Krásna speváčka Patricia Janečková nebola sama, toto ochorenie zabíja bez ohľadu na vek

Rakovina je často považovaná za ochorenie starších ľudí. Zákerná choroba sa však čoraz častejšie objavuje u ľudí po tridsiatke. Vedci varujú, že to bude horšie.

03.10.2023 08:45
Patricia Janeckova Foto:
Krásna speváčka Patrícia Janečková mala len 25 rokov.
debata (11)

Len včera sa objavila smutná správa o smrti mladučkej sopranistky Patrícii Burda Janečkovej, ktorá v 25 rokoch prehrala boj s rakovinou prsníka. A to sa pred ôsmimi mesiacmi tešila z pozitívnej správy, že nad chorobou zvíťazila a na začiatku leta sa vydala. Podstúpila chemoterapie, ožarovanie, aj mastektómiu – chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni prsné tkanivo. Nie je však jediná, ktorú zasiahol krutý osud. Počet mladých ľudí so zákernou diagnózou vo svete pribúda.

Ak ide o rakovinu, vek nie je len číslo

Rakovina je často považovaná za ochorenie starších ľudí. To však už nie je celkom pravda. Nedávne údaje zo štúdie American Medical Association, ktorá skúmala výskyt rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov medzi rokmi 2010 až 2019, vyplýva, že táto zákerná choroba sa začína čoraz častejšie objavovať u mladších ľudí. Výrazný nárast rakoviny bol pozorovaný najmä u žien okolo 30-tky.

patricia janečková Čítajte viac Aj mladé talenty umierajú. Odišla bývalá detská hviezda a speváčka Patricia Janečková († 25). Len v lete sa vydávala

Štúdia starostlivo analyzovala viac ako 562 145 prípadov. K najčastejším typom rakoviny s raným nástupom (pred päťdesiatkou) patrila aj rakovina prsníka (ale napríklad aj štítnej žľazy a hrubého čreva).

Tento vývoj nie je typický len pre USA. Globálne prieskumy, ktoré majú k dispozícii údaje z registrov zo 44 krajín, majú podobné výsledky.

Iste k tomuto trendu prispievajú aj lepšie skríningové postupy, ktoré rakovinu dokážu včasnejšie odhaliť, ale podľa špecialistu Otisa Brawleyho z Johns Hopkins University za to môže najmä zmena životného štýlu – zvýšený príjem kalórií, obezita a nedostatok pohybu.

Jedným z najbežnejších rizikových faktorov rakoviny je však niečo, s čím nemôžeme nič urobiť – vek. Riziko rakoviny sa zvyšuje tým ako starneme. Priemerný vek, v ktorom je táto smrteľná choroba diagnostikovaná, je 68 rokov.

krv Čítajte aj Bolí vás chrbát? Ako odhalíte, že za tým nie je rakovina?

Psychická záťaž spojená s rakovinou prsníka

Rakovina prsníka je podľa štúdie na vzostupe aj v skupine žien po menopauze, ale tento trend má rýchlejší nástup a ochorenie má rýchlejší priebeh u tých, ktoré ešte neprechádzajú týmito hormonálnymi zmenami.

Špecialisti upozorňujú aj na hlboké dôsledky diagnózy, ktoré mladým ženám doslova prevrátia život hore nohami. Prechádzajú nielen fyzickým utrpením, ale choroba ich zasahuje v najlepšom veku, často znamená koniec kariéry a zmarené šance. Už len samotné odhalenie diagnózy je v profesionálnom prostredí často nepríjemné.

Fyzické zmeny následkom liečby dokážu výrazne zasiahnuť vzťahy, ovplyvniť sexualitu, intimitu, sebaobraz a sebaúctu. Liečba rakoviny prsníka môže mať dočasný alebo trvalý vplyv na plodnosť.

Ale najmä – je to obrovský šok. „Mladí dospelí často čelia náročnejšej situácii ako starší dospelí s rakovinou,“ vysvetľuje onkológ Toufic Kachaamy z Cancer Treatment Centers of America. „Keď máte 40 rokov a dostanete rakovinu, je veľká pravdepodobnosť, že ste nebývali chorí. Jeden deň ste na večeri alebo na oslave, a na druhý deň už môžete ležať na chemoterapii.“

A potom tu je ešte strach z recidívy, obavy, že sa rakovina prsníka môže vrátiť alebo sa prejaví v iných častiach tela. Dokonca aj po úspešnej liečbe žije mnoho žien s neprestajným strachom, ktorý môže viesť k zníženej kvalite života.

Faktory rizika a špecifiká pre mladé ženy

Existuje celá škála faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny prsníka u mladých žien. Môžu zahŕňať životný štýl (napríklad konzumáciu alkoholu) alebo genetické predispozície. Diagnostikovanie rakoviny prsníka u žien mladších ako 40 rokov je zároveň zložitejšie, pretože prsné tkanivá sú zvyčajne hustejšie ako u starších žien. Kým si nahmatajú hrčku v prsníku, môže byť rakovina v pokročilom štádiu. Mladšie ženy zároveň častejšie ignorujú varovné signály, pretože si myslia, že sú na rakovinu prsníka jednoducho príliš mladé.

Významným faktorom je i rodinná anamnéza. Ak sa v rodine vyskytovala rakovina prsníka alebo vaječníkov, riziko môže byť vyššie. Ďalej stúpa aj s počtom chorých príbuzných, prípadne s ich diagnostikovaním v mladom veku. Ak sa táto genetická súvislosť preukáže, mladé ženy môžu podstúpiť preventívnu mastektómiu, ktorú má za sebou napríklad aj herečka Angelina Jolie alebo manželka známeho rockera Sharon Osbourn.

Na rastúci podiel mladých žien diagnostikovaných s rakovinou prsníka má pravdepodobne vplyv nielen genetika, ale aj reprodukčné a hormonálne faktory – napríklad skorší nástup prvej menštruácie a neskorší vek pôrodu prvého dieťaťa.

Rakovina na vzostupe u mladých ľudí

A pravdepodobne to bude horšie. Na základe pozorovaných trendov za posledné tri desaťročia, vedci odhadujú, že počet nových prípadov rakoviny s raným nástupom a súvisiacich úmrtí sa vo svete do roku 2030 zvýši o ďalšie desiatky percent. Najviac ohrození budú ľudia okolo štyridsiatky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina prsníka #Patrícia Janečková