotou, uprednostnite o­vocie
  • obmedzte mliečne výrobky (denne len jogurt či pohár mlieka), bielkoviny a laktóza totiž môžu pozastaviť vstrebávanie horčíka, ktorý má podstatný vplyv na koncentráciu estrogénu v organizme
  • menej soľte, predídete tak zadržiavaniu vody v organizme
  • jedzte veľa vlákniny, ktorá redukuje nadbytok estrogénu v organizme
  • vynechajte kofeín (v káve, čaji, čokoláde), jestvujú dôkazy, že zvyšuje bolestivosť pŕs a prehlbuje nepokoj i podráždenosť
  • nepite alkohol, môže zintenzívniť bolesti hlavy, únavu, prehlbuje depresie
  • hýbte sa, pohyb zlepšuje krvný obeh, uvoľňuje svaly, pôsobí proti zadržiavaniu vody v tele a podnecuje tvorbu endorfínov, "hormónov šťastia“
  • dýchajte zhlboka, nie plytko a povrchne
  • doprajte si relaxačný kúpeľ
  • niektorí odborníci odporúčajú výživové doplnky z lekární v podobe dávok fytoestrogénov, vitamínov a minerálov z lekární špeciálne určených na prejavy PMS (napr. vitex jahňací, známa rastlina pre ženy na podporu hormonálnej rovnováhy, alchemilka obyčajná slúžiaca na úpravu menštruačného cyklu, pozitívne pôsobí na psychiku, pupalkový olej, ktorý eliminuje príznaky PMS a vitamín E, čo je známy vitamín zmierňujúci tiež prejavy PMS).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #menštruácia #PMS #predmenštruačný syndróm #menzes